ale, że płukałby w wodzie o temperaturze 80*C?Krzychu pisze:Gdzieś kiedyś wyczytałem, ze plukanie szpuli plastikowej w gorącej wodzie powoduje jej odksztalcenie. Pytanie czy do plukania używasz ciepłej wody.
Zmiana koreksu - czy warto?
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, 12:51 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Nie mierzylem ale u mnie w sieci wodociągowej nie ma 105* C :)
Choć z drugiej strony szkoda, parzylbym herbatę wodą prosto z kranu :p
Miałem na myśli plukanie samej szpuli, bez filmu oczywiście.
Choć z drugiej strony szkoda, parzylbym herbatę wodą prosto z kranu :p
Miałem na myśli plukanie samej szpuli, bez filmu oczywiście.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, 12:55 przez Krzychu, łącznie zmieniany 1 raz.
tak czy siak musiałby gotować szpule, a tego chyba nikt o zdrowych zmysłach nie zrobi.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Jak włożysz ręce do wody 50C to będzie dla Ciebie gorąca, już zacznie parzyć. Dla szpulek na pewno nie będzie gorąca.Krzychu pisze:Gdzieś kiedyś wyczytałem, ze plukanie szpuli plastikowej w gorącej wodzie powoduje jej odksztalcenie. Pytanie czy do plukania używasz ciepłej wody.
Na pewno nie ma więcej niż 50CKrzychu pisze:Nie mierzylem ale u mnie w sieci wodociągowej nie ma 105* C :)
Nie jest to najmądrzejszy pomysłKrzychu pisze: Choć z drugiej strony szkoda, parzylbym herbatę wodą prosto z kranu :p

To bez znaczenia. Koreks i szpulki spokojnie wtrzymają 60 i więcej stopniKrzychu pisze: Miałem na myśli plukanie samej szpuli, bez filmu oczywiście.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, 14:09 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Nie tragizuj (-:Coil pisze:rbit9n pisze:tak czy siak musiałby gotować szpule, a tego chyba nikt o zdrowych zmysłach nie zrobi.no mi się zdarzyło jak białe szpule nabrały brunatnego odcienia NSDAP i inne wysiłki zawiodły. Pogotowały się biedactwa z Ludwikiem, ani pomogło ani zaszkodziło.
Wiedziałem, że coś ze mną nie tak!
Po trzydziestu latach amatorskiego używania Krokusa Tank 800, szpule miałem koloru nieciekawego. Ale za to kulki wcale się nie zakamieniły.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
w krokusie.. kulki... gdzie??mrek pisze: Po trzydziestu latach amatorskiego używania Krokusa Tank 800, szpule miałem koloru nieciekawego. Ale za to kulki wcale się nie zakamieniły.
Ostatnio zmieniony 22 wrz 2011, 19:32 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Daaawno temu były koreksy PZO z kulkami. Nie były uszczelniane i można było tylko kręcić szpulką celem mieszania.nord pisze:w krokusie.. kulki... gdzie??
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, 08:27 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
J.A. pisze:Daaawno temu były koreksy PZO z kulkami. Nie były uszczelniane i można było tylko kręcić szpulką celem mieszania.nord pisze:w krokusie.. kulki... gdzie??
używałem takiego koreksu (mój pierwszy ).. ale za chiny ludowe nie nazywał się krokus tank 800.. bo to dwie zupełnie inne konstrukcje, jak zauwazyłeś
Macie rację. W Krokus Tank nie było kulek. Natomiast jakiś wcześniejszy koreks PZO miał kulki ale nie miał dekla i także go używałem. Jeszcze wcześniej używałem nawet koreksu na taśmę, albo wręcz wołaliśmy filmy w pionowych rurach PCV. Szkoła przedwojennego fotografa.nord pisze:J.A. pisze:Daaawno temu były koreksy PZO z kulkami. Nie były uszczelniane i można było tylko kręcić szpulką celem mieszania.nord pisze:w krokusie.. kulki... gdzie??
używałem takiego koreksu (mój pierwszy ).. ale za chiny ludowe nie nazywał się krokus tank 800.. bo to dwie zupełnie inne konstrukcje, jak zauwazyłeś
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Opowieści kombatantów 

Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
ulv, nie ma ikony z kuflem piwa. Stawiam więc, jako stary wiarus wirtalne. A tak swoją drogą może któryś z adminów doda taką emotikonkę. Pzdr.
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2011, 11:42 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.