Krokus 69

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Michał Kowalski, Jerzy, zladygin

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7661
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Krokus 69

Post autor: J.A. »

Panie i Panowie.
Chodzi o kondensory do tego powiększalnika. A że nigdy z nim (powiększalnikiem), nie miałem żadnych życiowych porachunków nie mam pojęcia, a internet jest ubogi w wiedzę na jego temat.
Krokus ten posiada wygodną szafkę/szufladę na kondensory. Łatwo się je wymienia, mało tego mam w komplecie dwa, ale na moje kaprawe oko, niczym się nie różnią.
Ktoś wie coś bliżej w temacie?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
zladygin
-# mod
Posty: 953
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane/Jordanów
Płeć:
Kontakt:

Krokus 69

Post autor: zladygin »

Jurku, chyba mam jeszcze coś w Z. W niedzielę sprawdzę
Awatar użytkownika
mrek
-#
Posty: 1805
Rejestracja: 07 mar 2007, 03:17
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Krokus 69

Post autor: mrek »

Jakby co, to ja miałem otrzymany od kolegi Nomad, korpus Krokusa 69 z kondensorami. Tylko nie pamiętam, czy już komuś nie dałem. Dajcie znać.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
shredderr
-#
Posty: 225
Rejestracja: 28 cze 2015, 18:22
Lokalizacja: Koszalin
Płeć:

Krokus 69

Post autor: shredderr »

J.A. pisze: 19 cze 2020, 17:46 Panie i Panowie.
Chodzi o kondensory do tego powiększalnika. A że nigdy z nim (powiększalnikiem), nie miałem żadnych życiowych porachunków nie mam pojęcia, a internet jest ubogi w wiedzę na jego temat.
Krokus ten posiada wygodną szafkę/szufladę na kondensory. Łatwo się je wymienia, mało tego mam w komplecie dwa, ale na moje kaprawe oko, niczym się nie różnią.
Ktoś wie coś bliżej w temacie?
Może kondensory są przystosowane do różnych formatów, jak to bywa u innych producentów :?:
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7661
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Krokus 69

Post autor: J.A. »

shredderr pisze: 19 cze 2020, 18:48 Może kondensory są przystosowane do różnych formatów, jak to bywa u innych producentów
Przystosowanie do innych formatów polega na zmianie sumarycznej liczby dioptri takiego kondensora. Czyli im mniejszy format tym więcej dioptrii. Tu oba wyglądają identycznie, dają na oko identyczne powiększenie (użyte jako lupa), co sugeruje, że jest to ten sam kondensor.
zladygin, sprawdź, bo ten kawałek Krokusa pożeniony z anglikiem, wydatnie skróci czas uruchomienia całego zestawu.
No i bardzo Ci dziękuję.
mrek, ale miałeś różne kondensory?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
mrek
-#
Posty: 1805
Rejestracja: 07 mar 2007, 03:17
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Krokus 69

Post autor: mrek »

Tak, do Krokusa 69 były dwa różne. Mówię o zestawie, który używałem. Ten korpus od Nomada, nie pamiętam który kondensor miał w środku. Jak Zbyszek nie znajdzie, to poszukam.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Nomad
-#
Posty: 1032
Rejestracja: 14 sie 2015, 22:28
Lokalizacja: Kraków
Płeć:

Krokus 69

Post autor: Nomad »

W zestawie który oddałem były dwa różne kondensatory, jeden do 6x9, drugi do małego. Nie jestem na 100% pewien detali, ale różniły się wyraźnie.
darekdp
-#
Posty: 204
Rejestracja: 03 kwie 2011, 21:19
Lokalizacja: Szczecin
Płeć:

Krokus 69

Post autor: darekdp »

Kondensor do małego obrazka jest niższy i chyba ma jedną soczewkę. Niestety nie mam takowego, ale kondensor do średniego daje spokojnie radę dla każdego formatu. Z kondensorem do średniego i obiektywem 50 mm pole 6x9 nie jest całkowicie oświetlone, ale cała klatka 24x36 jest oświetlona równomiernie.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7661
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Krokus 69

Post autor: J.A. »

darekdp pisze: 19 cze 2020, 21:26 Kondensor do małego obrazka jest niższy i chyba ma jedną soczewkę.
Może mieć jedną, choć w dużych powiększalnikach, to nie jest częsta praktyka. Krokus 35 ma jedną. Więc i 69 w wersji małoobrazkowej też może być jedna. Dzięki za wyjaśnienie.
darekdp pisze: 19 cze 2020, 21:26 ale kondensor do średniego daje spokojnie radę dla każdego formatu.
Musi. Skoro oświetla równo cały format 6x9, to jego wycinek w postaci małego obrazka w środku, też musi oświetlić równo.
Różne kondensory do różnych obiektywów i formatów stosuje się by niepotrzebnie nie tracić światła, które przy mniejszym formacie będzie lepiej wykorzystane.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#
Posty: 2890
Rejestracja: 13 lut 2011, 20:15
Lokalizacja: ze wsi
Płeć:

