zepsuty światłomierz Praktica super tl1000
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
zepsuty światłomierz Praktica super tl1000
Przeniosłem temat z innego działu.Jestem nowy na tym forum. Mam następujący problem: osatnio nabyłem wyżej wymienioną Praktice ,niestety miała niestandardową baterie. Odrobine czasu mi to zajęło ,ale udało mi sie zrobić z pomoca znajomego adapter zmieniający standardowe napięcie do wymaganych 1,35 V .Jednak po włożeniu baterii ,światłomierz nie wykazywał żadnej reakcji.Może wiecie gdzie tkwi problem?
-
- -#
Po pierwsze wywal ten adapter i załóż samą baterię 1,5 V { taką zegarkową }--- spokojnie , światłomierza nie spalisz --- sprawdź czy działa .
Jak nie to obejrzyj dokłądnie styki w gnieździe baterii --- czy nie ma tam takiego zielonkawego nalotu --- jak jest wyczyść drobnym papierem ściernym --- ma być błysk .
Jak nie pomoże to odkręć dolny dekiel { 4 maleńkie śrubki } i zobacz czy nie odpadły przewody przy gnieździe baterii .
Tyle możesz zrobić we własnym zakresie --- jak te zabiegi nie dadzą efektu to już tylko do serwisu .
A jeszcze jedno --- strzałka światłomierza jest cały czas lekko poniżej środka czy leci na sam dół ?
Jak nie to obejrzyj dokłądnie styki w gnieździe baterii --- czy nie ma tam takiego zielonkawego nalotu --- jak jest wyczyść drobnym papierem ściernym --- ma być błysk .
Jak nie pomoże to odkręć dolny dekiel { 4 maleńkie śrubki } i zobacz czy nie odpadły przewody przy gnieździe baterii .
Tyle możesz zrobić we własnym zakresie --- jak te zabiegi nie dadzą efektu to już tylko do serwisu .
A jeszcze jedno --- strzałka światłomierza jest cały czas lekko poniżej środka czy leci na sam dół ?
zatwardziały analogowiec
wymieniłem batrie na standardową i swiatłomierz działa, jednak nie wiem czy on nie przekłamuje. Nic z tego nie rozumiem. Cały czas jest poniżej środka.
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 14:16 przez kociolot, łącznie zmieniany 1 raz.
- technik219
- -#
Akurat dokładność światłomierza tego aparatu jest taka, że nie powinna mieć wpływu różnica napięć baterii. Porównaj pomiar z jakimkolwiek światłomierzem (może być nawet kompakt cyfrowy) i jeśli różnica jest mniejsza od 1EV, to ie masz się czym przejmować. Dokładnie nie porównasz, bo musiałbyś znać obszar pomiaru obu jednostek, kalibrację (czy na 18 %, czy na 15% szarą kartkę). Zrób jakiś krótki film (kiedyś zalecano slajd jako najbardziej czuły na dokładność ekspozycji, ale bez przesady) i zobaczysz jak wyjdzie. Gdzieś miałem schematy światłomierzy dawniejszych aparatów - jutro poszukam i odpowiem czy wartość napięcia ma aż taki wpływ na wynik pomiaru. Były aparaty, które pomimo zastosowania baterii rtęciowych (były kiedyś powszechne) dają sobie radę ze spadkami napięcia.
-
- -#
Czyli wniosek jest prosty --- adapter do d..y .wymieniłem batrie na standardową i swiatłomierz działa,
A to czy przekłamuje czy nie to okaże się dopiero jak wywołasz film --- jak chcesz być pewny jego wskazań na 1000% to zrób film testowy --- każde ujęcie rób po 3 razy --- pierwsze według wskazań światłomierza , drugie o 1 przysłonę mniej , trzecie o 1 więcej --- wszystko dokładnie zapisz --------- po wywołaniu będzie widać które są dobre . Jeśli nawet okaże się iż światłomierz kłamie ale odchyłka jest stała to wystarczy później ustawić inną czułość filmu niż faktyczna .
A jeśli kiedyś strzałka światłomierza opadnie na sam dół i sterowanie przysłoną nic nie daje to ... nie awaria i nie rozładowanie baterii ---- wyszedłeś poza zakres działania światłomierza --- Praktiki już tak mają ---- światłomierz działa w pewnym ograniczonym zakresie czasów , zakres ten jest zależny od modelu aparatu a w danym modelu od ustawionej czułości filmu .
zatwardziały analogowiec