Chropowate śmieci po stronie emulsji

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

subiluru
-#

Chropowate śmieci po stronie emulsji

Post autor: subiluru »

Cześć, wczoraj wołałem hp5+ w id11. 13 minut, temperatura 20C, 1:1.
Nigdy wcześniej mi się to nie zdazyło : Po wychnięciu błony, tylko strona emulsji jest zapaćkana gęsto chropowatym(czuć pod palcem) jakby grysikiem/śmieciami drobnymi. Skan wygląda okropnie.
Co się mogło stać? Skoro zapaćkało się tylko po stronie emulsji to jakby coś z procesem...
Płukałem jak zawsze z wężyka a na końcu woda zdemineralizowana ze środkiem powierzchniowo czynnym.
Może to,że rozrobiłem id11 miesiąc temu coś jednak negatywnie wpłyneło?
Załączniki
to te śmieci.
to te śmieci.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 22:21 przez subiluru, łącznie zmieniany 2 razy.
Zeiss Ikon ZI, Olympus XA
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Moim zdaniem, wina tkwi w wodzie użytej do płukania zasadniczego.

Podczas zasadniczego płukania, z sieci wodociągowej dostało się dużo cząstek stałych, które przywarły do negatywu.
Następnie zastosowanie ostatecznej kąpieli nawilżającej spowodowało uwolnienie tych zanieczyszczeń z filmu i przeniesienie ich do roztworu. Przy wyjmowaniu negatywu osiadły one z powrotem na emulsji.

Można spróbować postępować w następujący sposób:
- po zakończeniu płukania ostatecznego (kąpiel z nawilżaczem), należy wyjąć szpulę z koreksu, po czym pozostałym w koreksie płynem oblać dokładnie szpulę z negatywem (aby spłukać z filmu osadzone syfy).
Oblewać należy w taki sposób aby nie do końca wylać zawartość koreksu na szpulkę, żeby zostało na dnie w koreksie około 1cm płynu (tam prawdopodobnie będą zanieczyszczenia).

W ten sposób zmywamy pozostałości z szpulki/negatywu, a jednocześnie pozostawiamy całe zanieczyszczenia na dnie koreksu (w tym 1cm płynu).

Po tej czynności należy szpulką z filmem energicznie strzepnąć kilka razy, wyjąć negatyw i powiesić go do wyschnięcia (nie ściągać wody paluchami - sam wyschnie).

Ps.
Tak robię i mam negatywy OK, choć nie wiem czy dobrze sobie to wytłumaczyłem

Drugą przyczyną może być stary nawilżacz.
Ale zastosowanie powyższej metody, w tym przypadku także się sprawdza.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez slawoj, łącznie zmieniany 3 razy.
subiluru
-#

Brzmi rozsądnie, widać miałem takiego pecha,że woda tym razem( a wołałem już cały rok) była zanieczyszczona. Staram się to wypłukać ale chyba za mocno przywarło...

O tak tak - to chyba stary nawilżacz!!! Mam go już rok. Może z niego się coś wytrąca??
Ostatnio zmieniony 10 sty 2011, 22:50 przez subiluru, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

Jeżeli to zanieczyszczenia mechaniczne z kranówki, to można używać odstanej wody. Nalej sobie do baniaka (np po demineralizowanej) wody z kranu, niech postoi kilka minut. Śmieci powinny opaść na dno. Ewentualnie można zakupić tutkę z sitkiem (filtr do wody)... Paterson coś takiego robi.

T.
Awatar użytkownika
slawoj
-#

Post autor: slawoj »

Z wodą wodociągową bywa różnie.

Od wielu lat składałem D-76 w wodzie przegotowanej (z kranu) i było wspaniale, aż tu nagle zaczął mi się wywoływacz zważać podczas składania.
Trzy razy próbowałem, na świeżych odczynnikach i to samo - zważał się.

Dopiero gdy na próbę użyłem wody demineralizowanej, to pomogło.
subiluru
-#

na szczescie po kolejnym płukaniu schodzi- ale mocno sie trzyma.
dzieki wielkie wszystkim!
Marek Marecki
-#

Post autor: Marek Marecki »

Ja problem śmieci z wodociągów załatwiłem sobie dorabiając z gumowych węży kaskadę płuczącą do koreksu krokus i tuningując ją o najzwyklejszy, przepływowy filtr paliwa. Kosztowało mnie to zawrotną kwotę 9zł i 2 minuty spaceru do najbliższego sklepu :)
subiluru
-#

Podsumowując.
1)Woda w kranie miała dużo syfków
2)Popełniłem błąd polegający na tym,że nie wylałem anergicznie wody z nawilżaczem ani nie przepłukałem nią po wuyjęciu kliszy, tylko wylałem połowę i potrząsnałem jeszcze korex. Nigdy tak nie robiłem ale tym razem pomyslałem,że jak odleję to łatwiej będzie jeszcze przepłukać, bo piana się zrobiła i miałem wrażenie,że piana zatrzymuje mieszanie. No i tym sposobem załadowałem syfki na kliszę. Płukałem na drugi dzień. Trochę pomogło ale nie całkowicie.

Teraz wrzucę kolor. Mam traume na chwile ;-)
ODPOWIEDZ