Lampa Metz mecablitz BCT 2
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Lampa Metz mecablitz BCT 2
Przypadkowo wpadła mi w ręce lampa taka, jak w tytule. Dostałem ją jako bonus do Minolty X-700. Lampa wygląda tak: link1 link2
I teraz pytanie: czy ktoś wie jak to włączyć i wyzwolić? Nie jest mi jakoś specjalnie potrzebna, ale jak już jest to korci mnie żeby ją odpalić. Wsadziłem w nią 4 baterie paluszki 1,5 V i przestawiłem coś, co prawdopodobnie jest włącznikiem, ale nic się nie stało. Ani kiedy lampa jest podłączona do aparatu ani luzem. Zastanawiam się czy jest po prostu stara i popsuta czy ja robię coś źle.
I teraz pytanie: czy ktoś wie jak to włączyć i wyzwolić? Nie jest mi jakoś specjalnie potrzebna, ale jak już jest to korci mnie żeby ją odpalić. Wsadziłem w nią 4 baterie paluszki 1,5 V i przestawiłem coś, co prawdopodobnie jest włącznikiem, ale nic się nie stało. Ani kiedy lampa jest podłączona do aparatu ani luzem. Zastanawiam się czy jest po prostu stara i popsuta czy ja robię coś źle.
No błysnęła. Zaraz mi oczy wypłyną bo walnęła mi prosto w twarz z odległości 10 cm;p
Czyli co to oznacza? Że gorąca stopka w aparacie jest be?
Edyta: teraz działa też po zapięciu do aparatu. Nie wiem czemu, ale działa;)
Dzięki za pomoc;)
Czyli co to oznacza? Że gorąca stopka w aparacie jest be?
Edyta: teraz działa też po zapięciu do aparatu. Nie wiem czemu, ale działa;)
Dzięki za pomoc;)
Ostatnio zmieniony 07 sty 2012, 21:52 przez zaphod, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Lampa Metz mecablitz BCT 2
Czerwony guzik na stopce to wyzwalanie ręczne.zaphod pisze:Przypadkowo wpadła mi w ręce lampa taka, jak w tytule. Dostałem ją jako bonus do Minolty X-700. Lampa wygląda tak: link1 link2
Masz tam pełny błysk, pozycja M i trzy tryby auto.
Cztery górne pine nie wiem do czego służą, dolne blokowane suwakiem od załączania to zewnętrzne zasilanie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Dzięki, częściowo już to rozgryzłem;) Masz może jakąś instrukcję do tej lampy?J.A. pisze:Czerwony guzik na stopce to wyzwalanie ręczne.zaphod pisze:Przypadkowo wpadła mi w ręce lampa taka, jak w tytule. Dostałem ją jako bonus do Minolty X-700. Lampa wygląda tak: link1 link2
Masz tam pełny błysk, pozycja M i trzy tryby auto.
Cztery górne pine nie wiem do czego służą, dolne blokowane suwakiem od załączania to zewnętrzne zasilanie.
Nie mam. Ale po co Ci do niej istrukcja? Ustawiasz na lampie czułość filmu. W trybie manual przesłony są na przeciw odległości. Czyli wartość przesłony odpowiada metrom z jakich fotografujesz. W trybach auto ustawiasz jedną przesłonę i taką samą na aparacie. W zakresie odległości odpowiadającej tej przesłonie w dół masz automatyczne dozowanie światła.zaphod pisze:Dzięki, częściowo już to rozgryzłem;) Masz może jakąś instrukcję do tej lampy?
Koniec.
Przepraszam,ze podpielam się pod ten temat, ale posiadam lampę Metz SCA 3000C podłączylam ja do aparatu Mamiya 645 af i nie działa. Klapka na pojemnik na batie jest troszkę luźna ale czy to może być przyczyna? Niegdy nie używałam lampy do aparatu analogowego, dlatego tez pytam jak z tym w ogóle się obchodzić?
- technik219
- -#
- technik219
- -#
- technik219
- -#
Pamiętaj, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekłaBabcia pisze:Twoja za to odpowiedz na zadane mi pytanie nie zaspokoiła mojej ciekawości

A cóż tu jeszcze tłumaczyć? Wpisujesz do wyszukiwarki oznaczenie adaptera podanego w odpowiedzi na AT i wyskakuje wszystko, co o nim wiadomo, łącznie z tym gdzie i za ile można go kupić. Ja akurat używam innego systemu (SCA 300) i mogę tylko powiedzieć, że lampę kupiłem za 10 złotych, ale za adapter musiałem już dać 100 złotych. Podejrzewam, że taka proporcja cenowa będzie dotyczyć również Ciebie.
Lux mea lex
Moje pytanie nie brzmiało: "ile kosztują poszczególne części składające się na w/w system?" Czytanie ze zrozumieniem to podobno największy problem polskich nastolatków wynikający z przestarzałego systemu edukacji, którego musiałes kiedyś doświadczyć.technik219 pisze:Pamiętaj, że ciekawość, to pierwszy stopień do piekłaBabcia pisze:Twoja za to odpowiedz na zadane mi pytanie nie zaspokoiła mojej ciekawości
A cóż tu jeszcze tłumaczyć? Wpisujesz do wyszukiwarki oznaczenie adaptera podanego w odpowiedzi na AT i wyskakuje wszystko, co o nim wiadomo, łącznie z tym gdzie i za ile można go kupić. Ja akurat używam innego systemu (SCA 300) i mogę tylko powiedzieć, że lampę kupiłem za 10 złotych, ale za adapter musiałem już dać 100 złotych. Podejrzewam, że taka proporcja cenowa będzie dotyczyć również Ciebie.
Zdaje się, że to Tobie Babcia, ten system oświaty zaszkodził.
Dostałaś odpowiedź, że
1. Lampa ma żółto-złoty reflektor. To co masz ma czerwony reflektorek służący do wspomagania układu Auto Focus Twojego aparatu.
2. jest wielka - większa od Twojego aparatu
3. To co masz to tylko część służąca do elektrycznego połączenia lamy z aparatem.
Dostałaś odpowiedź, że
to nie lampa, tylko kabelek do lampy Metz 60 CT-4. Więc błyskać to raczej nie bądzie. Masz już lampę współpracującą z tą stopką/kablem?Babcia pisze:Metz SCA 3000C
1. Lampa ma żółto-złoty reflektor. To co masz ma czerwony reflektorek służący do wspomagania układu Auto Focus Twojego aparatu.
2. jest wielka - większa od Twojego aparatu
3. To co masz to tylko część służąca do elektrycznego połączenia lamy z aparatem.