Wywoływacz typu Diafine

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Wywoływacz typu Diafine

Post autor: Tomasz. »

miki11 pisze: 11 lip 2024, 10:44 oKuba, czyli jakie są Twoje obserwacje? Masz niedowołany film?
żeby uzyskać taki sam efekt dla jednej i drugiej receptury, trzeba byłoby uzyskać w obu wersjach takie samo pH dla roztworu B. Wersja zawierająca metaboran sodu (lub boraks + wodorotlenek sodu) raczej będzie miała wyższe pH niż roztwór na samym boraksie i siarczynie sodu. Trzeba byłoby to policzyć lub po prostu zmierzyć...

acz jak tak parzę na wykres aktywności wywoływaczy metolowo-hydrochinonowych w zależności od stężenia substancji alkalicznych to wywoływacz na samym boraksie nie jest wstanie osiągnąć takiej aktywności jaką daje metaboran sodu w stężeniu 20g/l, także w takim wypadku jaki testował oKuba negatywy raczej muszą wyjść niedowołane.
oKuba
-#

Wywoływacz typu Diafine

Post autor: oKuba »

miki11 pisze: 11 lip 2024, 10:44 oKuba, czyli jakie są Twoje obserwacje? Masz niedowołany film?
Nie rozumiem pytania. Nie mam niedowolanych, gdyz nie plucze woda pomiedzy A i B. A o tym była mowa
Awatar użytkownika
Tomasz.
-#
Kontakt:

Wywoływacz typu Diafine

Post autor: Tomasz. »

aaaa czekaj, bo myślałem, że to jeszcze nawiązanie do tej próby z roztworem na samym boraksie :lol:
oKuba
-#

Wywoływacz typu Diafine

Tomasz. Chyba bardziej dokladnie ciezko odpowiedzieć na to pytanie:
oKuba pisze:Update. Tym razem nie zapomniałem o siarczynie sodu, ale negatyw jest również niedowolany. Nie tak okrutnie jak ostatnim razem, ale bez porównania do „prawidłowego” roztworu B. Tak więc zdecydowanie nie polecam tego wariantu (siarczyn sodu + boraks).
miki11
-#

Wywoływacz typu Diafine

Post autor: miki11 »

oKuba pisze: 11 lip 2024, 13:06 Nie mam niedowolanych, gdyz nie plucze woda pomiedzy A i B
oKuba, ja też nie płuczę. Nie o to pytam. Stwierdziłeś, że ten "klon" Diafine pracuje gorzej, niż Twój "oryginał". Na czym polega ta "gorszość"? Interesuje mnie to ze względu na dość obfity opis w The Darkroom Cookbook, gdzie Autor wyraźnie określa różnice w efektach obrazowych pomiędzy wymiennym stosowaniem trzech substancji w roztworze buforowym różnych dwuskładnikowych wywoływaczy. Jak zrozumiałem, jest to cecha tych trzech wersji roztworu (m.in. całkowita wymiana boraksu na metaboran sodu). Tutaj analizujemy przygotowanie roztworu buforowego, w którym ilość jonów jest zgodna z ilością jonów roztworu metaboranu. Skoro pracują jony (stosujemy przecież roztwór wodny), nie powinno mieć znaczenia, czy te jony otrzymaliśmy w wyniku rozpuszczenia metaboranu, czy też w wyniku reakcji boraksu z czymś tam. Chodzi mi o zasadę.

Wywoływacz typu Diafine

miki11 Stwierdziłem jedynie, ze zastepujac roztwor B, rozwtworem na siarczynie i boraxie, negatyw jest niedowolany i ze nie zamierzam kontynuowac tematu, gdyz „podstawowy“ przepis dziala. Na tym koncze ze swojej strony temat.
miki11
-#

Wywoływacz typu Diafine

Post autor: miki11 »

Czyli jednak stwierdzasz, że jest niedowołany. O to mi chodziło.

Wywoływacz typu Diafine

miki11 pisze: 12 lip 2024, 23:40 Czyli jednak stwierdzasz, że jest niedowołany. O to mi chodziło.
Stwierdziłem to jednoznacznie kilka postòw wczesniej
aka
-#

Wywoływacz typu Diafine

Post autor: aka »

W wątku https://www.flickr.com/groups/diafine/d ... 165181643/ użytkownik o nicku "eye of wally" opisał swoją metodę wywoływania w Diafine, a konkretnie ze wstępnym namaczaniem. Sprawdzone, działa, nie ma mowy o firankach.
ODPOWIEDZ