W sprzedaży jest Fomadon Excel W27 na 1l odpowiednik XTOL. Tak jest przedstawiany. Nie znalazłem składu ale reklamują go jako czeski odpowiednik Xtol-a.
Zajecie się przeze mnie chemią traktuje jako sposób na reaktywacje pasji fotograficznej. Może się uda.
oKuba pisze: ↑22 sty 2023, 20:31
pomowski to fomowski
Coś w tym guście.
oKuba pisze: ↑22 sty 2023, 20:31
Odpowiednik Xtola to fomowski Excel. Opakowania sa tylko na 1L. Kupujac 5 opakowan to jeszcze drozej wychodzi niz oryginalny 5L Xtol Kodaka
I o tym chyba pisał, że taniej piday.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Tak właśnie, z Excelem, bo o tym pisał @rbit9n. Ja zaznaczyłem co cytuję, ale strzałeczki pokazujące kto o czym pisze nie są najjaśniejszą formą prezentacji wątków :p.
Zafundowałem sobie flaszeczkę "r09 one shot b&w film developer". Ciekawe, że nikt tego ne branduje - ZUPEŁNY no name, chociaż sprzedawca opisał to jako "Rollei rodinal Agfa R09"
Normalnie tego nie jadam, więc muszę zapytać: jaka jest wydajność tego specyfiku? Dwie rolki w 800ml (1:100) zrobi?
Fredrixxon pisze: ↑06 mar 2023, 09:16
Zafundowałem sobie flaszeczkę "r09 one shot b&w film developer". Ciekawe, że nikt tego ne branduje - ZUPEŁNY no name, chociaż sprzedawca opisał to jako "Rollei rodinal Agfa R09"
Normalnie tego nie jadam, więc muszę zapytać: jaka jest wydajność tego specyfiku? Dwie rolki w 800ml (1:100) zrobi?
Ciekawe, ze no name. Kiedys byl to produkt Compard’a i bylo dosc sporo narzekania, ze potrafil nagle pasc. Tutaj dosc dlugi watek wraz z wypowiedzia Adoxa na temat:
No właśnie mam wrażenie, ze nie wybrałem, tylko mi wkręcono. Na zdjęciu w ofercie nawet butelka wyglądała inaczej. Ale, dzięki lupie, znalazłem malutki napis "compard KG".
A z rodinalopodobnych dostepnych na rynku coś polecacie? Bo rodinala nie używałem od liceum i już zupełnie nie wiem, co w tym temacie teraz mieszają.