Zaawansowane średniaki

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Post autor: ulv »

Miałem dwa lata Mamiye 645 Super, pryzmat z pomiarem, winder, kilka kaset i szkieł. Równolegle, ale trochę krócej, podobny zestaw w wydaniu Bronicy (ETRS). Oba fajne, ale czegoś mi w nich brakowało. Poszły do ludzi i zastąpiła je Bronica SQ-B. Bardzo nam się dobrze współpracuje. Aparat jest całkiem mobilny, optyce trudno coś zarzucić. Jeżeli trafi się na zadbany egzemplarz to praca z nim jest czystą przyjemnością. Pryzmat z pomiarem niestety w tej wersji nie abla z korpusem (za to z modelami A i Ai tak), ale dla mnie nie problem, bo i tak używam kominka i światłomiarki. W dni powszednie towarzyszy mi Fuji GS645 (dalmierz mieszkowy w średnim formacie). Jest to narzędzie doskonałe w swej prostocie i rozmiarze wyposażone w rewelacyjne szkło.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

jako, że (teraz pewno podpadnę) format 6x6 traktuje jako bękarci, gustuje w aparatach 6x4,5. mój wybór padł na ETRS i choć do końca nie był to świadomy wybór (w ramach tego formatu) jestem bardzo zadowolony. nie ma sensu pisać o powodach dlaczego tak uważam, gdyz jest to bardzo subiektywne, nie mniej bardzo sobie chwalę fakt posiadania owej Bronki:) tak sobie myślę, że gdybym miał mamiye 645, czy podobnego pentaxa, tez bym był kontent. myslałem kiedyś o mamiyi RZ67, ale gdy zobaczyłem na żywo to "cóś" gdy wziąłem do rąk, doszedłem do wniosku, że to nie to ;-)
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Kwadrat jest w początkowym okresie używania masakrycznie przeszkadzający w kadrowaniu po tym jak zawsze robiło się tylko w prostokącie. Zauważyłem, że robienie na SQ jest niezłym ćwiczeniem kompozycyjnym :-)
Dla mnie 645 to ulubione proporcje zdjęcia (ponieważ głównie robię na Fuji to też najczęściej czynione).
Co do M645 i ETRS to bardziej są to podobne niż różne aparaty. Myślę, że podobnie jest z Pentaxem 645 i Fuji (co to jest jako Hasselblad sprzedawane ;-)).
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
m16
-#

Post autor: m16 »

@ulv "
W dni powszednie towarzyszy mi Fuji GS645 (dalmierz mieszkowy w średnim formacie). Jest to narzędzie doskonałe w swej prostocie i rozmiarze wyposażone w rewelacyjne szkło.
Podzielisz się wiedzą co do rozmiaru tego aparatu? Jakie ma wymiary po złożeniu? Jest ciężki? Czy ma migawkę elektroniczną (jest zasilany przez 2 ogniwa 1,5V)?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Awatar użytkownika
panbulimia
-#

Post autor: panbulimia »

Ja się może podłączę, widziałem ostatnio na ebayu fuji gw690III za 1500zł. Co możecie mi o nim powiedzieć? miał ktoś?
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 12:26 przez panbulimia, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Tu pozwoliłem sobie go opisać dość dokładnie. Na zdjęciach widać gabaryty. Po złożeniu ma grubość 5,5, szerokość 15 i wysokość 11 centymetrów. Waży coś około 800 gram. Jednym słowem niewiele więcej niż lustrzana małoobrazkowa. Migawka jest mechaniczna, centralna, światłomierz zasila para baterii LR44 starczących na wieczność.
www.stegierski.com
m16
-#

Czyli ma wymiary zbliżone do Moskwy 5 (6x9) tylko trochę lżejsza, której jakoś nigdy nie mogę zapakować do torby :-( Muszę poszukać czegoś mniejszego, niestety.
Jeszcze raz dziękuję.,
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 12:41 przez m16, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

