Zenit 12xp - problemy ze światłomierzem przy różnych ISO
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Cześć!
Mam dobrego sowieta zenit12xp, w bardzo dobrym stanie. Ostatnio zacząłem się nim bawić, wymieniłem baterie w światłomierzu i wystrzeliłem parę filmów. Światłomierz działa dobrze, zdjęcia były dobrze doświetlone, ale jest pewien problem: przy ustawieniu ISO 100 światłomierz działa dobrze na wszystkich czasach otwarcia migawki (1/60, 1/125, 1/250, 1/500), jednak przy ISO 200 na 1/60 oraz przy ISO 400 na 1/60 i 1/125 występuje "przerwa (?)" między jego wskazaniami. Normalnie kiedy ekspozycja jest prawidłowa powinny się palić obie diody na przemian, jednak tutaj (na tych iso i czasach naświetlania) nie tylko nie pali się żadna, a wręcz światłomierz nie daje żadnego wskazania przez parę stopni przysłony w górę i w dół. Jedynie gdy jest mocno prześwietlenie lub mocne niedoświetlenie zaczynają się palić odpowiednie diody. To wygląda tak, jakby pomiędzy mocnym prześwietleniem a mocnym niedoświetleniem była przerwa, w której nic się nie dzieje. Pytam, bo ewidentnie nie zależy to od rzeczywistej ilości światła, bo wystarczy przekręcić kółko ISO na 100 lub na 200 (prze 1/125 i wyżej) by wszystko działało poprawnie, a sam światłomierz zawsze dawał dobre wskazania. Czy to jest po prostu jakiś limit czułości światłomierza w zenicie 12xp? A może to kwestia baterii? Czy ktoś się z czymś takim spotkał?
Mam dobrego sowieta zenit12xp, w bardzo dobrym stanie. Ostatnio zacząłem się nim bawić, wymieniłem baterie w światłomierzu i wystrzeliłem parę filmów. Światłomierz działa dobrze, zdjęcia były dobrze doświetlone, ale jest pewien problem: przy ustawieniu ISO 100 światłomierz działa dobrze na wszystkich czasach otwarcia migawki (1/60, 1/125, 1/250, 1/500), jednak przy ISO 200 na 1/60 oraz przy ISO 400 na 1/60 i 1/125 występuje "przerwa (?)" między jego wskazaniami. Normalnie kiedy ekspozycja jest prawidłowa powinny się palić obie diody na przemian, jednak tutaj (na tych iso i czasach naświetlania) nie tylko nie pali się żadna, a wręcz światłomierz nie daje żadnego wskazania przez parę stopni przysłony w górę i w dół. Jedynie gdy jest mocno prześwietlenie lub mocne niedoświetlenie zaczynają się palić odpowiednie diody. To wygląda tak, jakby pomiędzy mocnym prześwietleniem a mocnym niedoświetleniem była przerwa, w której nic się nie dzieje. Pytam, bo ewidentnie nie zależy to od rzeczywistej ilości światła, bo wystarczy przekręcić kółko ISO na 100 lub na 200 (prze 1/125 i wyżej) by wszystko działało poprawnie, a sam światłomierz zawsze dawał dobre wskazania. Czy to jest po prostu jakiś limit czułości światłomierza w zenicie 12xp? A może to kwestia baterii? Czy ktoś się z czymś takim spotkał?
No faktycznie dobry zenit w bardzo dobrym stanie.
źle tylko działa światłomierz.
źle tylko działa światłomierz.

M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Po forum spodziewałem się raczej "kup praktice", ale ta odpowiedź też pasuje do forumowych mirków 

Przerwa w dostawie prądu w produkcie z USSR jest bardzo prawdopodobna, takie przerwy w tamtych czasach były nawet planowane.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, 13:03 przez 4Rider, łącznie zmieniany 1 raz.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Kup praktice.
Tylko nie pisz potem, że sprawna, tylko czułości nastawić się nie da.
Tylko nie pisz potem, że sprawna, tylko czułości nastawić się nie da.
No i ta odpowiedź jest nawet śmieszna!

Mimo wszystko pytanie było na serio. Nie pytałbym gdyby światłomierz totalnie wariował/nie działał/ dawał absolutnie złe pomiary, ale tutaj widzę konkretną zależność nastawionej czułości filmu od jego wskazań przy dłuższych czasach naświetlania, więc zastanawia mnie przyczyna i ewentualne rozwiązanie.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2020, 13:14 przez ketjak, łącznie zmieniany 1 raz.
Dalej nie pojmujesz, żeś napisał że białe jest czarne?
Dobry aparat w bardzo dobrym stanie nie ma problemów ze światłomierzem.
Dobry aparat w bardzo dobrym stanie nie ma problemów ze światłomierzem.
Podejrzewam brudne lub zaśniedziałe styki przełącznika czasów naświetlania i dzieje się taka magia. Jak to zwykle bywa z sowieckimi wynalazkami - najlepiej rozłożyć, wyczyścić i złożyć.
Tylko trzeba uważać, bo może wyjść kałasznikow.
Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
Łukasz Bakuła
W sumie od 12XP niedaleko do FS-12, a to już nawet ma kolbę na wyposażeniu 

W takiej sytuacji efekt byłby identyczny dla każdej czułości.
Polecam sprawdzenie na jakim się jest forum.
Tu oczywiście nie o to chodzi, ale i tak każdy jest tu allegrowiczem drogi Jurku nawet Ty co zostało sprawdzone - gdyż sam podałeś te informacje tu i ówdzie

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.