Zamontowałem taśmę czerwonych ledów (2x2 m) na suficie, pomieszczenie wysokie na 205 cm. Porażka - zaświetlają jak diabli. Czekam na ściemniacz.
Nowa ciemnia w Warszawie
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -# mod
- Kontakt:
Nowa ciemnia w Warszawie
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Nowa ciemnia w Warszawie
zladygin, jest na forum dluuugi wątek nt. „Czym świecicie …”, ciekawie zaczyna się od tego miejsca. post56638.html#p56638
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nowa ciemnia w Warszawie
Za dużo światła... U mnie świeci chyba metr i jest ok przy ściemnieniu o przynajmniej połowę...
-
- -# mod
- Kontakt:
Nowa ciemnia w Warszawie
ściemniłem bardziej niż połowę - nadal jest jasno i nie zaświeca. :)
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Nowa ciemnia w Warszawie
Dzięki za ten link!J.A. pisze: zladygin, jest na forum dluuugi wątek nt. „Czym świecicie …”, ciekawie zaczyna się od tego miejsca. post56638.html#p56638
Nowa ciemnia w Warszawie
Cześć Panowie!
No przyznam, że świetny projekt, brakuje w okolicach ciemni foto w dobrym klimacie.
Zgadajmy sie na priv!
No przyznam, że świetny projekt, brakuje w okolicach ciemni foto w dobrym klimacie.
Zgadajmy sie na priv!
Nowa ciemnia w Warszawie
Czy to nadal aktualne?
Chętnie skorzystałbym od czasu do czasu oczywiście dokładając się do kosztów

Chętnie skorzystałbym od czasu do czasu oczywiście dokładając się do kosztów
Nowa ciemnia w Warszawie
Każda ciemnia stacjonarna jaka by nie była jest fajna,kto wie może podobny projekt rozważę w swojej ciemni tylko w innym rejonie kraju.
Uzależniony od fotociemni .
Nowa ciemnia w Warszawie
Coś chyba temat warszawskiej ciemni umarł..
Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie?
Ktokolwiek widzial ktokolwiek wie?
-
- -#
Nowa ciemnia w Warszawie
Właśnie uruchomiłem nową ciemnie w Sulejówku pod Warszawą.
Gdyby ktoś chciał skorzystać to zapraszam.
Narazie skromnie ale będę sukcesywnie rozbudowywał.
Spis sprzętu :
Powiększalnik Durst na mały obrazek
Koreksy małe i duże
Kuwety 30x40
Gdyby ktoś chciał skorzystać to zapraszam.
Narazie skromnie ale będę sukcesywnie rozbudowywał.
Spis sprzętu :
Powiększalnik Durst na mały obrazek
Koreksy małe i duże
Kuwety 30x40
Nowa ciemnia w Warszawie
to znasz skad?
swietlowki nieco swieca po zgaszeniu, ale w godzinach to raczej ciezko.
LED diody gasna po jakis dziesiatkach nanosekund po odlaczeniu zasilania. Chyba ze zamiast diod wylaczysz jakis transformator albo inne zrodlo napiecia, ktore ma w sobie kondensatory, choc z tym sie nigdy nie spotkalem. Dlatego wylacznik powinien byc i tak zaraz przed/po diodach.
Nowa ciemnia w Warszawie
LED mogą się żarzyć jeśli wyłącznik jest na przewodzie neutralnym zamiast na fazowym - trzeba odwrotnie włożyć wtyczkę, albo zamienić przewody w puszce.
Nowa ciemnia w Warszawie
U mnie w lampce na biurku LEDy po wyłączeniu się żarzą i to dość długo. Ale sprawdzę, czy zmiana biegunów pomoże, choć raczej wątpię. Wynika to z tego, że na przewodzie zerowym często występuje jakieś niewielkie napięcie, zatem wyłącznik powinien być na dwóch przewodach (sprawdzę i to - wyjmę wtyczkę). O obserwacjach poinformuję.
Nowa ciemnia w Warszawie
Widziałem w ciemni na własne oczy. Możesz sam sprawdzić, włącz na chwilę lampkę z żarówką i za pół godziny popatrz na nią w ciemni (tylko daj wzrokowi się przyzwyczaić).shovax pisze:to znasz skad?
swietlowki nieco swieca po zgaszeniu, ale w godzinach to raczej ciezko.
Sam emiter to rzeczywiście gaśnie, ale białe (a teraz w większości nawet jednokolorowe inne niż czerwone też) mają luminofor, prawie identyczny jak w świetlówce, i on świeci równie długo.shovax pisze:LED diody gasna po jakis dziesiatkach nanosekund po odlaczeniu zasilania. Chyba ze zamiast diod wylaczysz jakis transformator albo inne zrodlo napiecia, ktore ma w sobie kondensatory, choc z tym sie nigdy nie spotkalem. Dlatego wylacznik powinien byc i tak zaraz przed/po diodach.
Nowa ciemnia w Warszawie
piday, nawet jeżeli. To powiedz mi ile tego światła emituje ten luminofor? Tak w lumenach, może raczej setnych lumena. Jakie to światło może mieć znaczenie, dla niskoczułych materiałów pozytywowych?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150