zakupy z usa.

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

J.A. pisze:Stawka stała niezależna od wysokości dochodów w czasie czynnego życia zawodowego. Dla wszystkich poniżej 40 rou życia.
Stawka składki czy świadczenia stała?

Bo na razie to wygląda tak, że stawka świadczenia jest stała (głodowa na dodatek) a stawka składki mocno zróżnicowana i zwykle 3-5 razy wyższa niż kwota świadczenia...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

taharii pisze:Stawka składki czy świadczenia stała?
Świadczenia oczywiście.
taharii pisze:Bo na razie to wygląda tak, że stawka świadczenia jest stała (głodowa na dodatek)
A to jest demagogia, bo świadczenia obecnie wypłacane, nie są identyczne dla wszystki. Nie są tez głodowe, dorobić się nit na emeryturze nie dorobi, ale głodowe nie są.
Znaczy są, w tv jak pokazuą interwencje, albo inną sprawę dla reprtera.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
taharii
-#

No nie wiem jak nie są głodowe, ale mam w tej chwili 12 lat pracy i emeryturę ZUS wyliczył mi na 500 zł
Dodatkowo kiedy byłem na etacie był taki rok, kiedy moje składki były dwucyfrową wielokrotnością tej emerytury a spowodowało to wzrost prognozowanej emerytury o 7 zł.

Moim skromnym zdaniem 500 zł miesięcznie emerytury to jest poziom głodu albo nawet jeszcze niżej...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

taharii pisze:No nie wiem jak nie są głodowe, ale mam w tej chwili 12 lat pracy i emeryturę ZUS wyliczył mi na 500 zł
Ja mówię o wypłacanych obecnie świadczeniach.
taharii pisze:Dodatkowo kiedy byłem na etacie był taki rok, kiedy moje składki były dwucyfrową wielokrotnością tej emerytury a spowodowało to wzrost prognozowanej emerytury o 7 zł.
Dlatego postuluję zmianę systemu emerytalnego. Przyszła emerytura nie może być zależna od obecnych składek. Bo obecne składki idą na obecne emerytury.
taharii pisze:Moim skromnym zdaniem 500 zł miesięcznie emerytury to jest poziom głodu albo nawet jeszcze niżej...
Ale się obecnie nie wybierasz na emeryturę? No po 12 latach pracy, to chyba trochę za wcześnie.
Awatar użytkownika
taharii
-#

J.A. pisze:Ale się obecnie nie wybierasz na emeryturę? No po 12 latach pracy, to chyba trochę za wcześnie.
Nie zrozumiałeś, to nie jest emerytura wyliczona na dzisiaj, to jest prognoza przyszłej emerytury...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Tego właśnie nie jestem do końca pewie jak to wygłada.
Czy to jest prognoza z założeniem, że przepracujesz do 67 roku życia i będziesz odprowadzała składki?
Czy dostaniesz 500 zł gdybyś poszedł na emeryturę w obecnym stanie rzeczy?

Jeśli to pierwsze, to nie masz innego wyboru jak narobić dzieci, żeby Cię utrzymywały i oficjalnie przestać zarabiać i zacząć odkładać do siennika. :-)

Ja już dzieci mam, a gdybym teraz sobie zafundował kolejne, to w przedszkolu mówiono by, Piotrusiu dziadek przyszedł. ;-)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

efes pisze:można autora tych odwołań wziąć za rasistę i ksenofoba.

kolego, nie pomyliłem się w ocenie twojego sposobu myślenia. nikogo nie posądziłem o ksenofobię i rasizm. zauważyłem tylko, że pomyliłeś portale. później sprostowałem swoją wypowiedź, po zreflektowaniu się, że to jednak dział H.P. gdzie można bez uszczerbku na reputacji wypisywać takie treści.

nie, nie przepraszaj, nie tłumacz się - to na nic.
Awatar użytkownika
efes
-#

Post autor: efes »

brakuje jedynie nawoływania do przekuwania kos na sztorc i do bicia murzynów, lub innej grupy narodowościowej.
Posądziłeś. Oczywiście odwołując się do swoich wyobrażeń tego, co napisałem, a nie do tego, co napisałem.

