Kratki na negatywach

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Kratki na negatywach

Post autor: Pikusław »

Na niektórych klatkach na różnych negatywach zauważam czasem taką "kratkę", która występuje w jaśniejszych miejscach. Na kolorowych filmach jest ona żółtawa. Co to jest i jak ewentualnie tego uniknąć w przyszłości? Podejrzewam jedynie, że ten efekt może mieć związek z przepaleniem lub przewołaniem.
Załączniki
kratka.jpg
Magazynuję wiedzę i filmy
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Interpolacja (albo artefakty kompresji JPG). Aby jej uniknac skanuj w natywnej rozdzielczosci skanera i nie zapisuj skanu bezposrednio do JPG tylko TIFF. Jesli to nie pomoze, to pewnie gdzies jest feler w procesie obrobki cyfrowej zdjecia.
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

To jest wycinek właśnie z tiff-a skanowanego w 48bit HDR. I wiem, jak wyglądają artefakty jpg, zatem ta teoria odpada. Kratę widać równie wyraźnie na pliku tiff, jak i jpg. Poniżej wycinek ze skanu kolorowego filmu:
Załączniki
kratka2.jpg
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

A jak wygląda faktura płytki dociskającej negatyw do okienka formatowego? Czy nie jest przypadkiem wysztancowana w kropki, które mogą działać jak mikrosoczewki?
Lux mea lex
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Pikusław, a zadałeś sobie trud zobaczenia czy to jest na negatywie? Bo mam nieodparte wrażenie, że jednak to wina digitalizacji jak sugeruje przemur.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Hmmm, bez lupy niewiele zobaczę, zjawisko to zaobserwowałem na negatywach kolorowych a to BW to był pierwszy taki przypadek. Negatywu mi nic nie dociska, ramka trzyma go pomiędzy szybkami.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

Ze względu na regularność, wręcz "cyfrowo doskonałą" ;-), negatyw byłby moim ostatnim podejrzanym.

Co do artefaktów kompresji - JPEG dzieli zdjecie na bloki, bodajżę 8x8 pikseli. Czasami na ich krawędziach mogą pojawić się nieregularności.

Ale tutaj to raczej napewno jest kwestia interpolacji (jej metoda zapewne też dzieli sobie obraz na bloki, choć pewnie trochę większe, ale gdzies po drodze w wyniku jakiegoś błędu zaokrąglenia powstaje takie "coś").

Być możę to wina skanowania w HDR? Próbowałeś wyłączyć tę opcję? Jakiej rozdzielczości używasz do skanowania? Po exifach wnoszę że to V500. Probowales skanowac zdjecie na 6400 albo 3200 dpi?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Pikusław pisze:Negatywu mi nic nie dociska, ramka trzyma go pomiędzy szybkami.
Nie chodzi mi o skanowanie. Chodzi mi o płytkę dosiskową w aparacie :-)
Lux mea lex
ODPOWIEDZ