obiektywy do średniego formatu

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
maximus
-#
Kontakt:

Post autor: maximus »

miasto.mania pisze:@maximus - z Bronicą nie miałam nic wspólnego, ale Twój post zachęcił mnie do zainteresowania się tym systemem :)

no dobra... wracam do Rolleiflexa 3.5 ;)
Jeżeli lubisz 6x6, to warto przyglądnąć się systemowi Bronici SQ. Ja najpierw trenowałem Bronicę SQ-Ai, ale zachciało mi się formatu 6x7 i przesiadłem się na GS-1.
Pozdrawiam
Maximus
rybka
-#

Post autor: rybka »

A to przepraszam ... ale skoro fotografowalas i nie ma odbitk - to moze pliki , znaczy sie jotpegi zostaly ? Ja to starej daty jestem i nie pomyslalem odrazu ...
Pozdrawiam .
Awatar użytkownika
miasto.mania
-#
Kontakt:

Post autor: miasto.mania »

@maximus - już czytam i zaczyna mi się podobać ;)
@rybka - tak, jotpegi przerabiane w paincie i drukowane w saturnie :]
używałam tych aparatów na zajęciach, nie miałam ich do dyspozycji na zrobienie kilku rolek, nie wiem nawet jakie szkła były do nich podpięte, więc moje wrażenia z używania danych systemów są czysto organoleptyczne. oglądam sobie teraz zdjęcia na flicrze i patrzę co jak rysuje...
michal.b
-#
Kontakt:

Post autor: michal.b »

Miałem do czynienia z Bronicami GS-1 i SQ-Ai. Całkiem miło wspominam, to są dobre aparaty, ale weź pod uwagę, że system ten obumarł parę lat temu i nie ma co liczyć na żadne nowości (możliwe, że się jakoś wskrzesi, ale naprawdę nie liczyłbym na to). Za jakiś czas może pojawić się problem z akcesoriami, częściami zamiennymi itd.

Nie wiem, na ile Ci to przeszkadza, ale zawsze lepiej wiedzieć :) Ja m. in. z tego powodu (chociaż nie tylko) przeniosłem się na Mamiyę - nie chciałem inwestować w system bez perspektyw na przyszłość.
Pozdrawiam,
Michał

blog.michalbudzynski.com - blog fotograficzny

www.michalbudzynski.com - strona internetowa
Awatar użytkownika
maximus
-#
Kontakt:

michal.b pisze:Miałem do czynienia z Bronicami GS-1 i SQ-Ai. Całkiem miło wspominam, to są dobre aparaty, ale weź pod uwagę, że system ten obumarł parę lat temu i nie ma co liczyć na żadne nowości (możliwe, że się jakoś wskrzesi, ale naprawdę nie liczyłbym na to). Za jakiś czas może pojawić się problem z akcesoriami, częściami zamiennymi itd.

Nie wiem, na ile Ci to przeszkadza, ale zawsze lepiej wiedzieć :) Ja m. in. z tego powodu (chociaż nie tylko) przeniosłem się na Mamiyę - nie chciałem inwestować w system bez perspektyw na przyszłość.
Nie przeszkadza mi to zupełnie, bo wiele innych systemów nie jest już produkowanych (np. Mamiya RB, Pentax 67, Pentacon SIX i pochodne), a mają się dobrze. Cały czas można kupić nie używane elementy wspomnianych systemów, a nic nowego nie jest specjalnie potrzebne. Mam siedem szkieł do GS-1 i nie wykorzystuję ich w 100%, zatem niczego nowego nie oczekuję. Moja Minolta XK ma 35 lat. System dawno temu został zamknięty, firma nie produkuje już aparatów, a moja Minolta świetnie się trzyma i robi zdjęcia że hej!
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 07:48 przez maximus, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Maximus
Awatar użytkownika
jac123
-#

Post autor: jac123 »

Miałem różne aparaty. Obecnie mam (z tych o których tu piszą) Broncię GS-1 (dodatkowo 1 szt. na sprzedaż - patrz Bazar) oraz Rolleia 6008.
Każdy aparat jest inny i nikt tutaj Ci nie doradzi bierz tego lub tamtego. Musisz sama poczytać różne opinie na necie (i pomacać). Nie ma też sensu kupować aparatu pod konkretny obiektyw.
W skrócie- system Bronci jest znacznie tańszy , za komplet (aparat + szkła) zapłacisz tyle co za jeden lepszy (np. PQS) obiektyw do Rolleia. Rollei to format 6x6 (Broncia 6x7). Rollei ma większy wybór szkieł, jest też Rollei AF. Jak masz kilka - kilkanaście wolnych tys. to kupuj Rolleia.
Aha, w zasadzie żaden analogowy system średnioformatowy nie jest już kontynuowany (wyjątek to Mamiya 7 i może coś jeszcze) , jednak sprzęt ten można kupić i będzie jeszcze działał wiele lat, spokojnie nas przeżyje. Są też ciekawostki jak np. dopinane dupki cyfrowe do Hasla czy Rolleia, ale to koszt rzędu 20 tys. zl.
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

