Zaawansowane średniaki
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Miałem dwa lata Mamiye 645 Super, pryzmat z pomiarem, winder, kilka kaset i szkieł. Równolegle, ale trochę krócej, podobny zestaw w wydaniu Bronicy (ETRS). Oba fajne, ale czegoś mi w nich brakowało. Poszły do ludzi i zastąpiła je Bronica SQ-B. Bardzo nam się dobrze współpracuje. Aparat jest całkiem mobilny, optyce trudno coś zarzucić. Jeżeli trafi się na zadbany egzemplarz to praca z nim jest czystą przyjemnością. Pryzmat z pomiarem niestety w tej wersji nie abla z korpusem (za to z modelami A i Ai tak), ale dla mnie nie problem, bo i tak używam kominka i światłomiarki. W dni powszednie towarzyszy mi Fuji GS645 (dalmierz mieszkowy w średnim formacie). Jest to narzędzie doskonałe w swej prostocie i rozmiarze wyposażone w rewelacyjne szkło.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
jako, że (teraz pewno podpadnę) format 6x6 traktuje jako bękarci, gustuje w aparatach 6x4,5. mój wybór padł na ETRS i choć do końca nie był to świadomy wybór (w ramach tego formatu) jestem bardzo zadowolony. nie ma sensu pisać o powodach dlaczego tak uważam, gdyz jest to bardzo subiektywne, nie mniej bardzo sobie chwalę fakt posiadania owej Bronki:) tak sobie myślę, że gdybym miał mamiye 645, czy podobnego pentaxa, tez bym był kontent. myslałem kiedyś o mamiyi RZ67, ale gdy zobaczyłem na żywo to "cóś" gdy wziąłem do rąk, doszedłem do wniosku, że to nie to
Kwadrat jest w początkowym okresie używania masakrycznie przeszkadzający w kadrowaniu po tym jak zawsze robiło się tylko w prostokącie. Zauważyłem, że robienie na SQ jest niezłym ćwiczeniem kompozycyjnym
Dla mnie 645 to ulubione proporcje zdjęcia (ponieważ głównie robię na Fuji to też najczęściej czynione).
Co do M645 i ETRS to bardziej są to podobne niż różne aparaty. Myślę, że podobnie jest z Pentaxem 645 i Fuji (co to jest jako Hasselblad sprzedawane ).
Dla mnie 645 to ulubione proporcje zdjęcia (ponieważ głównie robię na Fuji to też najczęściej czynione).
Co do M645 i ETRS to bardziej są to podobne niż różne aparaty. Myślę, że podobnie jest z Pentaxem 645 i Fuji (co to jest jako Hasselblad sprzedawane ).
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
@ulv "
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Podzielisz się wiedzą co do rozmiaru tego aparatu? Jakie ma wymiary po złożeniu? Jest ciężki? Czy ma migawkę elektroniczną (jest zasilany przez 2 ogniwa 1,5V)?W dni powszednie towarzyszy mi Fuji GS645 (dalmierz mieszkowy w średnim formacie). Jest to narzędzie doskonałe w swej prostocie i rozmiarze wyposażone w rewelacyjne szkło.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- panbulimia
- -#
Ja się może podłączę, widziałem ostatnio na ebayu fuji gw690III za 1500zł. Co możecie mi o nim powiedzieć? miał ktoś?
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 12:26 przez panbulimia, łącznie zmieniany 1 raz.
Tu pozwoliłem sobie go opisać dość dokładnie. Na zdjęciach widać gabaryty. Po złożeniu ma grubość 5,5, szerokość 15 i wysokość 11 centymetrów. Waży coś około 800 gram. Jednym słowem niewiele więcej niż lustrzana małoobrazkowa. Migawka jest mechaniczna, centralna, światłomierz zasila para baterii LR44 starczących na wieczność.
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Czyli ma wymiary zbliżone do Moskwy 5 (6x9) tylko trochę lżejsza, której jakoś nigdy nie mogę zapakować do torby Muszę poszukać czegoś mniejszego, niestety.
Jeszcze raz dziękuję.,
Jeszcze raz dziękuję.,
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 12:41 przez m16, łącznie zmieniany 1 raz.
W średnim nie znajdziesz niczego mniejszego. Niestety rozmiar filmu ogranicza możliwość miniaturyzacji... Pozostaje mały obrazek.
www.stegierski.com
www.stegierski.com
-
- -#
a mnie się voigtlaender bessa messsucher bezproblemowo mieści w kieszeni. oczywiście nie w każdej :D
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Ha ha ha ale śmieszne. Już szukałem. To nie jest forum o torbach.Pozostaje zakup większej torby.
Skoro Moskwa 5 czyli format 6x9 może mieć rozmiar zbliżony do Fuji GS645 to może wyprodukowano jakiś mniejszy aparat 6x4,5. Inaczej zostanie mi tylko mały obrazek i Olympus 35RC (trochę zbyt krótka ogniskowa).
voigtlaender bessa messsucher
Wolałbym nie wozić ze sobą zbyt drogiego aparatu.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 13:18 przez m16, łącznie zmieniany 2 razy.
Porównałem Fuji ze swoją Bessą i Erconą. Bessa po złożeniu ma nieznacznie mniejszą grubość, Ercona porównywalną. Oba są trochę niższe, ale za to dłuższe.
Fuji nosiłem nie raz w wewnętrznej kieszeni kurtki.
[ Dodano: Wto 07 Lut, 2012 ]
Fuji nosiłem nie raz w wewnętrznej kieszeni kurtki.
Są. Czasem na eBayu się pojawiają. Są też do 135 kasety.Pikusław pisze:A wracając do moich pytań - czy do Broniki SQ-A/Ai można kupić kasetę 6x4,5? Na eBay'u nie widzę.
Problem leży w rozmiarze szpulek z materiałem, a nie w formacie klatki.m16 pisze: Skoro Moskwa 5 czyli format 6x9 może mieć rozmiar zbliżony do Fuji GS645 to może wyprodukowano jakiś mniejszy aparat 6x4,5.
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Mniejszego średniego formatu?m16 pisze:Czyli ma wymiary zbliżone do Moskwy 5 (6x9) tylko trochę lżejsza, której jakoś nigdy nie mogę zapakować do torby Muszę poszukać czegoś mniejszego, niestety.
Jeszcze raz dziękuję.,
Teoretycznie może być sporo krutszy od Moskwy. Na pewno nie będzie niższy.ulv pisze: Problem leży w rozmiarze szpulek z materiałem, a nie w formacie klatki.
Ale panowie nie przesadzajmy. Dalmierz średniofomatowy, jaki by nie był wielki, i tak będzie podobny w rozmiarach do wypasionego SLR typu F5, czy 1V. A klatka 4 razy większa.
Ja swoją M7 traktuję jak przerośnięty kompakt.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2012, 13:39 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
nie tylko - mój fuji 645 zi, średnioformatowy, czyta kody z kodaków i fuji. z ilforda nie wiem.Malfas pisze:... bo przeciez tylko mały obrazek ma i czyta kod DX
wielkość mamiyi 67 jest zależna, od tego do czego ją porównujemy. tutaj jest malutka:
ja ją lubię nosić przy sobie, wcale mi nie ciąży - tak samo przy robieniu zdjęć, gdzie przy dobrych wiatrach z ręki zrobię nieporuszone zdjęcie na 1/15. tylko trzeba się zaprzeć dobrze. generalnie jestem bardzo zadowolony z tego aparatu, kocham go wręcz, tylko muszę do serwisu wysłać bo mi się zalał w plecaku trochę. przy okazji - który serwis polecicie?