Obiektywy Contax/Yashica a Canon EOS

Obiektywy do aparatów i powiększalników.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Fredrixxon
-#

Post autor: Fredrixxon »

W kliku sąsiednich wątkach przewijają się różne szkła systemu contax/yashica. Przytuliłem kilka takich, mając nadzieję, że podziałają nie tylko z moimi Jaśkami, ale dadzą się przyczepić też do eos-ów. Nabyłem rok temu stosowną przejściówkę - niestety smuteczek. Nie działa.
Wogóle nie daje się wkręcić do końca (vide fotki), dyndalion blokuje się o styki korpusu. A jak wcisnąłem ją na rympał (bardzo mądy to nie jestem), to robi zwarcia. W eosie 10 nie odpala się migawka, w eosie 80d straciłem na dłuższą chwilę autofikusa.
I teraz pytanie: skoro te przejściówki/adaptery to taka loteria, czy używacie czegoś sprawdzonego, co polecicie jako działające?
W próbach wizięły udział : yashica ML 50/1.4 i sigma 24/2.8
Ten przejściówkoadapter to taki:
Załączniki
DSC00020m.jpg
DSC00020m.jpg (170.4 KiB) Przejrzano 1050 razy
DSC00018m.jpg
DSC00018m.jpg (152.02 KiB) Przejrzano 1050 razy
DSC00017m.jpg
DSC00017m.jpg (134.84 KiB) Przejrzano 1050 razy
DSC00015m.jpg
DSC00015m.jpg (194.43 KiB) Przejrzano 1050 razy
Awatar użytkownika
EE2
-#

Post autor: EE2 »

Spróbuj adapter Pixco, np ten: https://allegro.pl/oferta/adapter-do-ca ... 0713997529
Mam z Pixco adapter z M42 na bagnet C/Y, wszystko jest jak najbardziej w porządku i sama jakość wykonania adaptera jest bardzo wysoka :-)
Więcej sprzętu niż talentu ;-)
Fotografia i filmowanie tradycyjne
miki11
-#

Post autor: miki11 »

Ja używałem jakiegoś chińskiego adaptera C/Y -> EOS z cyfrowymi Canonami i wszystko było ok. Skontaktuj się ze sprzedawcą i zgłoś mu problem.
-#

Post autor: J.A. »

miki11, masz tam styki? Obstawiam, że nie i przypuszczam, że to jest problem. No chyba, że się mylę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

J.A. pisze: 18 cze 2023, 20:47 miki11, masz tam styki? Obstawiam, że nie i przypuszczam, że to jest problem. No chyba, że się mylę.
Szczerze mówiąc już nie pamiętam. Kilka lat temu pożegnałem ciężkiego Canona. Nie chcę wprowadzać w błąd.
-#

EE2, linkuje adapter bez dyndaliona, przy M42 nie ma problemu, bo gwint jest dość niski, płytko wchodzi w bagnet, ale przy adapterze bagnet-bagnet, może być problem. Ta to widzę.
miki11
-#

Można też zakleić pole stykowe taśmą i powinno być ok.

J.A. pisze: 18 cze 2023, 21:32 przy adapterze bagnet-bagnet, może być problem.
No właśnie, każde przejście ma swoje narowy, dlatego pytam o sprawdzony model c/y -> eos.
Zaklejanie styków to nie ta droga. Ten dynks jest zainstalowany dobry milimetr za głęboko i jak widać na zdjęciu, po prostu blokuje się na tych pindolkach w korpusie.
Z_photo
-#

Post autor: Z_photo »

Fredrixxon pisze: 18 cze 2023, 22:46 Ten dynks jest zainstalowany dobry milimetr za głęboko i jak widać na zdjęciu, po prostu blokuje się na tych pindolkach w korpusie.
Blokowanie oraz wcześniej wymienione zwarcie wskazuje, że dondelion jest zamocowany w niewłaściwej pozycji. Jeśli nie znajdziesz podobnego adaptera wykonanego z większą precyzją to masz dwa rozwiązania:
1) definitywne usunięcie dondeliona,
2) zdjęcie go i ponowne naklejenie na zeszlifowanej na tyle powierzchni elementu nośnego, żeby styki miały możliwość przesuwania się względem współpracujących elementów i trafiały dokładnie w te, z którymi mają współpracować. .

Druga opcja jest prosta do wykonania, o ile do zamocowania dondeliona nie zastosowano jakiegoś hiper mocno trzymającego kleju. Jeśli jest to naklejone z użyciem kleju cyjanoakrylowego to problemu nie ma, bo są dostępne bardzo tanie preparaty do rozmiękczania i zmywania takich spoin. Innego rodzaju spoiny można potraktować acetonem - ale z tym trzeba uważać, żeby nie narobić szkód.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
PPaweł
-#

Post autor: PPaweł »

Dandelion, tak dla porządku. Mlecz/dmuchawiec po naszemu.
Z_photo
-#

PPaweł pisze: 19 cze 2023, 07:25 Dandelion, tak dla porządku. Mlecz/dmuchawiec po naszemu.
A niech mu bedzie dandelion. :)
Choć mi to nijak dmuchawca nie przypomina.
_________________________________________________________________________________
Fredrixxon
-#

Z_photo pisze: 19 cze 2023, 01:06 Jeśli nie znajdziesz podobnego adaptera wykonanego z większą precyzją (...)
Otóż właśnie o taki pytam :)
Szlifować nie ma tam z czego, zresztą z narzędzi precyzyjnych mam kombinerki i wiertarkę.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Fredrixxon, tak bardzo Ci na tym dmuchawcu zależy? Z EOSem 10 na pewno działa bez dandeliona, nie wiem jak z cyfrą.
Z_photo
-#

Fredrixxon pisze: 19 cze 2023, 08:36 Szlifować nie ma tam z czego, zresztą z narzędzi precyzyjnych mam kombinerki i wiertarkę.
Metalowy element do którego przyklejona jest płytka dandeliona wydaje się na tyle gruby, że byłoby co zeszlifować.
DSC00020m.jpg
DSC00020m.jpg (71.26 KiB) Przejrzano 943 razy
Chodzi o drobną korektę, dokonaną przy użyciu papieru ściernego, bez wykorzystywania wyrafinowanych narzędzi.
Tego rodzaju elementy z reguły wykonywane są ze stopów łatwo poddających się obróbce, więc wodny papier ścierny o granulacji ok. 500 byłby wystarczający. Mocno zwilżany papier należałoby położyć na płaskiej powierzchni, a obrabiany element przesuwać po nim.
Po zmniejszeniu grubości metalowego elementu nośnego należałoby ponownie nakleić dandelion na cieniej warstewce kleju (najlepiej epoksydowego).
Fredrixxon
-#

J.A. pisze: 19 cze 2023, 08:49 Fredrixxon, tak bardzo Ci na tym dmuchawcu zależy?
Dobre pytanie. Bo trudne.
I tak i nie. Najbardziej zależy mi na potwierdzeniu punktu ostrości, bo wzrok juz czasem kaprysi. Poza tym z eos 10 z manualami nie gada (np. absolutnie bzdurne wartości pomiaru światła, pomimo zaprogramowania czipa). A cyfra radzi sobie świetnie.
Z_photo, już wyżej napisałem - to nie jest kosmetyka, tam jest do korekty położenia co najmniej milimetr, metalowy element nośny nie ma tyle grubości.
Więc ab ovo : pytam o adapter sprawdzony przez używacza.
ODPOWIEDZ