Lewo - prawo :-)

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

miki11
-#

Post autor: miki11 »

Od pewnego czasu klikam analogowo lustrzanką dwuobiektywową. No i jest ten jakże ciekawy motyw odwrotnego przesuwania kadru. Wiadomo, lustro odbija rzeczy z prawej na lewo i odwrotnie. Wczoraj podczas nabywania nawyku odwrotnej reakcji na kierunki (zupełnie, jak modelowa blondi) doszedłem do wniosku, że po trzech głębszych poszłoby to dużo szybciej :-) Jakie były Wasze obserwacje podczas nabywania owego odwrotnego nawyku?

Post autor: aka »

miki11 pisze: 28 kwie 2025, 11:20 Jakie były Wasze obserwacje podczas nabywania owego odwrotnego nawyku?
Ja nie nabyłem. Mam trzy Broniki i korzystam z pryzmatów. Obraz "po bożemu" i dobry pomiar światła. Z tlrami trudniejsza sprawa.
oKuba
-#

Post autor: oKuba »

miki11 Kilka filmów i wchodzi w nawyk. Bardziej irytuje mnie fakt, iż zapamiętuje wzrokowo obraz z matówki, znaczy ten odwrócony, i ten „prawidłowy” na błonie wydaje się jakiś dziwny ;-) w LF trzeba się trochę bardziej wytężyć
miki11
-#

oKuba, wiem że tak to działa, tylko ciekaw byłem, jak to u innych zafunkcjonowało. Gdyby jeszcze klepać tych filmów nieco więcej, nawyk by się szybciej utrwalił. W większości scen mi to nie przeszkadza, zwłaszcza w tematach statycznych (ze statywem). No, ale czasem wchodzisz między ludzi coś trzeba sprawnie klepnąć...

aka pisze: 28 kwie 2025, 12:02 korzystam z pryzmatów
aka, mnie na razie cały czas urzeka obraz na matówce, ta jego malownicza głębia, stąd chyba (póki co) nie celuję w pryzmat. Ale rozwiązanie rzeczywiście proste i skuteczne.

Post autor: aka »

miki11 pisze: 28 kwie 2025, 13:06
aka pisze: 28 kwie 2025, 12:02 korzystam z pryzmatów
aka, mnie na razie cały czas urzeka obraz na matówce, ta jego malownicza głębia, stąd chyba (póki co) nie celuję w pryzmat. Ale rozwiązanie rzeczywiście proste i skuteczne.
Do TLRa pryzmatu bym raczej nie polecał. Mam do Mamiji, ale to nie jest wygodne nawet z uchwytem pistoletowym. Kadrowanie z poziomu pasa ma swoje zalety. A co do prostoty pryzmatów to takie z pomiarem i spotem to już nie koniecznie. Pryzmat i grip z naciągiem do SLR MF, a matówka z lupą w kominku do TLR. A przy okazji - mam kominek do Exakty i to dopiero wyzwanie w kadrowaniu.
ODPOWIEDZ