Jak Wam się otwiera, czyli zabawa profilami

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

JaZ99
-#
Kontakt:

Jak Wam się otwiera, czyli zabawa profilami

Post autor: JaZ99 »

Cześć, miałem chwilę na różne eksperymenty z profilami kolorów ICC v4.
Załączam plik tif z osadzonym takim profilem i jestem ciekaw, czy da się on otworzyć w innych aplikacjach. Z "poważnych" aplikacji mam tylko Lightrooma, niestety nie potrafi on otworzyć tego pliku. Program "Przeglądarka fotografii systemu Windows" otwiera go i wyświetla poprawnie. Czy ktoś, kto ma Photoshopa, mógłby sprawdzić, czy skan ten otwiera się w PS poprawnie (tzn. obraz jest pozytywowy)? Skan jest liniowy, więc trzeba zastosować gammę 2.2.

Wesołych Świąt, J.
Załączniki
Skan negatywu z profilem ICC v4
Skan negatywu z profilem ICC v4
ttt2.tif (2.5 MiB) Przejrzano 2494 razy
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Photoshop CS5 krzyczy, ze profil ICC jest niewlasciwy i zostanie zignorowany. Otwiera sie liniowy negatyw.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

radekone pisze:Photoshop CS5 krzyczy, ze profil ICC jest niewlasciwy i zostanie zignorowany. Otwiera sie liniowy negatyw.
To samo Macowy Photoshop CS3
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

przemur pisze:
radekone pisze:Photoshop CS5 krzyczy, ze profil ICC jest niewlasciwy i zostanie zignorowany. Otwiera sie liniowy negatyw.
To samo Macowy Photoshop CS3
a czy w ustawieniach Właściwości ekranu i w opcjach zaawansowanych ustawili koledzy właściwy profil koloru w jakim chcecie otwierać pliki w PSie?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Na maku program używający profili jak np. PS po prostu wyświtla zgodnie z własnymi preferencjami.
CS5 na maku także pokazuje negatyw, ale wcześniej komunikuje o błędzie w profilu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

Dzięki za próby, jak widać profile w wersji 4 nie są powszechnie rozpoznawane, a szkoda, bo konwersja za pomocą takiego profilu wykonywana jest niesamowicie szybko.

PS. Jeśli ktoś ma zainstalowanego ImageMagicka, to załączony w pierwszym poście plik można przekonwertować komendą:

Kod: Zaznacz cały

convert ttt2.tif -intent Relative -profile C:\Windows\System32\spool\drivers\color\sRGB.icc -gamma 0.454545 pozytyw.jpg
ODPOWIEDZ