Pomyliłeś się we wszystkim. Teraz już oczywiście rozumiem, że nie jesteś gotów rozmawiać na poruszony temat z użyciem argumentów obiektywnych, bo brakuje ci wiedzy opartej na empirii i możesz odnosić się tylko do swojej wiedzy potocznej, zwanej również ludową. Uczono mnie, że tacy uczestnicy dyskusji będą reagować nerwowo na uargumentowane wywody niezgodne z ich potocznym pojmowaniem. Myślałem jednak, że uda mi się zachęcić cię do wypowiedzi ad rem, bo jestem za włączaniem osób niewykształconych do debaty.

taharii, J.A., pamiętajmy, że problem emerytur sięga głębiej. One nie są wysokie obecnie, nie będą wysokie w przyszłości, ale to jest rzeczywistość dokumentów i wyliczeń "ile komu się należy", a przede wszystkim te pieniądze muszą skądś płynąć. Zakładając, że ludność Polski będzie się kurczyć, a struktura wiekowa społeczeństwa polskiego przemieniać w kierunku odwróconej piramidy, czyli przewadze osób starszych nad młodymi, to te świadczenia będą niższe niż się przewiduje. Bardzo realne są także wzrosty podatków i dalsze wydłużanie wieku emerytalnego. Moim zdaniem system emerytalny jest nie do uratowania przy takich tendencjach demograficznych.
Czytam i polecam:
Krytyka fotograficzna
Awatar użytkownika
taharii
-#

Tak, oczywiście wiem jakie są powody, ale to nie zmienia faktów...

Rozwiązanie natomiast jest trywialnie proste.

Odciąć to co obowiązuje aktualnie, przeczekać wymarcie pokolenia ZUSowskiego a w tym czasie zająć się budowaniem nowego, rozsądnego systemu.
Nie jest to wcale trudne, po prostu każdy płaci za siebie, a nie obecni pracujący płacą na obecnych emerytów...

Ubezpieczenie oczywiście obowiązkowe ale z kilkoma progami, od podstawowego, do bardziej wypasionego dla tych, którzy chcą płacąc więcej dostawać więcej i probelm się rozwiązuje natychmiast...

Pracując od 30 roku życia do 67 i płacąc 500 zł miesięcznie masz zapewnioną emeryturę wysokości 500 zł do 97 roku życia, z samej skarpety Tymczasem teraz płacisz dwa razy więcej za emeryturę i opiekę zdrowotną i do lekarza musisz chodzić prywatnie a emerytury i tak dostaniesz 500 zł...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

