Witajcie!
Moja używana Yashica nie pozwala zrobić zrobić zdjęcia. Po założeniu filmu i włączeniu aparatu wydaje dźwięk przewijania filmu (otworzyłam i faktycznie nawinęło się sporo), migawka pozostaje otwarta a obiektyw wysunięty po wyłączeniu aparatu. Przy poprzedniej rolce po wymuszeniu zwinięcia migawka zamknęła się i cały aparat wyłączył, bez filmu działa włączanie i wyłączanie, zoom i wszystko inne działa prawidłowo — nie jest to zwykły problem baterii. Proszę o najmniejsze wskazowki, co może się z nim dziać, to jeden z moich pierwszych aparatów.
Pozdrawiam! Zuzanna
Yashica EZ samoistne przewijanie filmu/otwarta migawka
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
suesuesue, Yashica EZ. Było kilka wcieleń tego aparatu. Musisz jeszcze podać jakie jest dalsze oznaczenie. Chociaż to kompakt i jeżeli coś nawaliło to raczej nie warte naprawy.
Fan Pentax'a.
To Yashica EZ Zoom 105. Nie mam nawet pomysłu, która część może za to odpowiadać
A w tym aparaciku, nie jest to tak, że po włożeniu kasety z filmem, cały film jest przewijany na szpulę odbiorczą, a po naświetleniu każdej klatki zwijany do kasety ? Po naświetleniu 36 klatek masz cały film schowany w kasetce.
Fan Pentax'a.