W średnim nie znajdziesz niczego mniejszego. Niestety rozmiar filmu ogranicza możliwość miniaturyzacji... Pozostaje mały obrazek.
www.stegierski.com
krycha_666
-#

Post autor: krycha_666 »

Pozostaje zakup większej torby. ;)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

a mnie się voigtlaender bessa messsucher bezproblemowo mieści w kieszeni. oczywiście nie w każdej :D

Obrazek
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
m16
-#

Pozostaje zakup większej torby.
Ha ha ha ale śmieszne. Już szukałem. To nie jest forum o torbach.
Skoro Moskwa 5 czyli format 6x9 może mieć rozmiar zbliżony do Fuji GS645 to może wyprodukowano jakiś mniejszy aparat 6x4,5. Inaczej zostanie mi tylko mały obrazek i Olympus 35RC (trochę zbyt krótka ogniskowa).
voigtlaender bessa messsucher
Wolałbym nie wozić ze sobą zbyt drogiego aparatu.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 13:18 przez m16, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Post autor: Pikusław »

A wracając do moich pytań - czy do Broniki SQ-A/Ai można kupić kasetę 6x4,5? Na eBay'u nie widzę.
Magazynuję wiedzę i filmy
Awatar użytkownika
ulv
-#
Kontakt:

Porównałem Fuji ze swoją Bessą i Erconą. Bessa po złożeniu ma nieznacznie mniejszą grubość, Ercona porównywalną. Oba są trochę niższe, ale za to dłuższe.
Fuji nosiłem nie raz w wewnętrznej kieszeni kurtki.

[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 ]
Pikusław pisze:A wracając do moich pytań - czy do Broniki SQ-A/Ai można kupić kasetę 6x4,5? Na eBay'u nie widzę.
Są. Czasem na eBayu się pojawiają. Są też do 135 kasety.

[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 ]
m16 pisze: Skoro Moskwa 5 czyli format 6x9 może mieć rozmiar zbliżony do Fuji GS645 to może wyprodukowano jakiś mniejszy aparat 6x4,5.
Problem leży w rozmiarze szpulek z materiałem, a nie w formacie klatki.
www.stegierski.com
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

m16 pisze:Czyli ma wymiary zbliżone do Moskwy 5 (6x9) tylko trochę lżejsza, której jakoś nigdy nie mogę zapakować do torby :-( Muszę poszukać czegoś mniejszego, niestety.
Jeszcze raz dziękuję.,
Mniejszego średniego formatu?
ulv pisze: Problem leży w rozmiarze szpulek z materiałem, a nie w formacie klatki.
Teoretycznie może być sporo krutszy od Moskwy. Na pewno nie będzie niższy.
Ale panowie nie przesadzajmy. Dalmierz średniofomatowy, jaki by nie był wielki, i tak będzie podobny w rozmiarach do wypasionego SLR typu F5, czy 1V. A klatka 4 razy większa.
Ja swoją M7 traktuję jak przerośnięty kompakt.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 13:39 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
schabu
-#
Kontakt:

Post autor: schabu »

Malfas pisze:... bo przeciez tylko mały obrazek ma i czyta kod DX
nie tylko - mój fuji 645 zi, średnioformatowy, czyta kody z kodaków i fuji. z ilforda nie wiem.

wielkość mamiyi 67 jest zależna, od tego do czego ją porównujemy. tutaj jest malutka:
Obrazek

ja ją lubię nosić przy sobie, wcale mi nie ciąży - tak samo przy robieniu zdjęć, gdzie przy dobrych wiatrach z ręki zrobię nieporuszone zdjęcie na 1/15. tylko trzeba się zaprzeć dobrze. generalnie jestem bardzo zadowolony z tego aparatu, kocham go wręcz, tylko muszę do serwisu wysłać bo mi się zalał w plecaku trochę. przy okazji - który serwis polecicie?
blog!
----------
Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?
ODPOWIEDZ