czy czegoś brakuje? wyposażenie

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
zbyszek73
-#

Post autor: zbyszek73 »

ja do małych formatów super mieści się papier 12-17 kupiłem plastykowe pudełka na żywność za 4zł
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Basil pisze:J.A., jak butla nadaje się do energetyków to nawet zupę z plutonu można w tym trzymać :D
Nie byłbym taki pewien. Ale to nawet nie o to chodzi. Raczej mówie o bezpieczeństwo człowieka, a nie chemii.
Trzymasz w lodówce w butelce po energetyku wywoływacz. Nie ma Cię w domu. Do żony przyjdzie koleżanka z synkiem. Mamusiu pić mi się chce. Resztę sobie dopisz.
zbyszek73 pisze:ja do małych formatów super mieści się papier 12-17 kupiłem plastykowe pudełka na żywność za 4zł
A 10x15 super miesci się w talerzach na zupę.
EDYTA Dzięki. nie działa mi tu słownik.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2012, 11:48 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

ja tam nie trzymam chemi w lodówce,tylko w pawlaczu,zamkniętym.

ps.taleRZ
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
Jerzy
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: Jerzy »

Popieram J.A.. Jak uzupełniałem ciemnię zdziwiłem sie, jak drogie są używane kuwety na allegro skoro komplety nówek są raczej tanie. I warto mieć dwa zestawy, u mnie są 30x40 i 20x25.

Pozdrawiam!
I'm Winston Wolf. I solve problems.

http://foto.ujerzego.pl
zaphod
-#
Kontakt:

Re: czy czegoś brakuje? wyposażenie

Post autor: zaphod »

J.A. pisze:Ale po co świecić 20s, skoro można 5? A jak przyjdzie potrzeba zrobić 30x40 i przymkąć obiektyw to czasy wyjdą 2-3 min, a po co?
A po to że czasem (przeważnie) trzeba coś przypalić albo wysłonić. Bez obrazy, ale chciałbym zobaczyć jak robisz to w 5 sekund;)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: czy czegoś brakuje? wyposażenie

zaphod pisze:
J.A. pisze:Ale po co świecić 20s, skoro można 5? A jak przyjdzie potrzeba zrobić 30x40 i przymkąć obiektyw to czasy wyjdą 2-3 min, a po co?
A po to że czasem (przeważnie) trzeba coś przypalić albo wysłonić. Bez obrazy, ale chciałbym zobaczyć jak robisz to w 5 sekund;)
a) jeżeli już coś maskuję pod powiększalnikiem, to ma to przynajmniej rozmiar 24x30
b) Wystarczy w szufladkę na filtry MG, a takowa się znajduje w Opemusie, włożyć ze cztery warstwy kalki technicznej. A w przypadku głowicy użyć tego czwartego pokrętła.
Mam nadzieję, że nie musisz tego oglądać, że sobie potrafisz wyobrazić.

Zmniejszyć ilość światła zawsze można, w drugą stronę kiepsko to idzie.

I raczej czasem bardzo nie częstym, niż przeważnie.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2012, 17:39 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
yogeeboo
-#

Post autor: yogeeboo »

J.A. - ja nikogo nie namawiam do tego żeby nie kupował tanio firmówek. Ja swoje kuwety kupiłem używane za 3 szt pod papier 18x23 za ok 20 PLN razem z wysyłką, a za 5 13x18 zapłaciłem ok 15 zł, także się da. Jak ktoś woli nowe i ma na to kasę to dlaczego nie. Ja mówię tylko że jest alternatywa - w końcu to tylko kawałek plasitku odpowiednio ukształtowanego. Jeśli kuwety są całe, nie popękane to co za różnica z jakim znaczkiem?

Jak ktoś już napisał - w talerzu tez się da, czy innym pojemniku spożywczym. Ale jak można tanio kupić używane to po co to robić w naczyniu po niedzielnym rosole?
REVUEFLEX SDI/Minolta 500si/Lubitel166
Awatar użytkownika
J.A.
-#

yogeeboo pisze:Hej, bez urazy, książkę jakąś kup - taniej wyjdzie niż te wszystkie "firmowe" butelki, szczypce i kuwety.
Musi być kuweta petersona ? a zwykła nie może być?
Problem w tym, że te dwa zdania mają taki wydźwięk, jakby kuweta patersona kosztowała 100 zł, a zwykła 20 zł. Lub coś w tym stylu. A tak nie jest. Nowa kuweta kosztuje 10-20% więcej niż używana. I zaletą nowej jest to, że jest nowa i dostępna od ręki, nie trzeba na nią polować.

Ja też kupiłem za jakieś drobne kuwety 24x30 chyba 4 szt, za 30 zł, nie pamiętam. Ale ja już miałem kuwety. Miałem w czym wywoływać i nie były to 13x18. 3 kuwety 50x60 dostałem od kumpla, wypiliśmy razem Jacka Danielsa i miło spędziliśmy wieczór. Też się da. Tylko że takie rzeczy się trafiają, standardem od jakichś 2 lat jest to, że kuwety schodzą po mało atrakcyjnych cenach i to nie zależnie od rozmiaru. Jeżeli ktoś właśnie zakłada ciemnię i ma w zasadzie wszystko, to czekanie na okazję może się odsunąć w czasie na ruski rok. Fakt na początek 30x40 są za duże, ale 20x25 (18x24) w sam raz. Na pewno nie poleciłbym jako pierwszych 13x18, są za małe.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2012, 18:22 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