Zegary ciemniowe - czym robicie, co polecacie
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Ja nagminnie używam dziesiątych części sekundy. Przy całkowitych czasach naświetlania rzędu właśnie 3-4 sekund to naprawdę jest przydatna sprawa i zauważalna dla oka.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2010, 17:37 przez Anzelm, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
idiotycznych tzn majacych nastaw czasu potencjometrem. raz, ze ciezko jest nastawic, dwa ze potrafi sie sam przestawiac - bo potencjometr ma swoje lata... jest to na maxa irytujace albo nawet uniemozliwiajace prace jak potrzebujesz krotkie czasy. w Wallnerach nastawiasz czas klawiszami, jest para do szybkiego przestawiania i para do precyzyjnego, lepiej chyba nie mozna tego rozwiazac. dodatkowo 505 mozna uzywac jako zegar do odmierzania roznych procesow - odlicza, pokazuje i daje sygnalizacje dzwiekowa. takie to zestawienie...jeden jest taki, ze ciezko cos sobie zazyczyc bo o wszystkim konstrukotor pomyslal, drugi taki, ze czlowika krew zalewa...
[center]!!Trzymając się tematu!![/center]
Vipo Combi - niezawodny, dokładny, tani,zakres min. 0,1s, sygnalizuje koniec pracy kliknięciem. Po chwili się przyzwyczajasz i staje się intuicyjny. Poza tym ma relaksujący i majestatyczny dźwięk przy odliczaniu, który Ci przypomina, że masz do czynienia z analogiem(dygresja do fotografii analogowej).
Krótko mówiąc zaje***ty. O czym świadczy wypowiedź innych użytkowników, którzy go posiadają od 20 lat:).
Mi osobiście ani razu się nie zaciął, a kupiłem na allegro za 60zł z przesyłką. Podejrzewam, że już swoje 20 odsłużył, a dalej "trybi".
Nie wiem skąd temat. Być może chcesz jakiś zakupić i masz dylemat. Ja osobiście na początku mierzyłem samodzielnie, stoperem i też było dobrze. Dobre zdjęcie nie zależy od zegara, tylko od Ciebie. Zegar to komfort i możesz w tym czasie zająć się czymś innym.
Jako, że z wykształcenia jestem elektrotechnikiem to polecę Ci każdy cyfrowy zegar, bo zakres na poziomie 0,1s(a to chyba max. przy naświetlaniu) w układach scalonych to jest naprawdę dużo, a przy tym mają dużą dokładność i niemal 100% powtarzalność, bo chyba o to głównie chodzi. Reszta to wybór względem własnych upodobań.
Pozdrawiam
Vipo Combi - niezawodny, dokładny, tani,zakres min. 0,1s, sygnalizuje koniec pracy kliknięciem. Po chwili się przyzwyczajasz i staje się intuicyjny. Poza tym ma relaksujący i majestatyczny dźwięk przy odliczaniu, który Ci przypomina, że masz do czynienia z analogiem(dygresja do fotografii analogowej).
Krótko mówiąc zaje***ty. O czym świadczy wypowiedź innych użytkowników, którzy go posiadają od 20 lat:).
Mi osobiście ani razu się nie zaciął, a kupiłem na allegro za 60zł z przesyłką. Podejrzewam, że już swoje 20 odsłużył, a dalej "trybi".
Nie wiem skąd temat. Być może chcesz jakiś zakupić i masz dylemat. Ja osobiście na początku mierzyłem samodzielnie, stoperem i też było dobrze. Dobre zdjęcie nie zależy od zegara, tylko od Ciebie. Zegar to komfort i możesz w tym czasie zająć się czymś innym.
Jako, że z wykształcenia jestem elektrotechnikiem to polecę Ci każdy cyfrowy zegar, bo zakres na poziomie 0,1s(a to chyba max. przy naświetlaniu) w układach scalonych to jest naprawdę dużo, a przy tym mają dużą dokładność i niemal 100% powtarzalność, bo chyba o to głównie chodzi. Reszta to wybór względem własnych upodobań.
Pozdrawiam
-
- -#
- Kontakt:
Ja używam tylko Vipo Combi, chociaż miałam okazję wypróbować bardzo wiele innych zegarów najbardziej nawet znanych firm. Vipo ma tą zaletę że jest zegarem czysto analogowym i z tej racji dużo łatwiej "na oko" patrząc na wskazówkę intuicyjnie nadążać z czasem naświetlania i go korygować korzystając z dodatkowej skali logarytmicznej, a nie tej bezwzględnej w sekundach.