papier oriental

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

flonidan
-#

papier oriental

Post autor: flonidan »

Witam.Ostatnio w sklepie maco zakupiłem papier fotograficzny oriental fiber VC -papier o bardzo dobrych parametrach(podobno to najlepszy papier świata),ale jest diabelnie wrażliwy na jakiekolwiek uszkodzenia -robiłem stykówki negatywów i po wywołaniu okazało się ,że emulsja odchodzi w niektórych miejscach.Może ten papier nie znosi jakiejś chemii-czy ktoś ma doświadczenia z tym materiałem????
jacek
Arnold
-#

Post autor: Arnold »

Ja mam Oriental stałogradacyjny baryt i nic mi nie złazi. Może jak przyciskałeś film to coś zadziałało?
flonidan
-#

Muszę chyba rysować negatywem emusję i w trakcie wywoływania pęcznieje i złazi w miejscach zarysowań.Dzięki za odpowiedż. :-)
jacek
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

flonidan pisze:Ostatnio w sklepie maco zakupiłem papier fotograficzny oriental fiber VC -papier o bardzo dobrych parametrach(podobno to najlepszy papier świata)
A możesz coś więcej powiedzieć o tym papierze? Jaka cena, jakie wrażenia i jak kupić?
flonidan
-#

Minolciarz1979 pisze:
flonidan pisze:Ostatnio w sklepie maco zakupiłem papier fotograficzny oriental fiber VC -papier o bardzo dobrych parametrach(podobno to najlepszy papier świata)
A możesz coś więcej powiedzieć o tym papierze? Jaka cena, jakie wrażenia i jak kupić?

Mogę.Rzeczywiście rewelacyjna jakość obrazu i świetna rozpiętość tonalna tego papieru.Jak na baryt to rewelacyjnie się suszy-czyli niezbyt wygina się przy suszeniu a to rewelacyjna cecha jak na baryt.Niestety cena nawet dla mnie jest duża chociaż nie należę do biednych.Dlatego kupuję po 25-50 sztuk w formacie 20,5x25cm.polecam gorąco-przeznaczam ten papier obecnie do zdjęć do powieszenia na ścianie.A odnośnie Ciebie Minolciarz-nie mogę namierzyć kogoś kto chciałby sprzedać minoltę Dynax 9-znasz kogoś??Nikt tego modelu nie chce spredać.
jacek
ODPOWIEDZ