mamyia rb67 - puste klatki

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

brodie
-#

mamyia rb67 - puste klatki

Post autor: brodie »

Witam. Dziś, po wywołaniu t max 100 okazało się że aparat naświetlił raptem 5 klatek. w trakcie naświetlania filmu zmieniałem obiektywy, mam dwa - 127 i 90 mm. podejrzewam, że to wina ustawień na obiektywie, ale nie mam pojęcia gdzie popełniłem błąd. Ktoś kompetentny mógłby mi doradzić ?

jestem niemal pewien ze puste klatki powstaly przy wspolpracy z obiektywem 90mm

[ Dodano: Wto 17 Kwi, 2012 ]
(chyba) do zamknięcia. obiektyw miałem ustawiony na funkcji mirror lockup i teraz z instrukcji dowiedzialem sie ze jesli sie nie wyzwoli tej funkcji wezykiem, nie zrobi sie zdjecia mimo 'normalnego' dzialania mechanizmu. damn!
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Dokładnie tak jest jak piszesz. Lustro się podniesie, ale migawka ciągle pozostaje zamknięta. Jest to dość logiczne, w końcu robisz z wcześniejszym podniesieniem lustra. Sprawdź standardową metodą patrzenia od tyłu, czy migawka działa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

W bronice SQ mam taką diodę czerwoną w kominku, przy matówce i ona sygnalizuje wyzwalanie migawki - bardzo przydatne.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: mamyia rb67 - puste klatki

Post autor: mrek »

brodie pisze:Witam. Dziś, po wywołaniu t max 100 okazało się że aparat naświetlił raptem 5 klatek. w trakcie naświetlania filmu zmieniałem obiektywy, mam dwa - 127 i 90 mm. podejrzewam, że to wina ustawień na obiektywie, ale nie mam pojęcia gdzie popełniłem błąd. Ktoś kompetentny mógłby mi doradzić ?

jestem niemal pewien ze puste klatki powstaly przy wspolpracy z obiektywem 90mm

[ Dodano: Wto 17 Kwi, 2012 ]
(chyba) do zamknięcia. obiektyw miałem ustawiony na funkcji mirror lockup i teraz z instrukcji dowiedzialem sie ze jesli sie nie wyzwoli tej funkcji wezykiem, nie zrobi sie zdjecia mimo 'normalnego' dzialania mechanizmu. damn!
No i jeśli ustawione czasy masz krótkie to wtedy nie usłyszysz, że migawka się nie zamyka. Lustro to zagłusza. Sam w ten sposób straciłem cały film.

[ Dodano: Sro 18 Kwi, 2012 ]
matti_1989 pisze:W bronice SQ mam taką diodę czerwoną w kominku, przy matówce i ona sygnalizuje wyzwalanie migawki - bardzo przydatne.
A my w RB nie mamy prądu. Także przydatne (-:
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

mrek pisze:A my w RB nie mamy prądu. Także przydatne (-:
Oj tam :)
brodie
-#

teraz mam bardziej męczący problem. znajoma odczepiła kasetkę od korpusu i teraz za cholere nie moge zrobić by było tak jak wcześniej... problem na tyle niefajny że to nie jest mój aparat i chciałbym aby było wszystko jak poprzednio. HELP. wygląda to tak jakbym chcial 'od gory' podlaczyc, to blokuje dół, i analogicznie jak chce od dołu. pomocy :-(
Awatar użytkownika
mrek
-#

brodie pisze:teraz mam bardziej męczący problem. znajoma odczepiła kasetkę od korpusu i teraz za cholere nie moge zrobić by było tak jak wcześniej... problem na tyle niefajny że to nie jest mój aparat i chciałbym aby było wszystko jak poprzednio. HELP. wygląda to tak jakbym chcial 'od gory' podlaczyc, to blokuje dół, i analogicznie jak chce od dołu. pomocy :-(
Być może i po zdjęciu kasety dolny albo górny zatrzask przesunięty został w prawo i się zatrzasnął uniemożliwiając przyłożenie w tym miejscu kasety. Aby móc go przesunąć w lewo przyciśnij paznokciem blaszkę, która się znajduje w dolnym lewym/prawym rogu rewolwera powalającego na obrót kasety.
To proste mechanizmy. Jak popatrzysz na nie, zrozumiesz jak działają. Jeśli to nie taki problem. Opisz dokładniej.
brodie
-#

pomogło ! dzięki :D
m16
-#

Mamiya RB - upierdliwy aparat

Post autor: m16 »

Jest strasznie upierdliwa dla początkującego, mnóstwo zabezpieczeń a i tak możesz zmarnować cały film bo zapomnisz że masz włączony MLU, też zmarnowałem 2 klatki przez to. Ponadto ten czas T, to jakiś koszmarny pomysł żeby wyłączać migawkę przekręceniem pierścienia czasów, może najlepiej zasłaniać kapeluszem :lol:
Ponadto, ja sie pytam, gdzie jest samowyzwalacz?
Po co? A po to że jestem roztargniony i czasem zapominam zabrać wężyk więc dłuższe czasy w np. Moskwie 5 mogę odpalić z samowyzwalacza a w Mamiyii to tylko mogę wracać po wężyk do domu.
Piwo śmierdzi i powoduje raka.
Awatar użytkownika
mrek
-#

Re: Mamiya RB - upierdliwy aparat

m16 pisze:Jest strasznie upierdliwa dla początkującego, mnóstwo zabezpieczeń a i tak możesz zmarnować cały film bo zapomnisz że masz włączony MLU, też zmarnowałem 2 klatki przez to. Ponadto ten czas T, to jakiś koszmarny pomysł żeby wyłączać migawkę przekręceniem pierścienia czasów, może najlepiej zasłaniać kapeluszem :lol:
O! Nie wiedziałem. Ja wyłączam dźwignią naciągu, wcześniej zasłaniając obiektyw ręką, dekielkiem czy... czapką
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ja też tak wyłączałem. Znaczy się naciągiem.
m16 pisze:Ponadto, ja sie pytam, gdzie jest samowyzwalacz?
Po co? A po to że jestem roztargniony i czasem zapominam zabrać wężyk więc dłuższe czasy w np. Moskwie 5 mogę odpalić z samowyzwalacza a w Mamiyii to tylko mogę wracać po wężyk do domu.
No niestety, RB to dość upierdliwa konstrukcja. Bardzo szybko przed laty zmieniłem ją na RZ.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