Wyrażenie zgody na publikację zdjęć (wystawa, portfolio itd)

Czyli Korex po godzinach w ciemni ;)

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

baraballa
-#

Wyrażenie zgody na publikację zdjęć (wystawa, portfolio itd)

Post autor: baraballa »

Witajcie,

jestem tutaj nowa. Mam na imie Baśka, pochodzę z Warszawy.

W połowie przyszłego roku mam zamiar zorganizować swoją pierwszą wystawe ( praca dyplomowa w ramach ukończenia szkoły fotograficznej ).

Znalazłam coś takiego na internecie

Wyrażam zgodę na (nieodpłatne) rozpowszechnianie mojego wizerunku poprzez publikację załączonego zdjęcia/zdjęć wykonanych przez ………….( imię nazwisko fotografa ) na łamach ……(nazwa publikatora)/ na stronie WWW (adres). Niniejsza zgoda dotyczy wyłącznie publikacji w celach niekomercyjnych.

podpis

Chciałabym dowiedzieć się od Was, czy wykonując konkretny reportaż czy sesje w studio, prosiliście kiedyś osobę czy osoby fotografowane o wyrażenie zgody o której powyżej. Taki papierek, daliście komuś do podpisania ?

Ewentualnie czy moglibyście mi powiedzieć czy dokładnie taki sam pseudo dokument wystarczy dać do podpisania osobą, które wystąpią w reportażu artystycznym - oczywiście chodzi o reportaż "pozowany". Te zdjęcia mają się pojawić na wystawie a wolałabym aby fotografowane osoby podpisały mi wszystko, coby później żadna z nich nie robiła mi kłopotów.

Oczywiście mówiąc o wystawie do powyższego formularza należałoby coś na ten temat wspomnieć, tylko jak to poprawnie ubrać w słowa ? I teraz to ja mam mętlik w głowie, czy aby na pewno wystawa jest czymś niekomercyjnym. A skąd ja mogę wiedzieć, czy kiedyś te zdjęcia nie znajdą się na wystawie za wejście na którą ktoś będzie pobierał pieniądze. To już działalność komercyjna przecie.. :|
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Tak - umowę musisz podpisać ze wszystkimi modelami. Gdybyś robiła zwykły reportaż to prawo prasowe pozwoliło by Ci na więcej, ale tak zawsze lepiej mieć papierek. Wystarczy informacja że te osoby dostały coś za pozowanie - nie musi być kasa, możesz im dać odbitki - grunt żeby było "zapłacone" - Prawo Autorskie art. 81
http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 9940240083
koziolek10
-#

Post autor: koziolek10 »

Z tego co się orientuję to dziewczyna do Parkietu musiała mieć zgodę od każdej osoby która się pojawiała na zdjęciu dołączonym do artykułu.
ODPOWIEDZ