Wywolywanie Ilford Delta 100 i 400
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Wywolywanie Ilford Delta 100 i 400
Czesc
No wiec nadszedl czas zeby kupic pare rolek filmow i jakas chemie. Negatywy mysle kupic Ilford Delta 100 i 400 i jeszcze Pan F-50. Powiedzcie mi w czym to wywolywac zeby mialo rece i nogi. W materialach Ilforda polecany jest DD-X do wywolywania filmow z seri Delta. Ja jednak myslalem zeby sprobowac to wywolac w R09 bo jednak jest sporo tanszy od DD-X. Myslice ze mozna te negatywy wolac w R09 ? czy lepiej kupic DD-X ? Mam jeszcze w planie kupic rolke Delta 3200 ale tego napewno nie bede probowal wolac w R09.
Dzieki
Bogdan
No wiec nadszedl czas zeby kupic pare rolek filmow i jakas chemie. Negatywy mysle kupic Ilford Delta 100 i 400 i jeszcze Pan F-50. Powiedzcie mi w czym to wywolywac zeby mialo rece i nogi. W materialach Ilforda polecany jest DD-X do wywolywania filmow z seri Delta. Ja jednak myslalem zeby sprobowac to wywolac w R09 bo jednak jest sporo tanszy od DD-X. Myslice ze mozna te negatywy wolac w R09 ? czy lepiej kupic DD-X ? Mam jeszcze w planie kupic rolke Delta 3200 ale tego napewno nie bede probowal wolac w R09.
Dzieki
Bogdan
-
- -#
Delty to nowoczesne negatywy z czasów rewolucji w produkcji negatywów. Dziećmi tej rewolucji były Kodaki Tmaxy, Delty oraz Acros , polecam do nich Xtola. Na 5 litrów kosztuje ze 3 dychy, robię sobie z niego superstocka, rozlewam do flaszek po małpkach (wódka 100ml) i wstawiam do lodówki. Starcza na pół roku. Do tych wymienionych negatywów xtol to mójulubiony wywoływacz.
R09 powoduje w Deltach ze 4x większe ziarno niż xtol, choć przyznam, że jest to ładne ostre ziarno, jeżeli komuś zależy na ziarnistości obrazu to owszem.
R09 zdecydowanie lepiej radzi sobie z FP4 i HP5, które to negatywy są o wiele łatwiejsze na początek, to znaczy lepiej znoszą drobne błędy w naświetlaniu czy wołaniu.
Moim faworytem wśród negatywów są jednak Delty 100 i 400 w Xtolu.
Co do Pan F50 - jest na prawdę drobnoziarnisty. Z dobrym szkłem można robić z małego obrazka powiększenia 30x40 bez widocznego ziarna.
howgh!
R09 powoduje w Deltach ze 4x większe ziarno niż xtol, choć przyznam, że jest to ładne ostre ziarno, jeżeli komuś zależy na ziarnistości obrazu to owszem.
R09 zdecydowanie lepiej radzi sobie z FP4 i HP5, które to negatywy są o wiele łatwiejsze na początek, to znaczy lepiej znoszą drobne błędy w naświetlaniu czy wołaniu.
Moim faworytem wśród negatywów są jednak Delty 100 i 400 w Xtolu.
Co do Pan F50 - jest na prawdę drobnoziarnisty. Z dobrym szkłem można robić z małego obrazka powiększenia 30x40 bez widocznego ziarna.
howgh!
-
- -#
-
- -#
nie pamiętam w tej chwili, ale zdaje się trzymałem się zaleceń Ilforda co do czasu, z 4 fikołkami co minutę. Nie męczyłem tych kombinacji zbyt długo, bo z założenia nie był to mój docelowy zestaw, tylko okazjonalna potrzeba. Delta 400@1600 wyszła ze znacznie mniejszym ziarnem (co nie dla każdego jest zaletą). Ziarno dla mnie nie jest problemem, ale takie odniosłem wrażenie, że całość wyglądała ładniej niż delta 3200@3200. Ale wszystko rzecz gustu i potrzeb dlatego polecam sprawdzić.
zdecydowanie do delty lepsze będą D-76, ID-11, microphen, niż rodinal. jako początkujący ciemniak wołałem deltę w rodinalu i się srogo zraziłem do tego negatywu. poza klasyką wołałem deltę w ultrafinie plus. bardzo ładne przejścia tonalne. niestety TTu+ już nie jest produkowany, można pojedyncze sztuki jeszcze znaleźć w sklepach internetowych, a tak to już bardziej T-plus. pewnie też dobry, ale mało kombinacji w necie można z nim znaleźć.
parę głupotek z delty 100: http://www.ipernity.com/tag/pbrbit9n/keyword/2772461
parę głupotek z delty 100: http://www.ipernity.com/tag/pbrbit9n/keyword/2772461
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -#