Kąpiel archiwizująca

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

No jak Technik 219 .....zdziwiłeś się już?
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Stare przysłowie pszczół mówi: nie dziw się bo zostaniesz dzi...ką :-P
Naskoczyliście na mnie, bo dotknąłem waszych najskrytszych skrytości? Bo odarłem was ze złudzeń? Poddałem w wątpliwość wasze najskrytsze pragnienia? Cóż, życie, życie jest nobelon :-P
Lux mea lex
Nomad
-#

Post autor: Nomad »

Technik219, nie używaj imienia pań swawolnych, bo dostaniesz w dziób. Tak mawiano w mojej jednostce , zanim nastała poprawność polityczna . Inaczej pisząc psinco wiesz co się ma na rzeczy p)
Miburo
-#

Post autor: Miburo »

Koledzy, tylko bez gróźb karalnych...;-) podzielę się tlko taką konstatacją, żep o jednym porterze nie widzę czy napisałem "ż", czy też "ź":-)))
Awatar użytkownika
technik219
-#

Nomad pisze:bo dostaniesz w dziób.
O! Zaprawdę powiadam Ci, że bardzo byś się zdziwił. Bardzo.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

iść po czipsy i piwo?
God Is A Girl
Miburo
-#

Post autor: Miburo »

Tylko weź dużą paczkę, ja się przyłączam!:-)
Nomad
-#

Technik219, jak chcesz kontynuować wojnę na powiedzonka, to może gdzieś na towarzyskich ?
Zaś wracając do meritum sporu, to praktycznie codziennie mam zlecenia na skanowanie i renowację starych zdjęć, i nie chodzi tu tylko o zdjęcia rodziny. Zleceniodawcami są często osoby bardzo młode.
Stare przezrocza na szkle, które kiedyś uratowałem przed śmietnikiem, młódź uważa za cymes... i tak dalej, i tak dalej.
Czasy wywalania starych negatywów do kosza minęły kilka lat temu, tak z pięć-sześć.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Oj, tęgą musiałem komuś przeprowadzić psychoanalizę skoro post sprzed wielu dni tyle wywołuje emocji ;-)
Rozumiem, że te stare przeźrocza na szkle były płukane w super specyfiku archiwizacyjnym ;-) , bo chyba to jest przedmiotem dociekań w tym wątku?
Lux mea lex
Nomad
-#

Nie mogę być tego pewnym, w końcu ludzie tyle nie żyją, ale receptury rozmaitych metod wzmacniających trwałość zdjęć są bardzo stare.
Biorąc pod uwagę ich stan oraz to że ostatnie osiemdziesiąt lat przeleżały w rozmaitych warunkach, nie w archiwum, nie wykluczam że zostały czymś takim potraktowane.
Aha, jeszcze jedna anegdotka, tym razem z Wysp Brytyjskich. Znajomy wypatrzył w antykwariacie dosyć duże (około18x24 cm) zdjęcie z okolic rodzinnych swoich dziadków, tj Stanisławowa. Typowa fotografia w stylu bułhakowskim.
Był gotowy ją nabyć, ale cena zwaliła go z nóg- ponad 100 funtów. W tym samym miejscu podobne w tematyce i rozmiarze oleje zaczynały się od 20funtów.
:mrgreen:
ODPOWIEDZ