Contax Aria
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
- Kontakt:
Contax Aria
Korex'owicze!
Powoli rozglądam się za nowym analogiem. Ostatnio wpadł im w oko Contax Aria. Niestety jednak mało o nim informacji po polsku w necie (albo ja słabo szukam).
Być może ma/miał ktoś styczność z tym korpusem, szkłami do niego i mógłby się podzielić odczuciami?
Szukam puszki, która będzie:
-Raczej manualna aczkolwiek AF też nie mówię ,,nie''
-Dość wytrzymała (nie koniecznie pancerna niczym Nikon F5 ale jednak też nie taka którą będę się bał wyciągnąć z torby w gorszych warunkach atmosferycznych)
-DUŻY wizjer
-Dostęp do dobrej/bardzo dobrej optyki (będę szedł z czasem zapewne w stałki 28-35-50-85
-Solidna budowa (nie jakiś leciutka wydmuszka z plastiku
-Wbudowany światłomierz
Aparat na co dzień: Portret, reportaż (raczej w stylu street'a więc miliony klatek na sekunde nie potrzebne)
Póki co w kręgu zainteresowań oprócz Contaxa jest Nikon F100 i Nikon F3.
Powoli rozglądam się za nowym analogiem. Ostatnio wpadł im w oko Contax Aria. Niestety jednak mało o nim informacji po polsku w necie (albo ja słabo szukam).
Być może ma/miał ktoś styczność z tym korpusem, szkłami do niego i mógłby się podzielić odczuciami?
Szukam puszki, która będzie:
-Raczej manualna aczkolwiek AF też nie mówię ,,nie''
-Dość wytrzymała (nie koniecznie pancerna niczym Nikon F5 ale jednak też nie taka którą będę się bał wyciągnąć z torby w gorszych warunkach atmosferycznych)
-DUŻY wizjer
-Dostęp do dobrej/bardzo dobrej optyki (będę szedł z czasem zapewne w stałki 28-35-50-85
-Solidna budowa (nie jakiś leciutka wydmuszka z plastiku
-Wbudowany światłomierz
Aparat na co dzień: Portret, reportaż (raczej w stylu street'a więc miliony klatek na sekunde nie potrzebne)
Re: Contax Aria
Nie pomijaj Olympusów OM.Vito Corleone pisze:Korex'owicze!
Powoli rozglądam się za nowym analogiem.
-DUŻY wizjer
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
Re: Contax Aria
straszny rozstrzałVito Corleone pisze:Nikon F100 i Nikon F3.
-
- -#
- Kontakt:
Świetny aparat, używam już chyba 15 lat... Ale ostatnio grzeje plecak raczej, w małym obrazku robię mniej i jak już to contaxem S2. Opytka? W podanym przez Ciebie zakresie są świetne zeissy, ale sprawdź ich dostępność - o ile 50 można łatwo znaleźć, tak pozostałe są mniej dostępne i po dość wysokich cenach.Vito Corleone pisze:Być może ma/miał ktoś styczność z tym korpusem, szkłami do niego i mógłby się podzielić odczuciami?
Wracając do korpusu: wizjer świetny, znakomity pomiar światła, ergonomia bardzo ok o ile nie zmieniasz często trybów pracy. Bez problemu podpina się szkła na M42. Wytrzymały, nie raz mi spadł czy mókł - bez problemu.
Minusy? Dość często aparaty te miały problem z elektryką - system dla bezpieczeństwa "wyłącza" aparat na twardo, by go odblokować trzeba wyjąć na minutę baterie. To się zdarza z bateriami, które nie sa już super świeże. Więcej rzeczy mi nie przeszkadza.
Tak naprawdę kluczowe są szkła - sprawdź ich dostępność.
Pozdrawiam!
-
- -#
- Kontakt:
Kurde. Mam dwie takie i nawet nie przyszło mi do głowy liczyć im wieku bo "Olympus był kobietą" (jak Kopernik;)Vito Corleone pisze:Przyznam, że pisząc post właśnie też mi jeszcze wpadł do głowy tyle, że przykladowo Om-2 jest z 1975 roku o ile się nie mylę i fakt, że pucha ma te 40 lat nieco mnie niepokoi.
Produkcję modelu OM-2 zaczęto w roku 1975, został on zastąpiony przez model OM-2n w roku 1979, którego produkcji zaprzestano w roku 1984
podaję za
http://ompl.org/intro.html
-
- -#
- Kontakt:
Jeśli cena pasuje, nikt nie zabroni.Vito Corleone pisze:Jeśli Olympus to chyba jednak bardziej ku Om-4 bym się skłaniał.
Pisałeś o wielkim wizjerze. OM-2 ma najjaśniejszy bo lustro nieprzepuszczalne. OM-2 spot/program ma już półprzepuszczalne więc ciut ciemniejsze. Mam oba, widzę różnicę.
-
- -#
- Kontakt:
- morotegari
- -#
-
- -#
jeśli już to OM-4Ti. OM-4 miał jakiś efekt zasilania i mimo że wyłączony (sam się wyłączał, nie posiadał przełącznika jak OM-2n), potrafił wyczerpać baterię w niespełna miesiąc.Vito Corleone pisze:Jeśli Olympus to chyba jednak bardziej ku Om-4 bym się skłaniał.
http://rbit9n.blogspot.com/2014/01/om-nom-nom-no.html
http://rbit9n.blogspot.com/2012/02/ommmmmmmmmm.html
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr