Yashica 50mm 1,4 ML
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Yashica 50mm 1,4 ML
Jak w tytule .Czy prawda ,że ten obiektyw niczym nie ustępuję Sonnarowi 50/1,4 ?
jacek
Yashica 50mm 1,4 ML
nie ma sonnara 50 mm. Sonnary to teleobiektywy.
A Planarowi ustępuje we wszystkim
A Planarowi ustępuje we wszystkim
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Yashica 50mm 1,4 ML
Jak go zwal, tak go zwal, ale jednak Sonnar:
https://www.zeiss.de/consumer-products/ ... 50-zm.html
Fajne szklo, by the way..
Yashica 50mm 1,4 ML
Stary Sonnar miał te same parametry: 1,5/50mm.
opps.
Miałem klienta z Contaxem, ten z kolei miał najpierw jatkę 50/1,4 potem planarna. Trochę skanów zrobiłem.
Yashica 50mm 1,4 ML
Niewielki materiał porównawczy. Ja wyniku testu solidnego nie widziałem, ale głosów polemicznych sporo. Zwykle interlokutorzy sprzeczali się w kwestii powłok, ostrości, oddawania kolorów(?) i bokehu, mechanicznie nie budziły emocji. Planara nie miałem, ale Yashica jest ok, mechanicznie bez zarzutu, ostra, nieźle rozmywa tło (kwestia gustu), a o kolorach to ... znowu kwestia gustu. Z powłokami to chyba najbardziej niemierzalna w praktyce fotoamatora kwestia.
Yashica 50mm 1,4 ML
Miałem 3 Planary, 2 od Contax'a (50/1.7 T*) i jeden od Rollei'a (50/1.8 HFT), korzystałem z nich na cyfrowym Canon'ie i Fuji. Wszystkie miały fajny efekt 3D Look, co ciekawe, najbardziej mi się podobał obrazek z tańszego Rollei'a. Ostatni Zeiss *T 1.7/50 C/Y przekonał mnie, że mimo ciekawych powłok i ogólnie wysokiej kultury pracy, jest to jednak starsza konstrukcja, która w wielu sytuacjach traci nieco kontrast (oczywiście jest to zależne od kierunku i rodzaju światła). Co do samego stylu, na Canon'ie FF podobny efekt nauczyłem się uzyskiwać z obiektywem Canon EF 1.8/50 STM. Czyli stara, sprawdzona i tania konstrukcja. Po dodaniu filtra CPL i lekkim użyciu suwaków w PP obrazek się bardzo zrównywał.aka pisze: ↑16 cze 2023, 08:08 Niewielki materiał porównawczy. Ja wyniku testu solidnego nie widziałem, ale głosów polemicznych sporo. Zwykle interlokutorzy sprzeczali się w kwestii powłok, ostrości, oddawania kolorów(?) i bokehu, mechanicznie nie budziły emocji. Planara nie miałem, ale Yashica jest ok, mechanicznie bez zarzutu, ostra, nieźle rozmywa tło (kwestia gustu), a o kolorach to ... znowu kwestia gustu. Z powłokami to chyba najbardziej niemierzalna w praktyce fotoamatora kwestia.
Japońskie robią bokeh w kształcie hinomaru, niemieckie hakenkreuza.
Yashica 50mm 1,4 ML
aka wszystkie japonskie. Nie wiedzialem, ze do Contaxa produkowane byly w Niemczech
Yashica 50mm 1,4 ML
Mam Y50 1,4 i Planara 50 1,7 do C/Y, na codzień używam Planara. Lżejszy, ma automatykę MM, co się czasem przydaje, cieplejsze kolory.
Fajnie niedawno o historii Contaxa pisał Mike Johnston, więc nie będę się powtarzał: https://theonlinephotographer.typepad.c ... rt-i.html
Ogólnie starsze szkła powstawały w Niemczech, nowsze w Japonii. Kiedyś to może miało znaczenie, teraz raczej nie - wszystkie są stare :)
Fajnie niedawno o historii Contaxa pisał Mike Johnston, więc nie będę się powtarzał: https://theonlinephotographer.typepad.c ... rt-i.html
Ogólnie starsze szkła powstawały w Niemczech, nowsze w Japonii. Kiedyś to może miało znaczenie, teraz raczej nie - wszystkie są stare :)
Yashica 50mm 1,4 ML
Pytałeś czy z autopsji. No taki wniosek wyciągnąłem. Akurat lepiej jest porównywać tylko dwa obiektywy ale w jednych rękach i na tych samych filmach, niż kilkanaście od różnych użytkowników. Powłoki, akurat dość dobrze widać spadek kontrastu pod światło.aka pisze: ↑16 cze 2023, 08:08 Niewielki materiał porównawczy. Ja wyniku testu solidnego nie widziałem, ale głosów polemicznych sporo. Zwykle interlokutorzy sprzeczali się w kwestii powłok, ostrości, oddawania kolorów(?) i bokehu, mechanicznie nie budziły emocji. Planara nie miałem, ale Yashica jest ok, mechanicznie bez zarzutu, ostra, nieźle rozmywa tło (kwestia gustu), a o kolorach to ... znowu kwestia gustu. Z powłokami to chyba najbardziej niemierzalna w praktyce fotoamatora kwestia.
Yashica 50mm 1,4 ML
Tak, obydwa moje Zeiss Planary 50/1.7 C/Y miały dokładnie te powłoki, one są najbardziej poszukiwane. W Rollei Planar 1.8/50 polecam TYLKO wersję z powłokami HFT (high coś_tam transmission), to są powłoki na licencji Zeiss. Poprzedni model bez powłok HFT był po prostu.. nudnawy.
Ostatnio zmieniony 16 cze 2023, 13:29 przez miki11, łącznie zmieniany 1 raz.