jednoczesne wywoływanie dwóch negatywów 120

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ridgeley
-#

jednoczesne wywoływanie dwóch negatywów 120

Post autor: ridgeley »

Witam,
Mam pytanie, czy podczas jednoczesnego wywoływania dwóch negatywów 120 nawiniętych na jedną szpulę należy wydłużyć czas wywoływania? Jest to praktycznie ta sama sytuacja jakby się wywoływało jeden negatyw 220.
Pytam, bo spróbowałem wołać dwa tri-xy 400 w koreksie jobo 1520. Wywoływacz D-76 1+1, Czas 9:45, mieszanie przez pół minuty i potem 3 przewrotki co 30 sekund. Wyszło trochę cienko. Jeden negatyw był lekko niedoświetlony i patrząc od strony emulsji widać obraz w pozytywie. Drugi był naświetlony prawidłowo i ten efekt jest nieznaczny. Napisy jak dla mnie lekko za cienkie. Zastanawiam się czy nie było spowodowane tym, że chemia szybciej się zużywała w porównaniu z sytuacją gdy w tej samej ilości chemii wołany jest jeden negatyw
BTW, macie jakieś sprawdzone patenty na combinację tri-x 400 i D-76?
Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

ridgeley pisze:Witam,
Mam pytanie, czy podczas jednoczesnego wywoływania dwóch negatywów 120 nawiniętych na jedną szpulę należy wydłużyć czas wywoływania?
Z moich doświadczeń wynika, że nie.
ridgeley pisze:Zastanawiam się czy nie było spowodowane tym, że chemia szybciej się zużywała w porównaniu z sytuacją gdy w tej samej ilości chemii wołany jest jeden negatyw
Na pewno nie. Stawiam, że miałeś spadek temperatury.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ridgeley
-#

Post autor: ridgeley »

J.A. pisze:Stawiam, że miałeś spadek temperatury.
Wprost przeciwnie, tem wzrosła ok. 0,5 stopnia. Chemia była świeża. D-76 rozrabiałem poprzedniego dnia
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

No to nie wiem. Zakładam, że zalałes koreks chemią o objetości min 400 ccm (chyba tyle trzeba przy wołaniu inwersyjnym w 1520), to masz reduktora na przynajmniej 2 filmy 120. Chyba, że wołałes rotacyjnie i wlałeś 240 ml. To faktycznie może być trochę mało.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja tam się nie znam, ale zgodnie z przykazaniami dziadka Krowiaka z Wesołej, wołając w rozcieńczeniu 1:1 wydłużam czas wołania w r-rze zapasowym, mnożąc go przez 1,5.
czyli jak mamy czas 6'45'' dla r-ru zapasowego, to w przypadku rozcieńczenia 1:1 stosuję czas 10'15'', a dla rozcieńczenia 1:3 - 15'15'' (x2,25). i zawsze mnie się sprawdza.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Kodak rekomenduje +10% w przypadku dwoch filmow w jednym koreksie. Wyczytane w instrukcji do D76.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
ODPOWIEDZ