Lampa Metz mecablitz BCT 2

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

zaphod
-#
Kontakt:

Lampa Metz mecablitz BCT 2

Post autor: zaphod »

Przypadkowo wpadła mi w ręce lampa taka, jak w tytule. Dostałem ją jako bonus do Minolty X-700. Lampa wygląda tak: link1 link2
I teraz pytanie: czy ktoś wie jak to włączyć i wyzwolić? Nie jest mi jakoś specjalnie potrzebna, ale jak już jest to korci mnie żeby ją odpalić. Wsadziłem w nią 4 baterie paluszki 1,5 V i przestawiłem coś, co prawdopodobnie jest włącznikiem, ale nic się nie stało. Ani kiedy lampa jest podłączona do aparatu ani luzem. Zastanawiam się czy jest po prostu stara i popsuta czy ja robię coś źle.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

zewrzyj piny na stópce i zobacz czy błyśnie
(środkowy i zewnętrzny)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
zaphod
-#
Kontakt:

No błysnęła. Zaraz mi oczy wypłyną bo walnęła mi prosto w twarz z odległości 10 cm;p
Czyli co to oznacza? Że gorąca stopka w aparacie jest be?
Edyta: teraz działa też po zapięciu do aparatu. Nie wiem czemu, ale działa;)
Dzięki za pomoc;)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 21:52 przez zaphod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

no i powinna działać :)
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: Lampa Metz mecablitz BCT 2

Post autor: J.A. »

zaphod pisze:Przypadkowo wpadła mi w ręce lampa taka, jak w tytule. Dostałem ją jako bonus do Minolty X-700. Lampa wygląda tak: link1 link2
I teraz pytanie: czy ktoś wie jak to włączyć i wyzwolić? Nie jest mi jakoś specjalnie potrzebna, ale jak już jest to korci mnie żeby ją odpalić. Wsadziłem w nią 4 baterie paluszki 1,5 V i przestawiłem coś, co prawdopodobnie jest włącznikiem, ale nic się nie stało. Ani kiedy lampa jest podłączona do aparatu ani luzem. Zastanawiam się czy jest po prostu stara i popsuta czy ja robię coś źle.
Czerwony guzik na stopce to wyzwalanie ręczne.
Masz tam pełny błysk, pozycja M i trzy tryby auto.
Cztery górne pine nie wiem do czego służą, dolne blokowane suwakiem od załączania to zewnętrzne zasilanie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
zaphod
-#
Kontakt:

J.A. pisze:
zaphod pisze:Przypadkowo wpadła mi w ręce lampa taka, jak w tytule. Dostałem ją jako bonus do Minolty X-700. Lampa wygląda tak: link1 link2
Czerwony guzik na stopce to wyzwalanie ręczne.
Masz tam pełny błysk, pozycja M i trzy tryby auto.
Cztery górne pine nie wiem do czego służą, dolne blokowane suwakiem od załączania to zewnętrzne zasilanie.
Dzięki, częściowo już to rozgryzłem;) Masz może jakąś instrukcję do tej lampy?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

zaphod pisze:Dzięki, częściowo już to rozgryzłem;) Masz może jakąś instrukcję do tej lampy?
Nie mam. Ale po co Ci do niej istrukcja? Ustawiasz na lampie czułość filmu. W trybie manual przesłony są na przeciw odległości. Czyli wartość przesłony odpowiada metrom z jakich fotografujesz. W trybach auto ustawiasz jedną przesłonę i taką samą na aparacie. W zakresie odległości odpowiadającej tej przesłonie w dół masz automatyczne dozowanie światła.
Koniec.
Babcia
-#

Post autor: Babcia »

Przepraszam,ze podpielam się pod ten temat, ale posiadam lampę Metz SCA 3000C podłączylam ja do aparatu Mamiya 645 af i nie działa. Klapka na pojemnik na batie jest troszkę luźna ale czy to może być przyczyna? Niegdy nie używałam lampy do aparatu analogowego, dlatego tez pytam jak z tym w ogóle się obchodzić?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Na AT już Ci odpowiedzieli ;-)
Lux mea lex
Babcia
-#

technik219 pisze:Na AT już Ci odpowiedzieli ;-)
Jestem żadna wiedzy, powiedzieli za mało :mrgreen:
Awatar użytkownika
technik219
-#

powiedzieli za mało :mrgreen:
Mądrej głowie dość w dwie słowie :mrgreen:
Lux mea lex
Babcia
-#

technik219 pisze:
powiedzieli za mało :mrgreen:
Mądrej głowie dość w dwie słowie :mrgreen:
Rzeczywiście użytkownik Daad pomógł mi na AT, Twoja za to odpowiedz na zadane mi pytanie nie zaspokoiła mojej ciekawości
Awatar użytkownika
technik219
-#

Babcia pisze:Twoja za to odpowiedz na zadane mi pytanie nie zaspokoiła mojej ciekawości
Pamiętaj, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekła ;-)
A cóż tu jeszcze tłumaczyć? Wpisujesz do wyszukiwarki oznaczenie adaptera podanego w odpowiedzi na AT i wyskakuje wszystko, co o nim wiadomo, łącznie z tym gdzie i za ile można go kupić. Ja akurat używam innego systemu (SCA 300) i mogę tylko powiedzieć, że lampę kupiłem za 10 złotych, ale za adapter musiałem już dać 100 złotych. Podejrzewam, że taka proporcja cenowa będzie dotyczyć również Ciebie.
Lux mea lex
Babcia
-#

technik219 pisze:
Babcia pisze:Twoja za to odpowiedz na zadane mi pytanie nie zaspokoiła mojej ciekawości
Pamiętaj, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekła ;-)
A cóż tu jeszcze tłumaczyć? Wpisujesz do wyszukiwarki oznaczenie adaptera podanego w odpowiedzi na AT i wyskakuje wszystko, co o nim wiadomo, łącznie z tym gdzie i za ile można go kupić. Ja akurat używam innego systemu (SCA 300) i mogę tylko powiedzieć, że lampę kupiłem za 10 złotych, ale za adapter musiałem już dać 100 złotych. Podejrzewam, że taka proporcja cenowa będzie dotyczyć również Ciebie.
Moje pytanie nie brzmiało: "ile kosztują poszczególne części składające się na w/w system?" Czytanie ze zrozumieniem to podobno największy problem polskich nastolatków wynikający z przestarzałego systemu edukacji, którego musiałes kiedyś doświadczyć.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zdaje się, że to Tobie Babcia, ten system oświaty zaszkodził.
Dostałaś odpowiedź, że
Babcia pisze:Metz SCA 3000C
to nie lampa, tylko kabelek do lampy Metz 60 CT-4. Więc błyskać to raczej nie bądzie. Masz już lampę współpracującą z tą stopką/kablem?
1. Lampa ma żółto-złoty reflektor. To co masz ma czerwony reflektorek służący do wspomagania układu Auto Focus Twojego aparatu.
2. jest wielka - większa od Twojego aparatu
3. To co masz to tylko część służąca do elektrycznego połączenia lamy z aparatem.
ODPOWIEDZ