Znaleziony Ultrafin Plus

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Znaleziony Ultrafin Plus

Post autor: Pikusław »

W bebechach szaf odnalazłem ćwiarteczkę z ok. 50ml Ultrafinu Plus otworzonego w styczniu tego roku. Jako że nie napełniam butli z płynami obojętnymi gazami, męczy mnie odpowiedź na pytanie: czy to się jeszcze nada? I z ciekawości: jaka jest rzeczywista trwałość tego wywoływacza lanego 'pod korek'?
Magazynuję wiedzę i filmy
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

koncentrat niegazowany używałem z powodzeniem (do rozcieńczeń) przez chyba cztery lata (miałem litrową butelkę). roztworów roboczych używam do pół roku.

podsumowując jeśli nie jest jakiś mocno ciemny i nie wali amoniakiem, to powinien działać jak ta lala, nawet jeśli będzie tam osad.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

To roztwór można używać kilka razy?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Tak. A czemu to takie dziwne? To nie Rodinal. Generalnie DD-X, T-Max, Ultrafin Plus. Jeżeli zrobisz 1:4 cały litr to chyba nie wylejesz całości? Nawet jeżeli będzie to pół litra bo tyle trzeba wlać aby zakryć dwa filmy, to też należy się zastanowić.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Dziwne, zwłaszcza jak się na rodzinalach jeździło :)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ha! ja w pół litra r-ru 1:6 wołam nawet do 16 filmów. oczywiście producent tego nie poleca i robię to na własne ryzyko, ale nigdy nie miałem przykrej sytuacji, żebym wyciągnął z koreksu niedowołany film. no raz. wołałem eFKe IR820 AURA w ciemno.

http://www.aparaty.tradycyjne.net/recenzja,200.html
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
junkers_ju-87
-#

Re: Znaleziony Ultrafin Plus

Post autor: junkers_ju-87 »

Pikusław pisze:W bebechach szaf odnalazłem ćwiarteczkę z ok. 50ml Ultrafinu Plus otworzonego w styczniu tego roku. Jako że nie napełniam butli z płynami obojętnymi gazami, męczy mnie odpowiedź na pytanie: czy to się jeszcze nada? I z ciekawości: jaka jest rzeczywista trwałość tego wywoływacza lanego 'pod korek'?
Z mojego doświadczenia wynika że po pół roku trzymania koncentratu w nie pełnej butelce
działa jeszcze prawidłowo .
Po pół roku to już loteria.
Jeżeli zmienił swój kolor na ciemniejszy to już znak że że się kończy
Jeszcze zadziała ale słabo.
ju_87
ODPOWIEDZ