Dziękuję Wam za wyjaśnienie. Nie będę ryzykował zmieniając recepturę i niestety jeszcze raz zrobię zamówienie - nauka kosztuje

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Shelf life for opened bottle of stock | about 5-8 years
Shelf life for working solution | 1+5 in a bottle 2-3 years
Kto to miałby sprawdzić takie czasy? Moje doświadczenie - koncentrat ok. 3 lata w otwartej butelce, roztwór roboczy ok. rok, bez jakichkolwiek negatywnych skutków. Nie używam innego i jest ok. Dla zainteresowanych - jest w fotociemnia.pl, na moje zamówienie.
Kluczowe jest:einverv pisze: ↑30 cze 2021, 17:46 aka przy moim przerobie może serio poleżeć parę lat. Z jednej butelki jak rozumiem wychodzi 6 lub 11 litrów roboczego, z czego w każdym litrze mogę wykąpać do 15 filmów. Przy okazji, jaka jest różnica między 1+5 a 1+10? Nie znalazłem żadnych zaleceń kiedy używać którego roztworu.
Ja jaka jest przewaga powyższego vs taki Tetenal czy Ilford?einverv pisze: ↑30 cze 2021, 16:20 Zachęcony pochwałami tutaj na forum kupiłem utrwalacz alkaliczny Moerscha. Pytanko do użytkowników, czy czasy trwałości podane na macodirect.de nie są przypadkiem odrobinę przesadzone?
Shelf life for opened bottle of stock | about 5-8 years
Shelf life for working solution | 1+5 in a bottle 2-3 years
Trwały w koncentracie i roztworze roboczym, nie śmierdzi, nie kwaśnieje w tempie Tetenala lub Ilforda i przede wszystkim jest alkaliczny tzn. ma pH na poziomie 7.5-8 vs 6-6.5 tych wymienionych. Kwestia pH ważna dla tych, którzy potrzebują utrwalacza alkalicznego np. ze względu na stosowany wywoływacz.