Szukam szukam i nic, więc pora Was uraczyć głupim pytaniem;) Wkręciłem się ostatnio w stareńkie lampy na jednorazowe żarówki, używam z Mamiyą 645, C330, okazjonalnie i z Graflexem ale na podorędziu leży sobie Nikon F100 i korci;) No i właśnie - nie zrobię mu krzywdy jak wsadzę mu w gorącą stopkę antyczną lampę na żarówki, która żre dziewięciovoltowe baterie? Nie zjara mu to elektroniki? No spróbowałbym, ale to mój ulubiony aparat i trochę mi szkoda jakby się miało coś głupiego wydarzyć;p
a to w ogóle będzie działać z F100? Wg literatury, żarówki spaleniowe mają max moc dopiero po pewnym czasie, dlatego w starszych aparatach są dwa typy synchronizacji flasha - jeden właśnie dla żarówek spaleniowych, gdzie migawka jest wyzwalana z opóźnieniem.
Żarówki dedykowane pod X-kontakt nie potrzebują opóźnienia przy czasie 1/30, więc się da;) Zresztą już próbowałem z innymi aparatami i jest ok, tylko o teraz mi się rozchodzi o to napięcie na stopce.
Mi się wydaje że powinno ci zadziałać ten sprzęt chodzi sprawie aukcja aktywna nie wiem zastanów sie nad tym
_______________________ pozycjonowanie Poznań
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, 09:25 przez Grevers, łącznie zmieniany 1 raz.
W instrukcji f100 jest napisane, które lampy nikonowskie można używać (bo nie wszystkie) z informacją, że inne mogą uszkodzić aparat. Czy to chwyt, aby kupować tylko lampy nikona tego już nie wiem.
z manuala:
Use only Nikon Speedlights. Other units may damage the camera’s electrical
circuit due to incompatible voltage requirements (not compatible with 250V
or higher), electric contact alignment or switch phase
bawy2 pisze:Czy to chwyt, aby kupować tylko lampy nikona tego już nie wiem.
To nie chwyt. Wyzwalanie lampy w aparatach z elektroniką jest realizowane przez układ elektroniczny. Zbyt wysokie napięcie na stykach (wyższe niż określone w parametrach) pali elektronikę aparatu. Tylko stare aparaty manualne (Zenit na ten przykład) synchronizowały przez mechaniczne zwarcie dwóch styków, ale i w ich przypadku za wysokie napięcie może spowodować iskrzenie i nadpalenie. W przypadku Zenita wystarczyłoby przeczyścić styki, ale w F 100 nie będzie co czyścić
Niech Cię nie korci.