Może Warmtone jest trwalszy? Zdarzyło mi się otworzyć nowy Multigrade (b.długo leżał), który nie zadziałał.Gringo997 pisze: ↑22 sie 2019, 19:13Przechowuję rozrobiony Multigrade Warmtone w czarnej butelce. Nie raz stoi używany w butelce po kilka tygodni. Odpalam ciemnię i dalej działa. A jak się wyczerpie to dolewam na oko trochę koncentratu do "starego" i znów działa. Dzięki temu nie wylewam litrów wywoływacza do ścieków / odpadów. Wszystko mam w jednej butelce. Druga sprawa to wywoływanie świateł. Zostawiam odbitkę dłużej w kuwecie i światła powolutku "dochodzą". Sztuczkę znam stąd - https://youtu.be/gPaXgf76q8M?t=409 (nowa sprawa dla mnie). Działa faktycznie jak koleś wspomniał.
A jak stwierdzasz, że wywoływacz wyczerpał swoją moc? Ja sumuję powierzchnię papierów ale i tak po weekendzie, przed wylaniem wychodzi mi, że nie przekroczyłem limitów.
W tę niedzielę zaplanowana sesja ale nie mam starego wywoływacza - taki pech.
Za to stosuję rozcieńczenie Multigrade 1+14. Mam więcej płynu (spore odbitki,a baryt pije jak diabli) i więcej czasu na ocenę podczas wywoływania.