efes pisze: pamiętajmy, że problem emerytur sięga głębiej. One nie są wysokie obecnie, nie będą wysokie w przyszłości, ale to jest rzeczywistość dokumentów i wyliczeń "ile komu się należy", a przede wszystkim te pieniądze muszą skądś płynąć. Zakładając, że ludność Polski będzie się kurczyć, a struktura wiekowa społeczeństwa polskiego przemieniać w kierunku odwróconej piramidy, czyli przewadze osób starszych nad młodymi, to te świadczenia będą niższe niż się przewiduje. Bardzo realne są także wzrosty podatków i dalsze wydłużanie wieku emerytalnego. Moim zdaniem system emerytalny jest nie do uratowania przy takich tendencjach demograficznych.
Nie mam zamiaru go ratować, tylko postawić ponownie na nogach (z głowy), wszystko to co piszesz właśnie tego dowodzi, że stoi on na głowie. A politycy problem demograficzny chcą rozwiązać w jedyny im znany sposób - wydłużenie wieku emerytalnego, co nic nie da, bo społeczeństwo nadal się będzie starzeć, oraz podniesienie podatków, co także nic nie da, bo zwiększy tylko zależność obywatela od niewydolnego sytemu.
taharii pisze:Odciąć to co obowiązuje aktualnie, przeczekać wymarcie pokolenia ZUSowskiego
Najlepiej ich po prostu wysłać do Auschwitz.
taharii pisze:Nie jest to wcale trudne, po prostu każdy płaci za siebie,
W ten sposób stworzysz społeczeństwo, które przestanie być społecznością. Wymrze w ciągu dwóch pokoleń.
taharii pisze:Ubezpieczenie oczywiście obowiązkowe ale z kilkoma progami, od podstawowego, do bardziej wypasionego dla tych, którzy chcą płacąc więcej dostawać więcej i probelm się rozwiązuje natychmiast...
To po co Ci w ogóle system emerytalny? Kasa do banku, albo do siennika, albo zamienić na słoto i zakopać w ogródku.
taharii pisze:Pracując od 30 roku życia do 67 i płacąc 500 zł miesięcznie masz zapewnioną emeryturę wysokości 500 zł do 97 roku życia, z samej skarpety Tymczasem teraz płacisz dwa razy więcej za emeryturę i opiekę zdrowotną i do lekarza musisz chodzić prywatnie a emerytury i tak dostaniesz 500 zł...
Po prostu nie rozumiesz tego, co pisze efes.
Jak przyrost naturalny będzie odpowiednio wysoki, nie będzie problemu z niską emeryturą. Nie będziesz musiał odkładać do skarpety, bo płatników emerytur będzie więcej niż biorców.
Tak to działało przez 50 000 lat. Nie było co prawda zinstytucjonalizowane, ale działało.
Ludzie bogaci mieli za co żyć w późnym wieku, bo byli bogaci.
Ludzie biedni mieli za co żyć bo mieli dzieci i dzieci ich utrzymywały, tak jak oni wcześniej utrzymywali dzieci.
Tu się kłania Twoje błędne myślenie, by każdy sobie. Bo jak każdy sobie, to nikt nie da Ci na wykształcenie, bo ojciec będzie myślał o sobie. A Ty jako nie wykształcony nie będziesz w stanie zarobić i odłożyć do skarpety 500 zł. miesięcznie, bo ledwo na jedzenie, szmaty i dach nad głową Ci starczy.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

taharii pisze:Odciąć to co obowiązuje aktualnie, przeczekać wymarcie pokolenia ZUSowskiego
To może od razu powystrzelać?
taharii pisze:Nie jest to wcale trudne, po prostu każdy płaci za siebie, a nie obecni pracujący płacą na obecnych emerytów...
Dałeś się, Kolego, nabrać na propagandę złodziei: w obecnym i starym systemie KAŻDY PŁACIŁ ZA SIEBIE. Tylko budżet państwa potraktował pieniądze ZUS-owskie jako ekstra-kasę, taki "skok stefczyka" - po co zadłużać się w bankach, nie daj Boże zagranicznych, jak można sięgnąć garścią do kasy ZUS? A że będzie brakować? Spoko, cały czas spływają wpłaty, jakoś to będzie. A z czego, jak myślisz, budowane są siedziby ZYS? Te wszystkie marmury, szkło i stal? Z czego kupowane są limuzyny? z czego wypłacane są horrendalne nagrody dla "wierchuszki" zusowskiej? Z czego ZUS "sponsoruje" takie Lato z Radiem? Ze składek. Dlatego brakuje i dlatego wciska się ludziom perfidne kłamstwo o finansowaniu starych przez młodych. W dodatku ucina się element solidarności międzypokoleniowej i podburza młodych na starych, czego ewidentnym przykładem jest Twój post. Wstydź się, Kolego. Dajesz się wpuszczać w kanał, aż miło. O to im chodzi.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
taharii
-#

Jeśli ojciec Cię wysłał do szkoły tylko po to, żebyś mu zapewnił starość spokojną to pewnie masz też 17 rodzeństwa?

