pewnie pytanie glownie do kolegi
ktore wywolywacze wywoluja do podloza, ale nie sa kotrastowe? ew. ktore skladniki (lub ich kombinacja) wywolywacza sprawiaja, ze wywoluje az do podloza?technik219 pisze:
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
ktore wywolywacze wywoluja do podloza, ale nie sa kotrastowe? ew. ktore skladniki (lub ich kombinacja) wywolywacza sprawiaja, ze wywoluje az do podloza?technik219 pisze:
a to jest bardzo ciekawe. Do tej pory spotkałem tylko receptury procesu C9165, w któych pierwszy wywoływacz jest oparty na hydrochinonie i fenidonie. Z autopsji wiem, że jako wywoływacz czarno-biały w C9165 można użyć choćby ORWO A71 (ten daje się również z powodzeniem wykorzystać do odwracalnej obróbki Fomapana R i jemu podobnych).technik219 pisze: ↑29 maja 2020, 21:02 wywoływacz amidolowy. Kiedyś używano go do pierwszego wywoływania slajdów OORWOCHROM UT 18
No już bez przesady, w 1 litrze odwrotki chromiankowej można z powodzeniem obrobić 20 ładunków po 36 klatek. Ja w 1,7 litrowym zestawie obrabiam po 15 15-metrowych filmów super8 - a jeden film super8 ma powierzchnię jak 2,5 36-klatkowego filmu małoobrazkowego.technik219 pisze: ↑29 maja 2020, 21:02 roztwory do obróbki będziesz musiał złożyć nawet dwa-trzy razy bo na jednym litrze daleko nie pociągniesz eksperymentów
dzieki wielkie. materialu do testowania mam chyba dosc. kolo 2km :) tyle ze tech-pan to material techniczny i cholernie kontrastowy. ten Foton R-50 jak konrtastowo wywoluje? robilem juz proby z D-19 i wyszlo niezle, bez dymu, ale bardzo kontrastowo. a D-19 ma taki sam sklad jak ten R-50, tylko w inych proporcjachtechnik219 pisze: ↑29 maja 2020, 21:02
Z własnego doświadczenia mógłbym polecić stareńki, fotonowski W-1, którego skład jest bardzo zbliżony do wywoływacza pierwszego dawnych odwrotek FOTON R-50.
Metol 1,5 g
siarczyn sodu bezw. 20,0 g
hydrochinon 6,0 g
węglan sodu bezw. 20,0 g
bromek potasu 1,0 g
woda do 0,5 litra. (czyli dwukrotnie bardziej stężony niż do papierów).
umiem znalezc miekkie wywolywacze, zreszta sam sobie skladam jakie potrzebuje, ale nie moge znalezc info o "doglebnosci"ich wywolywania.pelovsky pisze: ↑29 maja 2020, 18:52 http://www.lostlabours.co.uk/photograph ... rmulae.htm
jako miękkie wywoływacze do papieru opisane są ID-3, D165, ID-15
tech-pan ma nominalna czuloc kolo 32-64 iso, wiec i tak na granicy uzywalnosci przy codziennym foceniu, na negatwy robie jako 100.
ktore wywolywacze wywoluja do podloza, ale nie sa kotrastowe?
No to nie wiem o co pytasz. Złóż jeden litr miękkiego wywoływacza do papieru i sprawdź jak w nim idzie tech-pan. Moim zdaniem wszystkie wywoływacze do papieru są "dogłębne", bo musisz z nich uzyskać całkowitą czerń obrazu na papierze.
nie mam az tyle czasu na proby, a chemia z odworotki sie ch..owo utylizuje, wiec nie chce jej bezsensownie gromadzic.pelovsky pisze: ↑31 maja 2020, 10:45ktore wywolywacze wywoluja do podloza, ale nie sa kotrastowe?No to nie wiem o co pytasz. Złóż jeden litr miękkiego wywoływacza do papieru i sprawdź jak w nim idzie tech-pan. Moim zdaniem wszystkie wywoływacze do papieru są "dogłębne", bo musisz z nich uzyskać całkowitą czerń obrazu na papierze.
jedyne co z odwrotki musisz zgromadzić, to wybielacz i roztwór czyszczący, z czego kiepsko utylizuje się tylko wybielacz, jeśli robisz na dwuchromianie a nie nadmanganianie. No ale jeśli chcesz robić odwrotki, to i tak musisz mieć wybielacz. Jak już wspomniałem, litr wybielacza na dwuchromianie wystarczy Ci na lekką ręką 720 klatek filmu małoobrazkowego, więc liczba wykonanych prób nie ma praktycznie znaczenia dla trwałości tego roztworu. No a jeśli nie masz czasu na próby, to chyba sukcesów z tym materiałem nie osiągniesz
jakos nie dotarlo do mnie, ze wybielacza mozna stosowac wiele razy, jakos mialem zakodowane, ze to jednorazowka. wiec dzieki za info :)pelovsky pisze: ↑31 maja 2020, 18:30jedyne co z odwrotki musisz zgromadzić, to wybielacz i roztwór czyszczący, z czego kiepsko utylizuje się tylko wybielacz, jeśli robisz na dwuchromianie a nie nadmanganianie. No ale jeśli chcesz robić odwrotki, to i tak musisz mieć wybielacz. Jak już wspomniałem, litr wybielacza na dwuchromianie wystarczy Ci na lekką ręką 720 klatek filmu małoobrazkowego, więc liczba wykonanych prób nie ma praktycznie znaczenia dla trwałości tego roztworu. No a jeśli nie masz czasu na próby, to chyba sukcesów z tym materiałem nie osiągnieszTym bardziej, że z założenia kontrastowy materiał chcesz obrabiać w założenia kontrastowym procesie. A na wypróbowanie jednego z trzech "miękkich" wywoływaczy pozytywowych nie udało mi się Ciebie do tej pory nakłonić.
pozdro!
, i wyszlo niezle, choc kontrastowo. Pogrzebalem w starej literaturze, i znalazlem super miekki wywolywacz pozytywowy, i bezposrednio u niego bylo napisane, ze jest energiczny :) Przepisu dokaldnie teraz nie pamietam, ale cos takiego mniej wiecej