Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, Michał Kowalski, slawoj, zladygin

rysiek1996
-#
Posty: 189
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:58

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: rysiek1996 » 05 lut 2020, 17:28

Nie zwróciłem uwagi i ostatnie dwa kadry naświetliłem na ISO 400 lekko prześwietlając. Mam wywoływacz ID-11. Jak wywołać negatyw aby wszystkie kadry nadawały się do skopiowania?):

Awatar użytkownika
powalos
-#
Posty: 882
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:42
Lokalizacja: Stęszew (pyrlandia)
Płeć:

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: powalos » 05 lut 2020, 18:22

rysiek1996, myślę, że przy normalnym wołaniu wszystkie klatki dadzą się skopiować bez problemu. Niecałe dwie wartości przysłony (bo piszesz, że lekko prześwietliłeś), to żaden problem dla filmu B&W. Moim zdaniem oczywiście.
Fan Pentax'a. Sprzedam: "Aparat Pentax Z1+ SMC FA 28-80 PZ" kpl. (300zł). Info na PW.

rysiek1996
-#
Posty: 189
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:58

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: rysiek1996 » 05 lut 2020, 18:33

Tak myślałem ale zwsze dobrze jest się bardziej doświadczonych doradzić. Wywołam w proporcji 1:3, czas 20 minut. Powinno być w miarę.

Awatar użytkownika
Tristan
-#
Posty: 183
Rejestracja: 23 lut 2015, 23:56
Lokalizacja: Wrocław
Płeć:

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: Tristan » 06 lut 2020, 12:58

rysiek1996 pisze:
05 lut 2020, 17:28
ISO 400 lekko prześwietlając.
Jak naświetliłeś na ISO 400 film o nominalnym ISO 100, to go niedoświetliłeś.

Awatar użytkownika
bakulik
-#
Posty: 211
Rejestracja: 08 cze 2018, 13:14
Lokalizacja: Rumia
Płeć:
Kontakt:

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: bakulik » 06 lut 2020, 13:23

Ja rozumiem to tak: czułość ustawiona na ISO 400, a w trakcie ekspozycji zastosowana lekka korekta na plus.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła

Awatar użytkownika
powalos
-#
Posty: 882
Rejestracja: 02 mar 2007, 21:42
Lokalizacja: Stęszew (pyrlandia)
Płeć:

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: powalos » 06 lut 2020, 13:31

Tak samo to zrozumiałem i dlatego twierdzę, że nie będzie problemu przy wołaniu i kopiowaniu.
Fan Pentax'a. Sprzedam: "Aparat Pentax Z1+ SMC FA 28-80 PZ" kpl. (300zł). Info na PW.

Awatar użytkownika
4Rider
-#
Posty: 2839
Rejestracja: 19 kwie 2018, 12:34
Lokalizacja: Warmia
Płeć:
Kontakt:

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: 4Rider » 06 lut 2020, 13:32

bakulik pisze:
06 lut 2020, 13:23
Ja rozumiem to tak: czułość ustawiona na ISO 400, a w trakcie ekspozycji zastosowana lekka korekta na plus.
Czyli wszystko prawie w normie.
Planowane wywołanie w rozcieńczonym wywoływaczu powinno dać akceptowalne rezultaty.
"As one forever searching
For landscapes serene..."

Galeria 4R: https://www.flickr.com/photos/4rider

Awatar użytkownika
flonidan
-#
Posty: 335
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: flonidan » 06 lut 2020, 19:27

Broń boże w ID 11 .Ten wywoływacz spowoduje duże niedowołanie tych 2 klatek ,wiem to z doświadczenia miałem film niedoświetlony o 2 działki i nie wyszło prawie nic ,też wtedy pomyliłem z 400setka i prześwietlałem o 1/2 działki.Wyszła słabo 1 klatka z 12 na średniaku.Proponuję Microphen ,FX39 ,Ultrafin T plus-te wywojki pięknie podbijają czułość a przy prześwietleniu nawet o 2 działki nie ma tragedii.
jacek

Awatar użytkownika
flonidan
-#
Posty: 335
Rejestracja: 14 lis 2009, 18:35
Lokalizacja: Gozdnica
Płeć:

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: flonidan » 06 lut 2020, 19:29

Według moich doświadczeń filmy z kryształkami T nie kochają się z wywoływaczami klasycznymi.
jacek

Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 6683
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Płeć:
Kontakt:

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: J.A. » 06 lut 2020, 19:32

Potwierdzam co wyżej.
Ale dobrze by było, gdyby rysiek1996, sprecyzował co zrobił. Bo jednak przedstawienie problemu wypełnia znamiona określenia „enigmatyczne”.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"

rysiek1996
-#
Posty: 189
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:58

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: rysiek1996 » 08 lut 2020, 20:09

Zamiast na 100 ustawiłem światłomierz na 400. Pomiar wskazywał przysłonę 12,5 a ja ustawiłem na 11. Klisze już wywołałem w ID 11, proporcja 1:3, czas 20 minut, temperatura 20 stopni. Efekt, cóż, skaner powinien temat ogarnąć. Coś więcej napiszę w poniedziałek. Ale docelowo przejdę na inny wywoływacz. I zachowam większą ,,czujność".

rysiek1996
-#
Posty: 189
Rejestracja: 22 paź 2016, 18:58

Dałem ,,ciała" z ilfordem deltą 100

Post autor: rysiek1996 » 08 lut 2020, 20:12

Dotyczy to tylko dwóch klatek, pozostałe były naświetlone zgodnie z czułością nominalną

ODPOWIEDZ