Paski w poprzek negatywu
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
Paski w poprzek negatywu
Witam,
Wywołałem fomapan 100 w rodinalu 1:100, 20 st/ 30 min, wszystko cacy, wysuszyłem negatyw, a na nim na całej długości (z wyjątkiem pojednyczych klatek nawinietych bardziej "z wierzchu"szpuli) ni to zadymienie, ni to ślady po pęcherzach powietrza pokrywające się z perforacją. W dodatku w porównaniu z krawędzią (z literkami/ cyferkami) środek jest strasznie zadymiony.
Ktoś ma jakieś rozwiązania tej zagadki?(;
Wywołałem fomapan 100 w rodinalu 1:100, 20 st/ 30 min, wszystko cacy, wysuszyłem negatyw, a na nim na całej długości (z wyjątkiem pojednyczych klatek nawinietych bardziej "z wierzchu"szpuli) ni to zadymienie, ni to ślady po pęcherzach powietrza pokrywające się z perforacją. W dodatku w porównaniu z krawędzią (z literkami/ cyferkami) środek jest strasznie zadymiony.
-
- -#
Re: Paski w poprzek negatywu
możesz pstryknąć fotke tego negatywu i nam pokazać ?inéditable pisze:Witam,
ju_87
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
inéditable,
ja nie znam się na tym negatywie i nigdy go nie używałem, ale wg http://www.digitaltruth.com/devchart.ph ... mdc=Search to jest sporo za długi czas chyba, że:
- chciałeś to wywołać akutacyjnie (stand development) bez ruszania koreksem przez całe 30 min.
- chciałeś podbić ISO do 400
Jeżeli nie - to może po prostu ten negatyw jest prze-wywołany?
ja nie znam się na tym negatywie i nigdy go nie używałem, ale wg http://www.digitaltruth.com/devchart.ph ... mdc=Search to jest sporo za długi czas chyba, że:
- chciałeś to wywołać akutacyjnie (stand development) bez ruszania koreksem przez całe 30 min.
- chciałeś podbić ISO do 400
Jeżeli nie - to może po prostu ten negatyw jest prze-wywołany?
-
- -#
Poczytałem Wasze odpowiedzi, poprzeglądałem sieć i przyjrzałem się kliszy i wychodzi na to że obracanie przez 10 sekund na dwie minuty to za mało, i najwyraźniej w tym czai się mój błąd.
Cóż, przestroga na przyszłość.
skanów niestety (póki co) nie wrzucę, bom człowiek bez skanera i bez dostępu do niego. Jak dorwę gdzieś, to dokleję do postu
Cóż, przestroga na przyszłość.
skanów niestety (póki co) nie wrzucę, bom człowiek bez skanera i bez dostępu do niego. Jak dorwę gdzieś, to dokleję do postu
Wywoływałem w R09 1+100 wiele filmów. W czasach gdy był to jedyny wywoływacz jaki miałem, a zakupu kolejnego nie można było przewidzieć, była to najlepsza metoda wywoływania. Mieszanie co dwie min wcale nie jest za mało. Przy tym rozcieńczeniu miesałem zawsze 10s/5min. I nigdy nie było pionowych smug od perforacji.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
-
- -#
odbitki porobione, zeskanowane i na papierze wygląda to jeszcze dziwniej.
poniżej takie, na ktorym dobrze widac, o co chodzi
poniżej takie, na ktorym dobrze widac, o co chodzi
Ostatnio zmieniony 01 sie 2011, 15:52 przez ineditalbe, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
-
- -#