Meosix 1, intrukcja obslugi?

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Odys
-#

Meosix 1, intrukcja obslugi?

Post autor: Odys »

Kolezanki i koledzy! Czy ktos posiada instrukcje obslugi swiatlomierza ciemniowego do papieru czarno bialego Meosix 1 ,wg wszelkie informacje jak tym swiatlomierzem pracowac a i czy jest on godny uwagi ? Za wszelka pomoc dziekuje.Pozdrawiam !!!
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

jak zwykle po angielsku http://www.meopta.com/data/manualy/meos ... f-3255.pdf tyle na razie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Odys
-#

Dzieki! Dzieki !!!Nie mam jak widze tej "plytki rozpraszajacej czy co to ma byc ?Znalazlem w szufladzie tylko swiatlomierz i tyle. Morze z praktyki garsc informacji by ktos napisal?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

z tego co wyczytałem w instrukcji (osobiście nie posiadam tegoż aparatu), wynika, że należy go stosować do pomiaru "integralnego", czyli chyba całego kadru. pomiar bez krążka jest możliwy, ale niejako punktowy (tako rzecze instrukcyja).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Odys
-#

Serdeczne dzieki! Bede analizowal i myslal ! Troche nie wiem czy jest nad czym sie zastanawiac,czy warto czas tracic na akurat ten typ swiatlomierza? Ani jedna opinia in plus czy in minus nie znalazla sie.Samemu zawsze stosuje metode "paskow papieru" i tyle.Tak mi wpadl w rece w szafie,bez instrukcji, bez osprzetu.Moze jakas opinia sie trafi.Dziekuje za szybka reakcje na moj problem !!
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Wracam do tematu.
Czy ktoś pracował z tym światłomierzem: "Meosix 1" oraz analizatorem: "Meosix Color 1".
Bardzo interesują mnie Wasze doświadczenia i spostrzeżenia.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2010, 00:12 przez slawoj, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

Post autor: Gringo997 »

nie chce zakladac nowego tematu wiec zapytam tutaj.

czy mozna podpiąć meosix'a 1 do opemusa 6?
to ja zabiłem Laurę Palmer...
rybka
-#

Post autor: rybka »

Witam ! Mozna . Podobnie jak Meosix Color . Dodatkowo Meosix Color dysponuje ramieniem do podwieszania przy glowicy powiekszalnika .
Praktycznie mozna korzystac z tych urzadzen z kazdym powiekszalnikiem .
Meosix jest troszke wolny - potrzebuje chwili na ustabilizowanie sie pomiaru , to efekt zastosowania siarczku kadmu w elemecie swiatloczulym . Poza tym ma wzglednie niska czulosc co wyklucza prace z przepalonymi /przewolanymi/ b. gestymi negatywami , b.duzymi powiekszeniami , ect.
Osobiscie bardzo przydawal sie w masowej obrobce .
Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

a co polecasz zamiast meosixa?

potrzebuje dobrego sprzetu bo w przeciagu roku chce zrobic wystawe z odbitkami ok 100x80 z wielkiego formatu i bede potrzebowal sie nauczyc robic odbitki z maskowaniem etc
rybka
-#

Post autor: rybka »

Poza Meosixem , uzywalem jeszcze Rosyjskiego punktowego Rapri , Szwajcarskiej '' Omegi '' ( ktora nb. byla rowniez analizatorem barw ) , oraz tego co ma wbudowany w siebie Durst 707 ( czyli analizator barw plus swiatlomierz plus zegar ciemniowy w jednym ) .
Najlepsze wyniki - najbardziej dokladne i powtarzalne mialem z Omegi , ale z perspektywy czasu - Durst jest wygodniejszy ... moze sie zestarzalem ?
Jesli myslisz o doswietlaniu/maskowaniu odbitek - wazniejszy od swiatlomierza jest DOBRY zegar ciemniowy , z mozliwoscia obserwacji uplywajacego czasu . Durst tego nie ma ( elektronika ... ) , wiec musze liczyc sekundy ( to czesciej ), albo dzielic czas naswietlania ( to rzadziej ) poszczegolnych parti obrazu .
Najgorsze jest jednak wycinanie masek z kartonu i ten ostatni ruch dloni jak mawiali w Gdansku ... Tu zaden swiatlomierz Ci nie pomoze .

Tak sobie teraz mysle - pierwsza odbitke maskowana zrobilem jakies 20 lat temu , a ciagle mam wrazenie ze " cos jest nie tak " z negatywem , jesli musze go maskowac .

Powodzenia !
Awatar użytkownika
Gringo997
-#
Kontakt:

mam zegar Vipo Combi...

w takim razie póki co bede sobie jakoś radził bez światłomierza, zobaczymy jak to wyjdzie
tak czy siak duuużo nauki przede mną...
Awatar użytkownika
xiansha
-#

instrukcja w języku polskim Meosix 1

Post autor: xiansha »

Być może komuś się przyda instrukcja w języku polskim, akurat mam pod ręką :-)
Załączniki
Meosix1 Meopta.pdf
(1.81 MiB) Pobrany 3177 razy
Raffpsix
-#

Post autor: Raffpsix »

Można odświeżyć link do instrukcji? Jestem posiadaczem nowego meosixa 1 i nie wiem jak go skalibrować:/
Awatar użytkownika
praktis
-#
Kontakt:

Post autor: praktis »

Witam
A czy meosix color nada się do fotografii czarno białej ?
msierak
-#

Post autor: msierak »

Czy ktoś posiada instrukcję? Podany link się niestety zdezaktualizował ; /
ODPOWIEDZ