Zdjęcie stylizowane na początek XX wieku
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Cześć, z tej strony desperatka:). Zgubłam jedyny egzemplarz zdjęcia pradziadka. Generalnie rozpacz ale ojeciec wydziedziczy mnie jak sie dowie więc próbuje zatuszować zbrodnię. Mam skan zdjęcia w nienajgorszej jakości ale chciałabym je wywyłać własnie żeby wygladało jak oryginalne zdjęcie w tamtych lat. Czy jest w ogóle taka opcja? Bo przeszukuje internety i jakoś nic mi sie nie podpowiada. A może macie namiary na kogoś kto mnie uratuje w Warszawie?

Wydaje się to być do zrobienia. Na pewno nie będzie to ideał i wprawne oko pozna, że to zdjęcie nie ma stu lat, ale na pewno będzie wyglądało na stare.
Moim zdaniem, na podstawie pliku cyfrowego trzeba by wydrukować/naświetlić negatyw, a potem wykonać odbitkę na zdrowo przeterminowanym papierze, takim którego okres przydatności do spożycia upłynął kiedy komuna zastanawiała się czy chylić się ku upadkowi - z racji wieku będzie żółtawy.
https://roguski.eu/drukujemy-negatyw/
Tu jest podane jak wykonać taki negatyw. Odbitkę stykową wykona Ci w zasadzie każdy posiadacz tradycyjnej ciemni - spróbuj skontaktować się z jakąś grupą fotografii tradycyjnej która taką dysponuje. Stary papier jest do dostania na "allegro", pod hasłem "Fotonbrom". Pozostaje jeszcze kwestia wybrania odpowiedniej grubości i wykończenia - jeśli tamto zdjęcie było na sztywnym, kartonowym papierze, w dodatku matowym może być to problem, bo takie papiery niezbyt często pokazują się na aukcjach.
Potem pozostanie jeszcze kwestia odpowiedniego postarzenia zdjęcia. Poziom zżółknięcia/zbrązowienia możesz wyregulować trzymając odbitkę w herbacie. Zagniecenia, obtarcia też nie są problemem. W ten sposób można stworzyć całkiem przyzwoity falsyfikat.

Bardzo Ci dziękiuję za pomoc. Czeka mnie troche pracy ale jest nadzieja. Oczywiście robie to po to żeby oszczędzic ojcu stresów:)
Proszę bardzo. Potraktuj to jako ciekawy problem do rozwiązania i wyzwanie. Mhm, co do negatywu - pamiętaj, żeby przed wydrukiem negatywu usunąć wszystkie niedoskonałości w Photoshopie - zgięcia, naderwania etc. - ich odcisk na odbitce nie będzie wyglądał naturalnie!
Powodzenia!
Powodzenia!
O losie, zaczęłam czytać i mnie-jako laika fotograficznego - chyba przerośnie to zadanie:(.
Jestem gotowa zapłacic komus za wykonanie tego zdjęcia. Ktoś się podejmie?
Jestem gotowa zapłacic komus za wykonanie tego zdjęcia. Ktoś się podejmie?
To wcale nie jest takie skomplikowane, musisz tylko mieć perfekcyjnie wydrukowany na foli negatyw. Stykówkę wykona każdy z nawet podstawową ciemnią- jak pisał przedmówca. Na obróbce zdjęć w Photoshopie się znasz?
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Terry Pratchett – Maskarada