szukam dekielka i ewentualnie osłony przeciwsłonecznej do Rolleicorda Va. Kupiłem dekielek, na szczęście niedrogo, na Aliexpressie i nie pasuje
Dekielek i osłona do Rolleicorda
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Cześć,
szukam dekielka i ewentualnie osłony przeciwsłonecznej do Rolleicorda Va. Kupiłem dekielek, na szczęście niedrogo, na Aliexpressie i nie pasuje
Oryginalne na Ebayu są mocno drogie... Czy ktoś może kupił zamiennik i może polecić sprawdzonego sprzedawcę?
Nie pasuje średnica, rozstaw obiektywów czy jedno i drugie?
Dziwne. Czołówka Rolleicorda wygląda podobnie jak czołówka Rolleiflexa T (z mocowaniem Bay I), a do tego zakupiony przed laty przez alixpress podwójny dekielek pasuje. Zwróć uwagę, że on nie jest symetryczny - pasuje tylko w jednej pozycji.
Może kupiłeś dekielek w niewłaściwym rozmiarze, tzn. Bay II lub Bay III?
Może kupiłeś dekielek w niewłaściwym rozmiarze, tzn. Bay II lub Bay III?
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Znalazłem jeszcze taką grafikę - podobno w przypadku Bay II był dwie podgrupy różniące się rozstawem obiektywów.
- Załączniki
-
- zxz.jpg (209.83 KiB) Przejrzano 1242 razy
Dziękuję za tak precyzyjne odpowiedzi! Zakupiłem z pewnością Bay I. Próbowałem wcisnąć ten dekiel na obie strony, ale jest jakby odrobinkę za mały. Nawet trudno mi stwierdzić, czy chodzi tu o rozstaw obiektywów czy ich średnicę. Zresztą, co ciekawe, chińscy producenci zastrzegają sobie czesto na tych aukcjach możliwość błędu w ich dekielkach rzędu 1mm. Może chodzi o ten brak precyzji?
Może da się wydrukować 3D? Ale nie widziałem gotowych projektów.
A fakt, do V też jest, np. https://www.printables.com/model/252384 ... lleicord-v