wywoływacz ID-11 na 5L i inne proszkowe

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
mrek
-#

Post autor: mrek »

kuzyn353 pisze:Dopiero raczkuję. Obawiałem się, że się zestarzeje rozrobiony.
Niepotrzebnie. Więcej zachodu z odmierzaniem itp.
Na przykład wczoraj wołałem w D-76 rozrobionym w grudniu 2011. To działa. Wystarczą szczelne, ciemne butelki trzymane w chłodnym miejscu + gaz do zabezpieczania. Najwygodniejsza opcja. Wcześniej rozlewałem litr wywoływacza do małych ciemnych buteleczek po 100 ml zakupionych w aptece za grosze. Był problem z odmierzaniem bo nie zawsze zużyjesz równe 100 ml. Poza tym zakrętki z miękkiego plastiku pękały.
Kiedyś robiąc zdjęcia w browarze dostałem dwie 2.5 litrowe butelki z piwem. I to był strzał w dziesiątkę. Dokupiłem litrową na utrwalacz i odtąd nie mam problemów. Zawsze mam dwa ulubione stocki pod ręką, a Rodinal przechowuje się jeszcze łatwiej, bo we własnej butelce.
Jedynie miej zasadę; kontrolnie zamoczenie w wywoływaczu odciętej końcówki filmu by sprawdzić czy chemia pracuje. Zresztą taka kontrola przydaje się zawsze. Nie tylko dla przechowywanych wywoływaczy.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ja kiedyś 5 litrów ID-11 trzymałem przez około trzy lata, rozlany do butelek litrowych. do końca pracował jak ta lala.

do szklanych butelek aptecznych z gwintem 28mm pasują nakrętki od napojów chłodzących, swego czasu najlepsze były z cisowianki, teraz nie wiem, bo przerzuciłem się na murzyniankę.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
forkjames
-#

Post autor: forkjames »

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi!
Myśle, że teraz podziele pozostały proszek wedle wskazówek kuzyn353. Mam pare filmów w planach, więc litr może byc troche za mało.
Na przyszlość, będe starał sie rozrabiać ten wywoływacz wedle wskazówek na pudełku tj. od razu calość.
Pozdrawiam, dziekuję i biore się do roboty! :mrgreen:
ODPOWIEDZ