Ziarno i inne pogaduszki

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o własnoręcznych doświadczeniach z wykonywaniem powiększeń

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

dadan_mafak
-#
Kontakt:

Ziarno i inne pogaduszki

Post autor: dadan_mafak »

Może kogoś zainteresuje:
Jak bedą pytania to proszę tam zadawać.
rybka
-#

Post autor: rybka »

Witam . Mnie tam Dadan'ie bardziej podeszla Delta 3200 ( jako 1000 ) i takoz w R09 , ale o gustach i takie tam ... Probowales moze Neopana 1600 ? Jestem przy dziesiatej rolce i widze , ze ma potencjal , ale nie jestem do konca zadowolony . Pzd .
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Post autor: dadan_mafak »

Nie, nie próbowałem...i dopuki bede mógł kupić tmx3200 to nie bede próbował bo już mi sie nie chce...mam to czego szukałem.
Dzięki :)
rybka
-#

Jakos wygodniej ( cenowo w UK ) jest mi z Delta ... Przy okazji papieru - odbijam ja na Fomie MG Nature - ma fakture prawie jak stary Kentmere Document Art .
bowie
-#

Post autor: bowie »

dadan_mafak pisze:Neopana 1600 nie próbowałem :)
Naprawdę ominąłeś ten GENIALNY negatyw? Jeśli nawet Ty na nim nie robiłeś, to nie dziwota, że fuji go uśmierciło... Jeśli moja rekomendacja nie wystarcza, to podpytaj Rafała Biernickiego. Poczytaj opinie na photographyreview, czy na APUG, jest dużo ludzi, którzy spróbowali neopana, zwykle przez przypadek i kopara im opadła. Pierwszą rolkę neopana 1600 dostałem właśnie od Rafała. Praktycznie nie robiłem wtedy w małym obrazku i negatyw przeleżał u mnie z rok, zanim się za niego wziąłem. Prawdopodobnie był po terminie, a jeszcze naświetliłem go nominalnie na 1600 i w efekcie go niedoświetliłem (lepiej go jednak naświetlać na 800-1000). Wołałem w D76. Efekt mnie rozwalił. Dla tego negatywu wróciłem do małego obrazka. Na APUG piszą, że fuji ma ich jeszcze kilkanaście tysięcy rolek, więc prawdopodobnie bliżej czerwca (taki termin ważności mają ostatnie sztuki) cena spadnie. Ostatnia szansa by spróbować neopana. W tej chwili najtaniej mają go tutaj:
7dayshop

Chciałbym spróbować go z Xtolem, bo wszyscy polecają. Wstrzymuje mnie to, że jest on konfekcjonowany w opakowaniach na 5l, a niepotrzebne mi aż tyle na testy. Może chciałby się ktoś podzielić ze mną, albo partycypować w zakupie? 1-2 litry mógłbym zostawić sobie, a resztą mogę się podzielić. Jakby co, to proszę o info na PW
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Ale XTol to raczej dużego ostrego ziarna nie da.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
bowie
-#

J.A. pisze:Ale XTol to raczej dużego ostrego ziarna nie da.
Spodziewam się tego. Do dużego, ostrego ziarna można wziąć rodinal.
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

bowie pisze:Chciałbym spróbować go z Xtolem, bo wszyscy polecają.
Ja również. I wbrew pozorom jest dość łatwy i jednoznaczny w obsłudze.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
rybka
-#

Jak dla mnie Neopan 1600 tylko z R09 , wlasnie dla ziarna . Ale jak ktos lubi gladkie zdiecia ... o kolorach i gustach .
radekone
-#
Kontakt:

rybka pisze:Jak dla mnie Neopan 1600 tylko z R09 , wlasnie dla ziarna . Ale jak ktos lubi gladkie zdiecia ... o kolorach i gustach .
A o neopanie 400 i R09 tez mozesz to samo powiedziec? Bo sie przymierzam..
bowie
-#

rybka pisze:Jak dla mnie Neopan 1600 tylko z R09 , wlasnie dla ziarna . Ale jak ktos lubi gladkie zdiecia ... o kolorach i gustach .
Ależ ja nie jestem przeciwnikiem ziarna. Wszystko zależy od sytuacji. Z tego co widziałem, to neopan 1600 w połączeniu z xtolem też daje ziarno, tylko mniejsze. Mam jeszcze oryginalny rodinal, z ciekawości pobełtam go z neopanem, może się polubimy :)
radekone pisze:A o neopanie 400 i R09 tez mozesz to samo powiedziec? Bo sie przymierzam..
Ja nie robiłem, ale Wojtek Tkaczyński rzekł:

"W swojej kolekcji mam dwie odbitki z Neopana — pierwsza z negatywu wywołanego w D-76 jest praktycznie bezziarnista, ale trawy i krzaki nie są zbyt ostre. Druga (Rodinal) ma ziarno wielkości fasolki, za to trawa wygląda na niej jak wydrapana ostrym rylcem."
rybka
-#

Wlasnie - dobrze napisane , pamietac trzeba tylko o obnizeniu czulosci przez R09 .
Jak wygrzebie sie z lozka ( chorym po Patryku - padalo ) to poszukam czasow dla Neo 1600 i R09 od Rolleia . Pzd.
radekone
-#
Kontakt:

I dla 400 przy okazji. Zdrowia zycze :-)
rybka
-#

Dzieki , i spokoju od rozwydrzonych dzieci przy okazji ...
bowie
-#

rybka pisze:poszukam czasow dla Neo 1600 i R09 od Rolleia
bylibyśmy zobowiązani. dzięki!

Może dadanmafak ma coś w tej kwestii do powiedzenia, bo musiał maczać neopana w rodinalu zanim trafił na tmaxa 3200
ODPOWIEDZ