Witam,
Mam pytanie. Jak powinny być ustawione soczewki w krokusie 69s na mały obrazek? Niestety przy powiekszeniu 30x40 i nie tylko mam niedoświetlone brzegi zdjęcia, a soczewki są ustawione do siebie wypukle. Musze coś dokupić, czy wystarczy poprzestawiać to co mam?
Kondensor w Krokusie 69s
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
-
- -#
mam 50 wkręconą do płytki od części wklęsłej (obiektyw jest tak jakby w dołku a nie na górce:)) to skąd wynika to niedoświetlenie po bokach? czytałam ze jak ktoś sprzedaje właśnie te krokusy to zazwyczaj pisze ze ma dwa kondensatory- do małego i średniego obrazka, wiec ja chyba mam ta drugą opcje, bo niestety mały wychodzi źle. Nie wiesz jak wyglada ten do małego?
Pozdrawiam
mam 50 wkręconą do płytki od części wklęsłej (obiektyw jest tak jakby w dołku a nie na górce:)) to skąd wynika to niedoświetlenie po bokach? czytałam ze jak ktoś sprzedaje właśnie te krokusy to zazwyczaj pisze ze ma dwa kondensatory- do małego i średniego obrazka, wiec ja chyba mam ta drugą opcje, bo niestety mały wychodzi źle. Nie wiesz jak wyglada ten do małego?
Pozdrawiam
wiesz mam opemusa 6 i nie mam żadnego kondensora do małego obrazka, kondensor jest jeden...
jak już to są mieszacze do małego i do średniego obrazka ale te są montowane tylko w głowicach do koloru...
kondensor :
mieszacze :

sprawdź jeszcze jaką masz żarówkę wkręconą do powiększalnika!
jak już to są mieszacze do małego i do średniego obrazka ale te są montowane tylko w głowicach do koloru...
kondensor :

mieszacze :

sprawdź jeszcze jaką masz żarówkę wkręconą do powiększalnika!
to ja zabiłem Laurę Palmer...
-
- -#
Mam halogenową zarówke ale nie widze symboli. nie chce jej wyjmowac bo musiałabym cos tu rozkręcac, ale jakie to ma znaczenie jezeli chodzi o ten problem o ktorym mowimy? to może jest to kwestia tych mieszaczy? ja mam w tym krokusie barwną głowice i widze tez takie białe szkiełko w niej, ale wyglada troche inaczej niz w twoim magnifaksie. Może to byc wina tego mieszacza?
oglądnij mieszacz i zobacz czy jest cały równomiernie mleczny czy jest na środku nieco jaśniejszy prostokącik. W ten sposób się dowiesz czy masz mieszacz do 35mm czy do średniego. Skoro masz głowicę kolorową to wydaje mi się, że nie będzie to problem rodzaju żarówki samej w sobie, ale z tego co kiedyś czytałem to może być problem z jej ułożeniem i dlatego nie równomiernie oświetla kliszę...
-
- -#
-
- -#
przykład podany w książce jest dokładnie odwrotny od tego o którym piszesz...Tadeusz Cyprian "Fotografia - technika i technologia"
Powiększenia, w których środki obrazu są ciemniejsze niż brzegi, powstają,
jeśli żarówka nie oświetla równomiernie całej powierzchni negatywu
Powiedz czy zawsze tak miałaś na tym powiększalniku czy pojawiło się to po pewnym czasie?
O ile się nie mylę Krokusowe GFA ma tak jak Meochrom 2 - szybka powinna być równomiernie mleczna na całej powierzchni.
Jeśli Twój Krokus ma dodatkowo szufladkę na filtry - wrzuć do niej kawałek białej kalki technicznej lub mlecznej szybki o odpowiednim rozmiarze (w 69s prawdopodobnie będzie to 12x12cm). Powinno Ci to poprawić oświetlenie..
Powiedz też jak wygląda karetka na negatywy w tym Krokusie. Nie maskujesz czasem negatywu za pomocą tych, dość kiepskiej jakości suwaków? Z doświadczenia wiem że czasem lubią odstawać lub są krzywe na tyle że skutkiem tego jest właśnie nierównomiernie oświetlenie boków lub rozmywanie krawędzi całego kadru.
Gringo, o kąt ustawienia żarówki to ja bym się nie martwił, halogenem się raczej w kolorowych głowicach nie merda i opisywany problem dotyczy raczej zwykłej żarówki.
Jednak...zaryzykowałbym rozebranie tej głowicy (wystarczy zdjąć pokrywę) i sprawdził jaki toto ma halogen w środku. Może wina leży też po części w tym że ma byle jaki halogen z byle jakim lustrem które nie odbija światła tak jak się należy.
(albo halogen zwyczajnie się wyhaczył - miałem tak w Magnifaxie z Meochromem 2)
P.S. Ten wspomniany obiektyw-50tka...to nie czasem Mikar? Pytam, bo Krokusowe obiektywy M42 tego pokroju nie należą do najlepszych i mogą nie dawać rady przy większych powiększeniach (Mikar w szczególności). Warto pomyśleć nad sprawieniem sobie odpowiedniej redukcji w celu zamontowania czegoś na M39 lub jakiegoś Anareta (bodajże M23, ale w razie czego niech mnie ktoś poprawi).
Jeśli Twój Krokus ma dodatkowo szufladkę na filtry - wrzuć do niej kawałek białej kalki technicznej lub mlecznej szybki o odpowiednim rozmiarze (w 69s prawdopodobnie będzie to 12x12cm). Powinno Ci to poprawić oświetlenie..
Powiedz też jak wygląda karetka na negatywy w tym Krokusie. Nie maskujesz czasem negatywu za pomocą tych, dość kiepskiej jakości suwaków? Z doświadczenia wiem że czasem lubią odstawać lub są krzywe na tyle że skutkiem tego jest właśnie nierównomiernie oświetlenie boków lub rozmywanie krawędzi całego kadru.
Gringo, o kąt ustawienia żarówki to ja bym się nie martwił, halogenem się raczej w kolorowych głowicach nie merda i opisywany problem dotyczy raczej zwykłej żarówki.
Jednak...zaryzykowałbym rozebranie tej głowicy (wystarczy zdjąć pokrywę) i sprawdził jaki toto ma halogen w środku. Może wina leży też po części w tym że ma byle jaki halogen z byle jakim lustrem które nie odbija światła tak jak się należy.
(albo halogen zwyczajnie się wyhaczył - miałem tak w Magnifaxie z Meochromem 2)
P.S. Ten wspomniany obiektyw-50tka...to nie czasem Mikar? Pytam, bo Krokusowe obiektywy M42 tego pokroju nie należą do najlepszych i mogą nie dawać rady przy większych powiększeniach (Mikar w szczególności). Warto pomyśleć nad sprawieniem sobie odpowiedniej redukcji w celu zamontowania czegoś na M39 lub jakiegoś Anareta (bodajże M23, ale w razie czego niech mnie ktoś poprawi).
A niech mnie TSS pokąsa!