Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Jak pokazac fotografie? Albumy, Passe partout, podklejanie zdjęc, prezentacje i strony www

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

We wszystkich tabach jest ok, problem jest w profilach i ewentualnie w tym internegatywie, nigdy go nie włączałem.
A po przeskanowaniu takim normalnym, czyli z prewką i gotowym skanem, co się wyświetla w VSie? jest ok, czy też kontrast wyższy?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

Z_photo, ale ustawiłeś skan z podglądu, czyli to co Kubie też wychodzi.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
powalos
-#
Posty: 1638
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:42
Lokalizacja: Stęszew (pyrlandia)
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: powalos »

Pozwolę sobie wtrącić. Ja skanuję negatywy zawsze jako slajd i odwracam w postprodukcji. Skanuję jako jpg
Fan Pentax'a.
oKuba
-#
Posty: 2156
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

J.A. pisze: 14 lut 2022, 21:38 A po przeskanowaniu takim normalnym, czyli z prewką i gotowym skanem, co się wyświetla w VSie? jest ok, czy też kontrast wyższy?
Tez jest wyzszy. Tylko na podgladzie jest ok. Skanujac regularnie jest wyższy. Ustawiajac skanuj z podgladu jest ok. Sprawdze te profile. Monitor mam profilowany a w zasadzie samoprofilujacy sie. Eizo CG277. Byc moze gdzies mam jakies niedopatrzenie w systemie
oKuba
-#
Posty: 2156
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

powalos pisze: 14 lut 2022, 21:44 wolę sobie wtrącić. Ja skanuję negatywy zawsze jako slajd i odwracam w postprodukcji. Skanuję jako jpg
Jpg jak u mnie odpada. Wg. mnie szkoda tego skanowania
Awatar użytkownika
powalos
-#
Posty: 1638
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:42
Lokalizacja: Stęszew (pyrlandia)
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: powalos »

oKuba, ale to tylko na szybko. Gdy chcę to skanuję do RAW. Moim zdaniem (skromnym) niewiele więcej się uzyska skanując do TIFF ( w porównaniu do JPG).
Fan Pentax'a.
oKuba
-#
Posty: 2156
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

powalos pisze: 14 lut 2022, 21:51 niewiele więcej się uzyska skanując do TIFF ( w porównaniu do JPG).
Wg. mnie bardzo duzo, ale kazdy ma tam jakies swoje recepty :-)
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

powalos, nigdy nie skanuj do jpg. zwłaszcza cz-b. jpg zapisuje tylko 8 bitów na kanał. po drugie każde otwarcie i obróbka jpg, to jego degradacja, nie widać tego ani za pierwszym, ani za 5 razem, ale degradacja następuje. to tak jak z kserokopią, jak będziesz robił kolejne kopie z kopi to w końcu różnica między oryginałem, a którąś tam kopią będzie bardzo wyraźna.
jpg to forma ostateczna, jak powiększenie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

oKuba pisze: 14 lut 2022, 21:46
J.A. pisze: 14 lut 2022, 21:38 A po przeskanowaniu takim normalnym, czyli z prewką i gotowym skanem, co się wyświetla w VSie? jest ok, czy też kontrast wyższy?
Tez jest wyzszy. Tylko na podgladzie jest ok. Skanujac regularnie jest wyższy. Ustawiajac skanuj z podgladu jest ok. Sprawdze te profile. Monitor mam profilowany a w zasadzie samoprofilujacy sie. Eizo CG277. Byc moze gdzies mam jakies niedopatrzenie w systemie
To już prawie pewne, że to profile. W skanie masz już zaszyty profil, który inaczej jest interpretowany przez system i dalsze oprogramowanie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 2156
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

J.A., Zagadam do Ciebie odnosnie tych profili, jesli to nie problem. Mam wrazenie, ze tu jest pies pogrzebany
Awatar użytkownika
powalos
-#
Posty: 1638
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:42
Lokalizacja: Stęszew (pyrlandia)
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: powalos »

J.A., wezmę sobie Twoje uwagi do "serca". Bardziej miałem na myśli skanowanie na potrzeby pokazania w sieci. Pzdr.
Fan Pentax'a.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

oKuba,
Ale jutro :-) Umówmy się na 18-tą, pójdę do pracowni, to nie będę musiał sobie przypominać na laptopie ustawień.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 8956
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: J.A. »

powalos, zgoda, ale skan rób albo do rawa, albo do tifa. zwłaszcza, że skanujesz zawsze do obróbki.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 2156
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: oKuba »

J.A., Oczywista. To nie jest jakas pilna sprawa, tym bardziej, ze po dzisiejszej dyskusji juz wiem jak sobie doraznie poradzic z problemem. Az dziw bierze, ze nie wzialem sie za to wczesniej :-)
Z_photo
-#
Posty: 509
Rejestracja: 14 gru 2018, 01:46
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Płeć:

Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?

Post autor: Z_photo »

J.A. pisze: 14 lut 2022, 21:41 Z_photo, ale ustawiłeś skan z podglądu, czyli to co Kubie też wychodzi.
Po zmianie profilu monitora z Adobe RGB (bo takiego monitora używam) na monitor.icc (rozumiem, że to odwołanie do konkretnego profilu monitora zadeklarowanego w systemie), to symboliczne różnice których wcześniej dopatrywałem się na podglądzie i na zapisanym z podglądu obrazie przestały być widoczne.
W tej chwili widzę w 100% to samo na podglądzie, na obrazie zapisanym z podglądu i na normalnym skanie.

Czy dobrze rozumuję, że wcześniejsze delikatne różnice wynikały z różnic profilu monitora i profilu AdobeRGB, które nie pokrywały się idealnie?
ODPOWIEDZ