Dodam, że nie raz (z lenistwa) płukałem filmy cz-b w ciepłej wodzie z kranu (około 40C) i nic mi nie spłynęło. Możliwe że jakieś fotopany czy stare orwo by spłynęły albo się pomarszczyły, ale w przypadku nowych - nie ma opcji.
Wywoływanie w wysokiej temperaturze.
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Dodam, że nie raz (z lenistwa) płukałem filmy cz-b w ciepłej wodzie z kranu (około 40C) i nic mi nie spłynęło. Możliwe że jakieś fotopany czy stare orwo by spłynęły albo się pomarszczyły, ale w przypadku nowych - nie ma opcji.
właśnie wywołałem na tak zwaną pałę jakiegoś ilforda (nie wiem jakiego, bo kupiłem go z ładowarką i od razu był prześwietlony, widać ktoś sprawdzał, co jest w środku) w 45 °C w czasie 3 min 30 sek. wywoływacz to mytol 1:3, majtanie ciągłe. emulsja nie spłynęła, ale zadymienie dość duże. znaczy klatki widać i na twardym można by to powiększyć. przy czym może to być wina tego zadymienia, że był naświetlony wcześniej. niby sprawdzałem wcześniej w normalnych warunkach i dymu nie było, ale ten kawałek był ze środka i mógł się bardziej prześwietlić. aha, podłoże się nieco faluje, ale zobaczę jeszcze po wyschnięciu.
minęło tysiąc strzałów znikąd.
zasadniczo gdyby dobrać jakiś adekwatny czas, wyszłoby raczej w porządku. może nie perfekcyjnie, ale zjadliwie. oczywiście trzeba pamiętać, że wszystkie kąpiele muszą być gorące. mnie się nie chciało grzać przerywacza i utrwalacza, w wyniku czego uzyskałem przepiękną retykulację. aha, udało mnie się dojrzeć nazwę filmu pod zaświetleniami i jest to hp5+. aczkolwiek naświetlałem na 125/22° z bracketingiem -2EV, -1EV, 0EV, +1EV, +2EV.

a tak wygląda retykulacja:

minęło tysiąc strzałów znikąd.
zasadniczo gdyby dobrać jakiś adekwatny czas, wyszłoby raczej w porządku. może nie perfekcyjnie, ale zjadliwie. oczywiście trzeba pamiętać, że wszystkie kąpiele muszą być gorące. mnie się nie chciało grzać przerywacza i utrwalacza, w wyniku czego uzyskałem przepiękną retykulację. aha, udało mnie się dojrzeć nazwę filmu pod zaświetleniami i jest to hp5+. aczkolwiek naświetlałem na 125/22° z bracketingiem -2EV, -1EV, 0EV, +1EV, +2EV.

a tak wygląda retykulacja:

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Przestalem wolac neagtywy cztery lata temu, wiec nie pamietam juz, ktore z obecnych wytrzymuja a ktore nie, ale w przeszlosci nawet HLke dalo sie wolac w wyzszej temperaturze. Wazna jest jednak oprocz podwyzszonej temperatury jej nagla zmiana w wyniku ktorej nastepuje retykulacja filmu. Tak wiec, mozna wysoko, ale bez gwaltownych ochlodzen w przerywaczu czy utrwalaczu.
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE