I wszystko jasne...
PC TEA a Negatywy Fomy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
PC TEA a Negatywy Fomy
mnie się udało, dzięki mieszadłu magnetycznemu, jak pisałem robiłem cykl, grzanie do 95 st. C, mieszanie, kiedy temperatura spadała do 85 st. C - grzanie i mieszanie. zasadniczo przy robieniu PC-TEA kwas L-askorbinowy sypać najlepiej porcjami, po rozpuszczeniu poprzedniej dozy.
"You smell that? Do you smell that? Phenidone, son. Nothing else in the world smells like that. I love the smell of phenidone in the morning."
Lieutenant Colonel William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
PC TEA a Negatywy Fomy
Jak widac nie jeden grzeje na tym forum 

PC TEA a Negatywy Fomy
niejeden z nas...
https://youtu.be/DH_iCLyn4G4
https://youtu.be/DH_iCLyn4G4
"You smell that? Do you smell that? Phenidone, son. Nothing else in the world smells like that. I love the smell of phenidone in the morning."
PC TEA a Negatywy Fomy
Piękny gramofon :)
A jak wychodzi ziarno w tym wywoływaczu w porównaniu do D76?
PC TEA a Negatywy Fomy
D-76 nie używałem dawno, ale powiem że w stosunku do ID-68, lub mytolu jest porównywalne.
PC TEA a Negatywy Fomy
Ilford Delta 400 wołany w TMAX 1:4 to dopiero odjazd.Powiększenia 40-50cm z małego obrazka bez ziarna.Niby to ziarno widać w lupie i niezbyt małe ale zlewa sie pefekcyjnie na odbitkack.A ta ostrość i tonalność ,że aż na chwilę odstawiłem wywołacze z pirogalolem.
jacek
PC TEA a Negatywy Fomy
samowar to taka wersja garnka, gdzie osiągasz temp. wyższą, od temperatury wrzenia wody, to tak po krótce.
PC TEA a Negatywy Fomy
Ale to dzięki temu, że panuje w nim podwyższone ciśnienie. W statystycznie normalnych warunkach panujących w naszych szerokościach geograficznych nie da się osiągnąć temperatury wody podczas wrzenia wyższej niż 100°C. A i to tylko na poziomie zero czyli morza.
Fan Pentax'a.
PC TEA a Negatywy Fomy
Racja< a pod pewnymi szerokościami geograficznymi woda wrze w dużo mniejszej temperaturze
pisanie o wrzeniu w 121 stopniach jest kuriozalne, nie zdarza się to na żadnej szerokości geograficznej, ale może nie chodzi o wodę?
sprawdzenie tego jest proste.
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła?
FEAR - F*** Everyone And Run
FEAR - F*** Everyone And Run
PC TEA a Negatywy Fomy
Chyba pomyliłeś z szybkowarem.
By wodę ogrzać do temperatury wyższej niż 100 °C, musisz podnieść ciśnienie ponad 1000hPa. Poniżej będzie wrzała w niższej niż 100 °C
A para wodna nad wrzącą w normalnym ciśnieniu wodą będzie ZAWSZE miała niższą temperaturę niż wrząca woda.
Jeżeli ciśnienie atmosferyczne jest powyżej 1000 hPa, to nie tylko na poziomie morza.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
PC TEA a Negatywy Fomy
Bzdura. Szerokość geograficzna nie ma tu nic do rzeczy, tylko wysokość nad poziomem morza. Na K2 woda wrze w około 60 °C, u wybrzeży Sri Lanki na Oceanie Indyjskim będzie to ok 100 °C.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150