Gdyby ktoś znał odpowiedź na moje pytanie, byłbym wdzięczny.
Dla przypomnienia receptura z siarczYnem

D76 składniki:
- 750 ml wody demineralizowanej, o temp. 52C
- 2g metolu
- 100 g bezwodnego siarczynu sodu
- 5g hydrochinonu
- 2g boraksu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Coraz częściej? Gdzie, kto jest autorem?Fotografista pisze: ↑28 cze 2021, 11:05 Coraz częściej pojawiają się jednak receptury z zawartością 100 g siarczanu sodu.
To mnie zaskoczyłeś. Zignorowałem te wpisy i nie chomikowałem ich. Poszukamaka pisze: ↑28 cze 2021, 11:21Coraz częściej? Gdzie, kto jest autorem?Fotografista pisze: ↑28 cze 2021, 11:05 Coraz częściej pojawiają się jednak receptury z zawartością 100 g siarczanu sodu.
Siarczyn i siarczan to inne rodzaje związków, to nie może być kwestia nazwy.Fotografista pisze: ↑28 cze 2021, 11:05 Podobno, o czym czytałem również tutaj, to wynik zmian nazw...
Ale zawsze bezpieczniej użyć starej nazwy Siarczyn sodowy bezwodny.Siarczyn sodu (nazwa Stocka: siarczan(IV) sodu), Na2SO
nieorganiczny związek chemiczny, sól dwusodowa kwasu siarkawego.
Nie lepiej patrzeć na oficjalnym dokumencie Kodaka a nie na przypadkowe przepisy ?Fotografista pisze: ↑28 cze 2021, 11:43To mnie zaskoczyłeś. Zignorowałem te wpisy i nie chomikowałem ich. Poszukamaka pisze: ↑28 cze 2021, 11:21Coraz częściej? Gdzie, kto jest autorem?Fotografista pisze: ↑28 cze 2021, 11:05 Coraz częściej pojawiają się jednak receptury z zawartością 100 g siarczanu sodu.
Link się nie otwiera, więc nie wiem co tam jest.
To chyba mamy różne źródła bo w moim jest nie sulfate a sulfite tak jak podał kolega aka.
Faktycznie, nie zauważyłem że wklejam nie ten plik. Ale nie zmienia to faktu co do siarczynu. Ja tam wiem jedno, od wieków używam do D76 Siarczynu sodu bezwodnego i jest dobrze.