Jakie negatywy z jakim wywoływaczem najczęściej używacie ?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

U mnie preferowane teraz kombinacje (mały obrazek i 120) to:
- DD-X + Tri-X, HP5+, Rollei Retro 100
- Diafine + Tri-X
- Rodinal + TMX i cała reszta, zwłaszcza 4x5"
Ostatnio zmieniony 17 sty 2011, 19:26 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

TMax100 i FP4+ w D76

szykuje się do przymiarki Tmax100/125 w FX37
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

Jak na razie Fomapan 100 w Fomie R09. Za kilka dni ma dojść Rollei retro i D-76. A tak poza tym, to mam foto 64(2 rolki już w koreksie) które nie wiem jak moczyć
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

Pięknie dziękuję za odpowiedzi , te o paliwie też .
ju_87
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

a wracając do tematu, mógłby ktoś wskrzesić orwo np22
Widziałem na twoim blogu kilka zdjęć z niego, pomijając aspekty artystyczne (zdjęcią bardzo mi się podobają) to urzekąją mnie przyjemną tonalnością. Pytam z ciekawości - masz może jakieś doświadczenie jak np22 ma (miało) się do np. PX125 albo FP4+?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez przemur, łącznie zmieniany 1 raz.
junkers_ju-87
-#

zieloo pisze:
junkers_ju-87 pisze:A i uwaga do Zieloo , nie wiem co ci nie pasuje w moim pytaniu ?
sam przeciez reklamujesz link do swojego portalu na ktorym masz dział pt. SKLEP

3) chyba niestety się nie zrozumieliśmy, pisałem szybko i nie miałem czasu na wyjaśnienia. Twoje pytanie
Faktycznie , nie zrozumiałem twojego posta, sorry .
Natomiast takie pytania , mają duży sens.
I odpowiedzi zamieszczone przez innych użytkowników wskazały mi pewien trend
który pokrywa się z moimi wyobrażeniami.

Jeśli moja poprzednia wypowiedź cię uraziła , to sorry.
jednak myśli lepiej wyrażać powoli a nie w pośpiechu.
ju_87
Awatar użytkownika
dr_feelgood
-#
Kontakt:

Post autor: dr_feelgood »

przemur pisze:... Pytam z ciekawości - masz może jakieś doświadczenie jak np22 ma (miało) się do np. PX125 albo FP4+?
ja uzywa ORWO NP20 z lat 80', wołam w rodinalu z lat 70', steżenie 1:10. Temp zwykle 20-22*C, bo w przeciwieństwie do tego co czytałem, obniża zadymienie (może przez skrócenie czasu wołania?).
Ponieważ rolki różnie reagują na naswietlanie (zwykle prześwietlam o ok 1EV) wołam ręcznie w kuwecie a nie w koreksie by kontrolować proces. Szybkie przeciąganie przez wywojke podnosi kontrast co jest bardzo pożądane na takim starociu. Efekt? Dużo lepszy niż przy FP4+, odbitki robię na Fomaspeedzie normalnym lub twardym i nie muszę nic kombinować jak przy FP4, który wychodzi jak dla mnie zbyt kontrastowy.
BIESZCZADZKA : GALERIA

http://www.rudak-galeria.com.pl
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Tri-X w HC110, Tmax 100 i 400 w FX39.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Ano wlasnie, jak spogladam czy to na moje skany i odbitki z NP20 to jakies te szarosci takie jakies klasyczne mi sie wydaja. Albo przypominaja zdjecia z dziecinstwa.
W D76 1+1 ladnie mi wychodzily bo zadymienia nawet wiekszego nie bylo, ale sprobuje w rodinalu nastepnym razem.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
junkers_ju-87
-#

radekone pisze:W D76 1+1 ladnie mi wychodzily bo zadymienia nawet wiekszego nie bylo, ale sprobuje w rodinalu nastepnym razem.
orwo w d76 jest ok, w rodinalu to był mój ulubiony duet, dopóki nie potraktowałem go A49, cud miód.
przemur pisze:Pytam z ciekawości - masz może jakieś doświadczenie jak np22 ma (miało) się do np. PX125 albo FP4+?
px'a nie robiłem, fp4 niby fajny, ale do orwo raczej niepodobny
ORWO 76 jak to ładnie brzmi ,
a swoją drogą szkoda że nie udała się próba przywrócenia tej marki .
Chociaż jeszcze nic straconego , podobno jest jeszcze możłiwość wskrzeszenia tego produktu tylko trzeba zebrać odpowiednią kasę.

A mnie jest żal ich płótna fotograficznego , wiele lat temu miałem okazję go przetestować i mimo ze było parę lat po terminie to efekty były bardzo dobre.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
Awatar użytkownika
dr_feelgood
-#
Kontakt:

Post autor: dr_feelgood »

Płótno fotograficzne, mmm... mam także starą Argente (lata 80'), robiłem odbitke - w rodinalu - i pięknie wychodzi. Dość kontrastowa ale czernie są idealne jak na takiego starocia, jedną zafarbowałem kawą na sepie i także, znakomity efekt.

A skoro ORWO w A49 to muszę spróbować bo także posiadam jakieś zapasy, tylko nie chce mi się nigdy tego rozrabiać.
BIESZCZADZKA : GALERIA

http://www.rudak-galeria.com.pl
Awatar użytkownika
Coil
-#

Post autor: Coil »

Acros w Rodinalu
Neopan, TRIX w D23, D76
kris75 pisze:A wiesz, ze zwykle paliwa na shellu, na Pb i na stacji obok biedronki to jest dokladnie TO SAMO paliwo od tego samego dostawcy
Potwierdzam - jeden z moich klientów ma hurtownię paliw, strasznych rzeczy można się dowiedzieć 8-)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja tankuję dizla na stacji paliw MPK, najczystszy orlen w Rzeszowie. a skoro mowa o orlenie, to pod terminalem kolejowym orlenu w Widełce widziałem cysterny wszystkich koncernów naftowych, i shell i statoil i BP. no bo skąd mają brać paliwa płynne? z Norwegii?

aha, acros w u+ 1:6
Ostatnio zmieniony 22 sty 2011, 23:28 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Minolciarz1979
-#

Post autor: Minolciarz1979 »

Jerzy pisze:Zaraz przejdę na Legacy 100 i 400 w małym. Kupuję puchy po 30 metrów i trzymam się jednego filmu aż do wyczerpania.
A masz gdzie kupić Legacy Pro 100 i 400? Ja juz nie mogę dostać nigdzie, mówią, że nie będzie już. A nie chce mi sie bulić o 8 zł więcej za ten sam film tylko z napisem Fuji...
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

różne filmy w d-76, najczęściej czterysetki: rollei retro, tri-x i t-max
wkrótce microdol-x i eksperymenty z ilfordami chyba
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, 20:17 przez xneon, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