Czy sa tutaj specjalisci od VueScan‘a?
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
We wszystkich tabach jest ok, problem jest w profilach i ewentualnie w tym internegatywie, nigdy go nie włączałem.
A po przeskanowaniu takim normalnym, czyli z prewką i gotowym skanem, co się wyświetla w VSie? jest ok, czy też kontrast wyższy?
A po przeskanowaniu takim normalnym, czyli z prewką i gotowym skanem, co się wyświetla w VSie? jest ok, czy też kontrast wyższy?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Z_photo, ale ustawiłeś skan z podglądu, czyli to co Kubie też wychodzi.
Pozwolę sobie wtrącić. Ja skanuję negatywy zawsze jako slajd i odwracam w postprodukcji. Skanuję jako jpg
Fan Pentax'a.
Tez jest wyzszy. Tylko na podgladzie jest ok. Skanujac regularnie jest wyższy. Ustawiajac skanuj z podgladu jest ok. Sprawdze te profile. Monitor mam profilowany a w zasadzie samoprofilujacy sie. Eizo CG277. Byc moze gdzies mam jakies niedopatrzenie w systemie
oKuba, ale to tylko na szybko. Gdy chcę to skanuję do RAW. Moim zdaniem (skromnym) niewiele więcej się uzyska skanując do TIFF ( w porównaniu do JPG).
Fan Pentax'a.
powalos, nigdy nie skanuj do jpg. zwłaszcza cz-b. jpg zapisuje tylko 8 bitów na kanał. po drugie każde otwarcie i obróbka jpg, to jego degradacja, nie widać tego ani za pierwszym, ani za 5 razem, ale degradacja następuje. to tak jak z kserokopią, jak będziesz robił kolejne kopie z kopi to w końcu różnica między oryginałem, a którąś tam kopią będzie bardzo wyraźna.
jpg to forma ostateczna, jak powiększenie.
jpg to forma ostateczna, jak powiększenie.
To już prawie pewne, że to profile. W skanie masz już zaszyty profil, który inaczej jest interpretowany przez system i dalsze oprogramowanie.
J.A., Zagadam do Ciebie odnosnie tych profili, jesli to nie problem. Mam wrazenie, ze tu jest pies pogrzebany
J.A., wezmę sobie Twoje uwagi do "serca". Bardziej miałem na myśli skanowanie na potrzeby pokazania w sieci. Pzdr.
Fan Pentax'a.
oKuba,
Ale jutro
Umówmy się na 18-tą, pójdę do pracowni, to nie będę musiał sobie przypominać na laptopie ustawień.
Ale jutro

powalos, zgoda, ale skan rób albo do rawa, albo do tifa. zwłaszcza, że skanujesz zawsze do obróbki.
J.A., Oczywista. To nie jest jakas pilna sprawa, tym bardziej, ze po dzisiejszej dyskusji juz wiem jak sobie doraznie poradzic z problemem. Az dziw bierze, ze nie wzialem sie za to wczesniej 

Po zmianie profilu monitora z Adobe RGB (bo takiego monitora używam) na monitor.icc (rozumiem, że to odwołanie do konkretnego profilu monitora zadeklarowanego w systemie), to symboliczne różnice których wcześniej dopatrywałem się na podglądzie i na zapisanym z podglądu obrazie przestały być widoczne.
W tej chwili widzę w 100% to samo na podglądzie, na obrazie zapisanym z podglądu i na normalnym skanie.
Czy dobrze rozumuję, że wcześniejsze delikatne różnice wynikały z różnic profilu monitora i profilu AdobeRGB, które nie pokrywały się idealnie?
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.