wywołanie koszuli
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
wywołanie koszuli
moja lepsza połowa wyprasowała dwie koszule używająć xtol'u zamiast wody demineralizowanej. Na szczęście xtolu była resztka.
Nauka - nie trzymać xtolu w butelce po wodzie - nawet podpisanej.
Nauka - nie trzymać xtolu w butelce po wodzie - nawet podpisanej.
pamiętam jak nam na PO prof. Smutek pokazywał filmik o zatruciach chemicznym. od tamtego czasu nie trzymam nic chemicznego w butelkach i innych pojemnikach pospożywczych. na filmiku dziadkowi chciało się pić i golnął sobie koncentratu do oprysków z flaszki po oranżadzie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- matti_1989
- -#
- Kontakt:
Plastiki są lepsze, bo się nie tłuką i są lekkie. Tylko nie moga to być butelki po czymś do spożycia. Już kiedyś o tym pisałem przy jakiejś okazji, że trzymanie chemii w nie odpowiednich naczyniach to proszenie się o kłopoty.
farok dobrze, że to były koszule, a nie dziecko sąsiadki, co się chciało napić, bo jeszcze byś miał nieprzyjemności, uzasadnione zresztą.
farok dobrze, że to były koszule, a nie dziecko sąsiadki, co się chciało napić, bo jeszcze byś miał nieprzyjemności, uzasadnione zresztą.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
dawno temu wodę destylowaną do użytku recepturowego sprzedawali w takich fajnych butelkach HDPE. fajnych bo miały pojemność 0,5l, do tego miały skalę co 100ml i co najważniejsze wlew o średnicy 4cm. większość chemii przechowuję w takich butelkach, ha!
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Widzisz, właśnie o to chodzi by wyeliminować prawdopodobieństwo nieszczęścia. Jakbyś wlał zamiast płynu do spryskiwaczy wywoływacza czy utrwalacza, to pewnie nic się samochodowi nie stanie. Ot parę złotych straty. Ale jak by się kto napił wywoływacza barwnego, to mogło by się skończyć przykro, pewnie by nie umarł, ale mógłby mocno odchorować.
A Ty zamykasz chemię - to jest bardzo dobry pomysł i trzymasz ją w butelce po czymś czego i tak nikt by się nie napił, więc raczej spełniasz kryteria BHP.
A Ty zamykasz chemię - to jest bardzo dobry pomysł i trzymasz ją w butelce po czymś czego i tak nikt by się nie napił, więc raczej spełniasz kryteria BHP.
Ja chcę sześć takich butelek.rbit9n pisze:najważniejsze wlew o średnicy 4cm.
nawet nie wiesz jak ja bardzo chcę takich butelek. niestety od kilku lat zabroniono używać plastikowych butelek do przechowywania wody destylowanej i obecnie można kupić wodę tylko w szklanych butelkach z gwintem 28mm.J.A. pisze:
Ja chcę sześć takich butelek.
hmm? przecież w sklepach normalnie sprzedają wodę destylowaną w plastiku, w życiu nie widziałem destylowanej w szkle, o co kaman?rbit9n pisze:nawet nie wiesz jak ja bardzo chcę takich butelek. niestety od kilku lat zabroniono używać plastikowych butelek do przechowywania wody destylowanej i obecnie można kupić wodę tylko w szklanych butelkach z gwintem 28mm.J.A. pisze:
Mowa o destylowanej do użytku recepturowego. To, co jest w sklepach, to demineralizowana, ciut inna bajka. No i przeznaczenie inne.Rob pisze:hmm? przecież w sklepach normalnie sprzedają wodę destylowaną w plastiku, w życiu nie widziałem destylowanej w szkle, o co kaman?rbit9n pisze:nawet nie wiesz jak ja bardzo chcę takich butelek. niestety od kilku lat zabroniono używać plastikowych butelek do przechowywania wody destylowanej i obecnie można kupić wodę tylko w szklanych butelkach z gwintem 28mm.J.A. pisze:
Destylowana to destylowana jak nazwa wskazuje.
Za to demineralizowana to woda puszczona przez filtr odwróconej osmozy. Czyli taki filterek z tak mikro dziurkami że przechodzi tylko woda. Tak w przybliżeniu bo tak do końca nie jest. Filtry odwróconej osmozy składają się z większej ilości filtrów nie tylko membrany osmotycznej.
Za to demineralizowana to woda puszczona przez filtr odwróconej osmozy. Czyli taki filterek z tak mikro dziurkami że przechodzi tylko woda. Tak w przybliżeniu bo tak do końca nie jest. Filtry odwróconej osmozy składają się z większej ilości filtrów nie tylko membrany osmotycznej.
Demineralizowana to nie koniecznie woda osmotyczna. Woda z RO jest oczyszczona i chemicznie i biologicznie i mechanicznie. Woda demi to woda po przejścu przez wymieniacz jonowy, który pozbawia ją związków wapnia odpowiedzialnych za twardość.
Na marginesie. RO to najtańsze domowe źródło wysokiej jakości wody.
Na marginesie. RO to najtańsze domowe źródło wysokiej jakości wody.