Krokus 69

Post autor: technik219 »

69S był fabrycznie kompletowany z kondensorem dwusoczewkowym do formatu 6x9. Mi też trafił się (za paczkę fajek) bez kondensora i pamiętam, że nawet w PZO na Radzymińskiej nie mieli nic z dodatkowego wyposażenia - zakłady były już w upadłości. Jakimś cudem udało mi się zdobyć podwójny kondensor i byłem przeszczęśliwy, że zaprzestałem poszukiwań tego pojedynczego do małego obrazka. W katalogu firmowym, do którego udało mi się dotrzeć był taki z pojedynczą soczewką, ale raczej jest on nie do dostania. Numerów katalogowych już nie pamiętam.
Jeśli jesteś zdeterminowany, możesz poszukać okrągłego kondensora do starego K-69 i soczewkę zwyczajnie obciąć na wymiar diamentowanym brzeszczotem, a pudełko dorobić. Podejrzewam, że ten pojedynczy kondensor to połówka podwójnego (przez odjęcie górnej soczewki - stąd cieńsza obudowa - w instrukcji do K-66 (czy w jakiejś innej) była porada, że można zdjąć górną soczewkę do kopiowania negatywów małoobrazkowych. Jeśli więc miałbyś możliwość kupna drugiego kondensora w szufladce, to możesz go po prostu przepołowić. Najpierw zrób próbę jak będzie skupiał światło taki przepołowiony kondensor - żaden problem odkręcić 3 wkręty i zdjąć soczewkę. Jak będzie dobrze, to już wiesz co dalej ;-)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7661
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Krokus 69

Post autor: J.A. »

1. Nie lubię wprowadzać nieodwracalnych zmian, gdy nie muszę.
Na foto jest opakowanie od kondensora do małego obrazka. Swoją drogą zabawnie to opakowanie wygląda w kontekście biznesowym i sprzedaży zagranicznej.
Raczej kondensory do małego nie są uzyskiwane przez ujęcie jednego szkła, tylko dodanie kolejnego. Tak było w Krokusie 3, na dwie zamknięte w jednym opakowaniu nakładało się kolejną soczewkę. Tak też jest we wszystkich znanych mi powiększalnikach zachodnich.
Więc trop z wyjęciem soczewki łatwy do zbadania, raczej jest błędny.
Ale jak pisałem, nie mam parcia. Znacznie większym problemem by była sytuacja odwrotna. Czyli brak kondensorów do średniego.
Załączniki
IMG_2699.JPG
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#
Posty: 2890
Rejestracja: 13 lut 2011, 20:15
Lokalizacja: ze wsi
Płeć:

Krokus 69

Post autor: technik219 »

J.A. pisze: 21 cze 2020, 09:29 Tak było w Krokusie 3, na dwie zamknięte w jednym opakowaniu nakładało się kolejną soczewkę.
W 69S niczego już nie nałożysz bo zwyczajnie nie zmieści się do szufladki ;-)
Załączniki
b3d9396c26e10513.jpg
b3d9396c26e10513.jpg (51.87 KiB) Przejrzano 772 razy
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 7661
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Krokus 69

Post autor: J.A. »

No. A ten po prawej ma po prostu więcej dioptrii - krótszą ogniskową. Tak jak dołożenie dodatkowej soczewki do tego po lewej.
Zasada jest taka, że im promień sfery mniejszy tym dioptrii więcej. A dioptrie się dodają jak w arytmetyce (pomijając fakt, że między soczewkami też powstają soczewki z powietrza i coś tam zmieniają w rachunkach). I o to mi chodziło z dokładaniem.
Pamiętam kondensor z Krokusa 35, też była jedna soczewka, wyglądała prawie jak półkula.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
technik219
-#
Posty: 2890
Rejestracja: 13 lut 2011, 20:15
Lokalizacja: ze wsi
Płeć:

Krokus 69

Post autor: technik219 »

Aż odkopałem swojego 69S. Masz rację. Kondensor do 6x6 i 6x9 to dwie soczewki płasko wypukłe skierowane do siebie wypukłościami. Ja ma kondensor do małego obrazka: dolna soczewka płasko wypukła, górna obustronnie wypukła. Czyli odjęcie soczewki nic nie da. To z odejmowaniem soczewki musiało dotyczyć innego powiększalnika - miałem jeszcze jakiś stary, polski wyrób spółdzielczy.
Lux mea lex
zladygin
-# mod
Posty: 953
Rejestracja: 02 gru 2014, 16:59
Lokalizacja: Zakopane/Jordanów
Płeć:
Kontakt:

Krokus 69

Post autor: zladygin »

Problem rozwiązany: znalazł się oryginalny kondensor małoobrazkowy 🙂
ODPOWIEDZ