wywołanie koszuli

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

farok
-#

wywołanie koszuli

Post autor: farok »

moja lepsza połowa wyprasowała dwie koszule używająć xtol'u zamiast wody demineralizowanej. Na szczęście xtolu była resztka.
Nauka - nie trzymać xtolu w butelce po wodzie - nawet podpisanej.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

pamiętam jak nam na PO prof. Smutek pokazywał filmik o zatruciach chemicznym. od tamtego czasu nie trzymam nic chemicznego w butelkach i innych pojemnikach pospożywczych. na filmiku dziadkowi chciało się pić i golnął sobie koncentratu do oprysków z flaszki po oranżadzie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

A powstał chociaż jakiś obraz na koszulce czy wszystko prześwietlone?
farok
-#

Post autor: farok »

niestety czas prasowania był za krótki - albo temperatura nie właściwa bo niestety koszula nie dowołała się.
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Post autor: Pikusław »

Za to ostre kieszenie będzie miała :D Ja się w końcu muszę zmusić do zakupu szklanych butli, część chemii leży w plastikach po Nałęczowiance, Aloesie i innych smakołykach.
Magazynuję wiedzę i filmy
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Plastiki są lepsze, bo się nie tłuką i są lekkie. Tylko nie moga to być butelki po czymś do spożycia. Już kiedyś o tym pisałem przy jakiejś okazji, że trzymanie chemii w nie odpowiednich naczyniach to proszenie się o kłopoty.
farok dobrze, że to były koszule, a nie dziecko sąsiadki, co się chciało napić, bo jeszcze byś miał nieprzyjemności, uzasadnione zresztą.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

dawno temu wodę destylowaną do użytku recepturowego sprzedawali w takich fajnych butelkach HDPE. fajnych bo miały pojemność 0,5l, do tego miały skalę co 100ml i co najważniejsze wlew o średnicy 4cm. większość chemii przechowuję w takich butelkach, ha!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Ja trzymam chemie w piwnicy. jest ciemno i dość chłodno. Nikt tam obcy nie wchodzi więc raczej jestem daleki od sytuacji typu że wleje ktoś do zamiast płynu do spryskiwaczy (takie mam butelki po oryginalnym płynie VW do spryskiwaczy)
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Widzisz, właśnie o to chodzi by wyeliminować prawdopodobieństwo nieszczęścia. Jakbyś wlał zamiast płynu do spryskiwaczy wywoływacza czy utrwalacza, to pewnie nic się samochodowi nie stanie. Ot parę złotych straty. Ale jak by się kto napił wywoływacza barwnego, to mogło by się skończyć przykro, pewnie by nie umarł, ale mógłby mocno odchorować.
A Ty zamykasz chemię - to jest bardzo dobry pomysł i trzymasz ją w butelce po czymś czego i tak nikt by się nie napił, więc raczej spełniasz kryteria BHP.
rbit9n pisze:najważniejsze wlew o średnicy 4cm.
Ja chcę sześć takich butelek.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

J.A. pisze:
nawet nie wiesz jak ja bardzo chcę takich butelek. niestety od kilku lat zabroniono używać plastikowych butelek do przechowywania wody destylowanej i obecnie można kupić wodę tylko w szklanych butelkach z gwintem 28mm.

Awatar użytkownika
J.A.
-#

A czemu nie wolno w plastikowych? Reaguje jakoś?
Awatar użytkownika
Rob
-#

Post autor: Rob »

rbit9n pisze:
J.A. pisze:
nawet nie wiesz jak ja bardzo chcę takich butelek. niestety od kilku lat zabroniono używać plastikowych butelek do przechowywania wody destylowanej i obecnie można kupić wodę tylko w szklanych butelkach z gwintem 28mm.
hmm? przecież w sklepach normalnie sprzedają wodę destylowaną w plastiku, w życiu nie widziałem destylowanej w szkle, o co kaman?
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

Rob pisze:
rbit9n pisze:
J.A. pisze:
hmm? przecież w sklepach normalnie sprzedają wodę destylowaną w plastiku, w życiu nie widziałem destylowanej w szkle, o co kaman?
Mowa o destylowanej do użytku recepturowego. To, co jest w sklepach, to demineralizowana, ciut inna bajka. No i przeznaczenie inne.
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Destylowana to destylowana jak nazwa wskazuje.
Za to demineralizowana to woda puszczona przez filtr odwróconej osmozy. Czyli taki filterek z tak mikro dziurkami że przechodzi tylko woda. Tak w przybliżeniu bo tak do końca nie jest. Filtry odwróconej osmozy składają się z większej ilości filtrów nie tylko membrany osmotycznej.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Demineralizowana to nie koniecznie woda osmotyczna. Woda z RO jest oczyszczona i chemicznie i biologicznie i mechanicznie. Woda demi to woda po przejścu przez wymieniacz jonowy, który pozbawia ją związków wapnia odpowiedzialnych za twardość.
Na marginesie. RO to najtańsze domowe źródło wysokiej jakości wody.
ODPOWIEDZ