System, w którym liczymy na to, że będzie więcej płacących niż pobierających jest z góry skazany na zagładę.
System, w którym mamy sytuację jeden do jednego jest bezpieczny niezależnie od wielkości przyrostu naturalnego.

W naszym (Polskim) przypadku system emerytalny działa dezintegrująco więc uwaga o rozpadzie jest niezasadna.

Jakbym mógł zrezygnować z ZUSu i wpłacić sobie równowartość do banku, to dawno bym tak zrobił.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Nie zaprzeczyłeś temu co napisałem, tylko zmieniasz temat. Przyjąłeś poglądy propagandy antyspołecznej rządu i uważasz je za swoje.
Lux mea lex
Awatar użytkownika
taharii
-#

Nie odpisałem, bo jak zaczynałem pisać, to nie było Twojego postu, nie odświeżyłem strony.
technik219 pisze:To może od razu powystrzelać?
Tak, w sumie czemu nie...
Z argumentami na takim poziomie, nie dyskutuję...
A tak w ogóle, ja też jestem tym pokoleniem, więc eutanazja mnie średnio pociąga.
technik219 pisze:W dodatku ucina się element solidarności międzypokoleniowej i podburza młodych na starych, czego ewidentnym przykładem jest Twój post. Wstydź się, Kolego. Dajesz się wpuszczać w kanał, aż miło. O to im chodzi.
Oj, technik, technik - rozsądny gość a takie rzeczy wypisuje...

Aktualny system ubezpieczeń ma prawo istnieć tylko w przypadku przewagi płacących do korzystających powyżej 2.5:1 od dawna już ta proporcja jest zaburzona. Wiara w to, że 'każdy płaci za siebie' jest mrzonką i to Ty dajesz się wpuszczać w kanał. Gdybyś płacił tylko na siebie ilość składek * ilość miesięcy dawałaby sumę, którą miałbyś 'do wydania' a tak nie jest.

Nie wiem też co masz na myśli mówiąc o 'solidarności międzypokoleniowej' bo to najczystsza forma populizmu...

Edyta:
J.A. pisze: A Ty jako nie wykształcony nie będziesz w stanie zarobić i odłożyć do skarpety 500 zł. miesięcznie, bo ledwo na jedzenie, szmaty i dach nad głową Ci starczy.
Za to teraz niewykształcony odkładać w ZUS 1000 zł dajesz radę... no właśnie...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

taharii pisze:Jeśli ojciec Cię wysłał do szkoły tylko po to, żebyś mu zapewnił starość spokojną to pewnie masz też 17 rodzeństwa?
Nie, ale jest nas czworo rodzeństwa. Dzięki temu potrafię się dzielić.
Za to po Twojej wypowiedzi wnoszę, że jesteś jedynakiem. Sam dla siebie.
taharii pisze:ystem, w którym liczymy na to, że będzie więcej płacących niż pobierających jest z góry skazany na zagładę.
Działał przez setki tysięcy lat, odkąd małpa zeszła z drzewa, a i wcześniej bo wiele małp ma pełne zachowania rodzinne, gdzie starcy są otaczani opieką przez młodszych.
taharii pisze:System, w którym mamy sytuację jeden do jednego jest bezpieczny niezależnie od wielkości przyrostu naturalnego.
Chyba, że przyjdą Hunowie lub inni barbarzyńcy, co mają po 17 dziatek w namiotach i rozniosą ten biedny system bez ludzi, tylko z egoistami.
taharii pisze:Z argumentami na takim poziomie, nie dyskutuję...
A na jakim poziomie jest to?

taharii pisze:Za to teraz niewykształcony odkładać w ZUS 1000 zł dajesz radę... no właśnie...
Ale to Twój problem, że nie dajesz rady. Ja wykształciłem jednego syna, drugiego kształcę, spłacam kredyt hipoteczny we Frankach i jeszcze mam czas na urlop.
Może nie dajesz rady bo jako jedynak nie potrafisz sobie poradzić w społeczności ludzkiej?
ODPOWIEDZ