Wywoływanie R09 w rozcieńczeniu 1:100
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Fredrixxon, Rozumiem. Mozesz kupowac i uzywac bez zastanowienia Rodinal i Adonal (te same produkty na rozne rynki, ze wzgledu na sytuacje patentowa) produkowane przez Adox. Uzywam od lat i zawsze do konca butelki bez zadnych problemow.
-
- -#
Dzięki wielkie
-
- -#
Czy to sens ma, sypać benzotriazol do R09?
Pacjent to fotonowski mikrofilm orto, zafundowałem mu godzinną stójkę w R09 1:100 z KBr. Wesoły bromek zrobił niezłą robotę, ale może benzotriazol zrobi lepszą?
Pacjent to fotonowski mikrofilm orto, zafundowałem mu godzinną stójkę w R09 1:100 z KBr. Wesoły bromek zrobił niezłą robotę, ale może benzotriazol zrobi lepszą?
Raczej lać, roztwór w IPA.
Znasz to z doświadczenia ?....czy to jakaś statystyka fotograficzna ?

Uzależniony od fotociemni .
Statystyka z doświadczenia. Zależy, oczywiście, od typu, czułości i egzemplarza, ale zazwyczaj 3 DIN na 10 lat się sprawdza.
Otóż to. Jeśli film leżał na przysłowiowym piecu to i po roku nic nie pomoże i o spadku czułości nie ma co rozważać. Nisko czuły film, tak do 100 ASA, przechowywany w godziwych warunkach, czyli raczej 5-10 stopni, to po 10 latach jak nowy się zachowa. Jeśli nic nie wiemy o wieku, warunkach przechowywania, kiedy był naświetlony itd. to gramy na loterii

Slusznie prawi! Zakupilismy troche tych starych oryginalnych APXow i smigaja jak nowe. Ogolnie jednak im wyzsza czulosc materialu wyjsciowego, tym wiekszy jej spadek i wzrost zadymienia.
Ja z moich ograniczonych doswiadczen z przeterminowanym materialem Rodinala nie polecam, niezaleznie od dodatkow.
Oczywiście. Ale z moich doświadczeń, a kilka starych Svem mi się trafiło, w tym 16mm, oraz kilka ORW, bo SL potrzebowałem, to przechowywane prawdopodobnie byle jak filmy rzędu 20 - 21 DIN mają tak właśnie. Istotnie, ORWO NP27, acz także znacznie starszy, bo nie miał 30, tylko ponad 40 lat, nie reagował już praktycznie na nic. Jeżeli mówimy o czarno-białych, w każdym razie. Rzecz jasna to nie jest metoda na fotografowanie, jeżeli jest dostępny odpowiedni format współczesnego filmu.
-
- -#
Fredrixxon, Wlasnie zadymienie jest problemem, nawet z dodatkami.
Polecam to moze za duzo powiedziane, ale zupelnie niezle sprawdza sie HC-110 w rozcieczeniu A lub A-49 z dodatkiem bromku potasu
A mozesz to i robic na sprzedaz, nie wnikam
Polecam to moze za duzo powiedziane, ale zupelnie niezle sprawdza sie HC-110 w rozcieczeniu A lub A-49 z dodatkiem bromku potasu
A mozesz to i robic na sprzedaz, nie wnikam

-
- -#
Rzecz w tym, że "sypać benzotriazol " jest bez sensu bo się nie rozpuści. Zamiast sypać należy dolać roztwór w IPA czyli izopropanolu.Fredrixxon pisze: ↑16 mar 2023, 12:35Nie nie, jak bawię się chemią to nie piję. Nawet piwa.
oKuba - w HC-110 wyszła sraczka, z bromkiem i bez. W R09 1:100 na razie najładniejszy obraz.
Swoją drogą skojarzenia bywają ciekawe, a jak to mówią - niejednemu psu burek

-
- -#
BAZINGA! wiedziałem. że dasz sie nabrać 

Nabrać to się można na inteligentny numer