Jezeli Ci nie sprawia klopotu robienie na 100% manualu to masz do wyboru wg mnie:
Koni-Omega M lub 200, stosunkowo tani, ciezki ale jest to dalmierz 6x7 z doskonalymi obiektywami hexanon 3.5/90, 5.6/58,
Hassel C/M - nie do zdarcia jezeli odpowiednio serwisowany, dobra 50, swietny obiektyw portretowy sonnar 4/150 no i oczywiscie distagon 4/40
Mamiya M 645 narzekaja niekiedy na prymityw ale niezawodny aparat fotograficzny z 2 (minn) swietnymi obiektywami 1.9/80 i 2.8/150.
Stosujac odpowiednie adaptery mozesz uzywac obiektywow Mamiya C do Hassela i odwrotnie.
Do Hassela i Mamiya mozesz przez adapter podpiac wszystkie obiektywy P6, niemieckie i rosyjskie. We wszystkich wypadkach przy uzyciu adapterow nie ma problemow z fokusem na nieskonczonosc oraz jakoscia zdjec.
Pentax i Bronica nie znam, nie chce sie wypowiadac

nizej sonnar 150 dla hassela podpiety do mamiya 645

Obrazek
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

miasto.mania pisze:... oglądam sobie teraz zdjęcia na flicrze i patrzę co jak rysuje...
Na gotową odbitkę składa się wiele czynników, m.inn.: wywoływacz i sposób wołania czy zastosowane filtry na obiektywie. Oglądanie zdjęć na Flickrze, dla fotografii tradycyjnej, nie jest miarodajne.
miasto.mania pisze:... używałam tych aparatów na zajęciach ...
Czy na zajęciach mieliście także wykonywanie odbitek pod powiększalnikiem?
miasto.mania pisze:@rybka - mylisz się, mylisz ;) ...
Od siebie tylko dodam, że kolega "rybka" ma rację.
Awatar użytkownika
miasto.mania
-#
Kontakt:

aleście się mnie uczepili ;)
nie robię zdjęć na filmie od 2dni, w ciemni też od dłuższego czasu siedzę i to nad barytami, bo plastiki mi się nie podobają. jak dotąd robiłam małym obrazkiem, teraz mam pożyczonego tlr'a. chcę kupić średni w formacie 6x6. zapytałam o obiektywy, bo wydaje mi się i myślę, że słusznie mi się wydaje, że obiektyw jest najważniejszą częścią aparatu. dlatego chciałabym kupić aparat z dobrym obiektywem, bo jest to dla mnie ważniejsze niż to, czy aparat waży 2,5kg czy 3kg.
wiadomo, że fajnie byłoby zobaczyć 50barytów obok siebie, ale nie mam teraz takiej możliwości ;) dlatego poglądowo przeglądam flicra i mniej więcej widać jak dany obiektyw rysuje, jaki ma bokeh etc

a gdy zakładałam wątek chodziło mi tylko o opinie użytkowników danego sprzętu na temat danych obiektywów.... ;)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja używam broniki ec-tl z zenzanonem 50/2,8 i nikkorem 75/2,8 najczęściej, szkła zacne, ale w zenzanonie coś powłoki słabują i czasem meduza utrwali się na kliszy, zwłaszcza w nocy to ma miejsce. bo za tym szkła są ostre ,a i boczek niczego sobie z nich wychodzi. co do masy, to aparat jest solidny, większy i cięższy od 503, ale to przez wbudowaną massę elektroniki.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

koleżanko nie 2,5-3kg tylko raczej 5kg :mrgreen:
to ja zabiłem Laurę Palmer...
Awatar użytkownika
miasto.mania
-#
Kontakt:

Gringo997 pisze:koleżanko nie 2,5-3kg tylko raczej 5kg :mrgreen:
no to może... myślałam, że to co trzymałam w rękach ważyło 3kg. to i lepiej, że myślałam, że mniej :P

@maximus - a jednak :) ta Bronica coraz bardziej mi się zaczyna podobać...
to, że fotografia to drogie i ciężkie hobby wiadomo nie od dziś. jutro wyjeżdżam i z doświadczenia wiem, że 3/4 ciężaru plecaka to będzie sprzęt :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, 15:43 przez miasto.mania, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maximus
-#
Kontakt:

Gringo997 pisze:koleżanko nie 2,5-3kg tylko raczej 5kg :mrgreen:
Ciężar jest różny. Swego czasu ważyłem Mamiyę RZ 67II z kominkiem i standardowym Sekorem 110 i wyszło równe 2500g. Bronica GS-1 w takiej samej konfiguracji waży 1850g a bronica SQ-Ai 1550. Szkła do Mamiyi ważą średnio po ok. 1kg. Szkła do Bronici po ok. 700g. Do tego trzeba doliczyć statyw z głowicą (moja Manfrotto 029 waży 1400g) i... robi się ciężko.
Pozdrawiam
Maximus
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

wiesz moja bronka SQ-AI z pryzmatem z kasetką 220, zenkiem 135mm i gripem waży w jasny....
to ja zabiłem Laurę Palmer...
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

miasto.mania - moja rada:

- chcesz mieć aparat 6x6
- chcesz mieć migawkę centralną
- chcesz mieć aparat zawsze przy sobie (lekki i poręczny)
- chcesz fotografować dyskretnie (nieskrępowanie dla fotografowanych)
- chcesz fotografować w niebezpiecznych miejscach (czasami grozi utratą sprzętu)

Kup sobie TLR'a (z osłoną przeciwsłoneczną).
ODPOWIEDZ