Zacieki - czy to mógł być wywoływacz?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

msierak
-#

Post autor: msierak »

Odświeżając stary temat:
właśnie wywołałem triksa 400 w świeżutkim d76 1+0 w temp. 21 stopni i czasie 6,5 minuty. Bełtałem pierwsze 30 sekund i potem 2 przewrotki co minutę, a negatyw mi się między perforacją przewołał, puste klatki się zadymiły, a poprawnie naświetlone/prześwietlone się poprawnie wywołały. Inne filmy wcześniej wołałem w ten sam sposób albo pierwsze 60s + 4 przewrotki co minutę

czyżby triks nie lubił tego stężenia, mieszania czy tego i tego?
podolsky
-#
Kontakt:

Post autor: podolsky »

ja mam ten problem z tmaxem, obojetnie jaki wywolywacz czas i stezenie. zawsze krecilem szpula przez pierwsze 30 sek a pozniej przez 10 sek kazdej minuty, dzis dla odmiany przez 12 minut przekrecilem tylko dwa razy i to niezbyt energicznie i wyszlo super wiec moze trop powinien pojsc w te strone - jutro po powrocie z pracy wywolam jeszcze jedna rolke i zobaczymy czy moja tez sie potwierdzi :)
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

nord pisze:.. nie zmieni to faktu ze przez czas jakiś dzieliłem zawartość torebki D76 na części .. osobno je rozpuszczałem wywoływałem w nich negatywy, które nie wykazywały wad. nie wiem czy to było słuszne, zasadne czy cholera jeszcze wie co..? DZIAŁAŁO !! czy się Wam to podoba.. czy nie.. czy wykracza to po za Wasze pojmowanie zagadnienia.. czy nie..
D76 jest bardzo prostym wywoływaczem, wystarczy, że w danej porcji będzie wystarczająca ilość metolu, a wywoływacz zadziała. Choć idę o zakład, że każda z części była trochę inna i dawała na pewno inne wyniki, być może nierzucające się od razu w oczy.

XTOL z kolei to inna para kaloszy. Tam znaczenie mają nie tylko ilości molowe poszczególnych komponentów, ale także ich wzajemne proporcje. Dzieląc torebkę na części nie uzyskasz identycznych efektów w każdej z nich, a może nawet niektóre nie zadziałają (zależy od Twojego osobistego szczęścia).

Swoją drogą, im więcej czytam o XTOL-u, tym mniej powodów widzę, aby z niego korzystać. Jedyny powód moim zdaniem, aby używać XTOL-u, to silna alergia na metol.
podolsky
-#
Kontakt:

a ja wywolalem druga rolke tmaxa i jestem pewien ze to od mieszania tj kiedy mieszalem tylko troche poruszajac koreksem przez 10 minut z 3 razy wyszlo dobrze :-D
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

podolsky pisze:a ja wywolalem druga rolke tmaxa i jestem pewien ze to od mieszania tj kiedy mieszalem tylko troche poruszajac koreksem przez 10 minut z 3 razy wyszlo dobrze :-D
tmax jest "przystosowany" do energicznego bełtania i raczej nie to było przyczyną Twojego niepowodzenia.

osobiście wywołuje TMaxa kręcąc szpulkami przez pierwsze 30sek a później co minutę robię przewrotki przez ok 5sek. raz jeden przytrafiło mi się że na wywołanym negatywie wystąpiły dziwne efekty, ale to z pewnością nie była wina sposobu bełtania.
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

JaZ99 pisze:Swoją drogą, im więcej czytam o XTOL-u, tym mniej powodów widzę, aby z niego korzystać. Jedyny powód moim zdaniem, aby używać XTOL-u, to silna alergia na metol.
popieram. witamina C wchodzi w jego skład co czyni go silnie niestabilnym. a do tego rozpuszczanie ziarna...nie warto.
podolsky
-#
Kontakt:

nord pisze:
podolsky pisze:a ja wywolalem druga rolke tmaxa i jestem pewien ze to od mieszania tj kiedy mieszalem tylko troche poruszajac koreksem przez 10 minut z 3 razy wyszlo dobrze :-D
tmax jest "przystosowany" do energicznego bełtania i raczej nie to było przyczyną Twojego niepowodzenia.

osobiście wywołuje TMaxa kręcąc szpulkami przez pierwsze 30sek a później co minutę robię przewrotki przez ok 5sek. raz jeden przytrafiło mi się że na wywołanym negatywie wystąpiły dziwne efekty, ale to z pewnością nie była wina sposobu bełtania.
:?: :?: :?: :?: to ja juz nie wiem o co kaman :/
msierak
-#

nord pisze: tmax jest "przystosowany" do energicznego bełtania i raczej nie to było przyczyną Twojego niepowodzenia.

a co z triksem? mi efekty wyszły ewidentnie od bełtania, widać przewołane zacieki między perforacją:
Załączniki
perfo.jpg
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

msierak pisze:
nord pisze: tmax jest "przystosowany" do energicznego bełtania i raczej nie to było przyczyną Twojego niepowodzenia.

a co z triksem? mi efekty wyszły ewidentnie od bełtania, widać przewołane zacieki między perforacją:

ile filmów wyszło ci z czymś takim? 30? 20? a może choć 10?
msierak
-#

nord pisze:
msierak pisze:

ile filmów wyszło ci z czymś takim? 30? 20? a może choć 10?
1, słownie: jeden.
Do czego zmierzasz?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

msierak pisze:

1, słownie: jeden.
Do czego zmierzasz?
ja bym się nie odważył wydawać opinii na temat sposobu wywoływania czy też samego negatywu na podstawie jednej próby. jest co najmniej kilka przyczyn dla której ten negatyw wyszedł ci tak źle. Wywołałem dziesiątki Tmaxów i kilkanaście Trixów i zawsze bełtałem bardzo energicznie, jak napisałem wyżej raz jeden otrzymałem dziwny efekt wcale nie zaprzeczam, że sam moglem coś popsuć ;)
msierak
-#

nord pisze: ja bym się nie odważył wydawać opinii na temat sposobu wywoływania czy też samego negatywu na podstawie jednej próby. jest co najmniej kilka przyczyn dla której ten negatyw wyszedł ci tak źle.
Dlatego się pytam, co poszło nie tak? Efekt jest wyraźnie od zbyt energicznego mieszania (wywoływacz przepływał między dziurkami perforacji).
farok
-#

Post autor: farok »

mieszasz kręcąc szpulami czy obracając korex'em?

zrobiłeś wstępne "namaczanie" w wodzie?

ja byłem zawsze zadowolony z xtol i i zawsze energicznie mieszam.

przerywasz przed utrwaleniem?
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

msierak pisze: Dlatego się pytam, co poszło nie tak? Efekt jest wyraźnie od zbyt energicznego mieszania (wywoływacz przepływał między dziurkami perforacji).
no to ja albo mam inne Kodaki, albo mój D76 (sam go składam) nie powoduje takich efektów :mrgreen:

edit:

kilka TMaxów przekręciłem w D23 i FX37(też samoróbki) i również bez problemów
Ostatnio zmieniony 16 sty 2012, 17:53 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